banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

30 yıldır atık deresiyle iç içe yaşıyorlar

Bingöl’ün merkez Simani mahallesinde geçen dereye, daha önce ‘Et ve Balık’ diye adlandırılan şimdilerde ise Et ve Süt Kombinası olarak bilinen büyük tesisin tüm atıkların dereye dökülüyor. Duruma tepki gösteren mahalleli yıllardır bu sorunun çözülemediğini belirtilerek yetkililere seslendi.

Atık deresinin çevreye pis kokular yaydığını ve hastalık riskiyle karşı karşıya olduklarını söyleyen mahalleli, yıllardır devam eden bu sorunun artık çözülmesini istiyor.

‘Et ve Süt Kombinasının kesim ve pis attıkları mahallenin içinden geçiyor’

Et ve Süt Kombinasının kesim atıklarının atıldığı bu dereden çıkan pis kokudan yıllardır olumsuz etkilendiklerini ifade eden Mahalle sakinlerinden Mehmet Fideci, daha önce sorunun çözümü için dönemin eski belediye başkanları Selahattin Aydar ile Bedri Tuğ ve dönemin valisini çağırdıklarını anlattı.

Durumu kendilerine anlattıklarını ancak sorunu görüp çözme noktasında kendilerinden o zaman söz aldıklarını söyleyen Fideci, buna rağmen herhangi bir adımın atılmadığını söyledi.

‘Pis koku ve sivrisineklerden dolayı kapı ve pencerelerimizi açamıyoruz’

Fideci, “Yaz mevsiminde pis koku ve oluşan sivrisineklerden dolayı kapı ve pencerelerimizi açamıyoruz. Şehir merkezine yakın olan bir mahallede böyle bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. 25 yıldır, bütün mahallenin kanalizasyonu buradan geçiyordu, Allah’a şükür kısa zaman önce kanalizasyon yapıldı ve ondan kurtulduk. Ama devasa bir tesisin kesim attıkları halen bu mahallemizden geçen dereye atıyor. Buna da bir çözüm bulunması gerekiyor.” dedi.

‘Yetkililerden ricamız mahalleyi bu sıkıntıdan kurtarsınlar’

Mahallenin birçok sorununun giderilmesine rağmen ve dereye bir çözüm bulunamadığını ifade eden Fideci, “Bu dere, özelikle yaz ayında mahalleyi pis koku ve sivrisinek nedeniyle rahatsız ediyor. Mahallemiz konum itibarıyla şehirlerarası ve uluslararası karayolu üzerinde bulunuyor ve bu zamanda böyle bir sıkıntının bize yaşatılması akıl kârı değil. Bu derenin bir an önce ıslah edilmesi lazım. Yetkililerden ricamız mahalleyi bu sıkıntıdan kurtarsınlar.” diye konuştu.

‘Derenin kenarında bulunan camiye gelip ibadet yapamıyoruz’

Mahalle camilerinin hemen derenin yanı başında olduğunu söyleyen Fideci, “Cuma günü ve diğer namaz vaktinde özelikle yazın gelip ibadetlerimizi rahat rahat yapamıyoruz.  Özelikle buraya gelen misafirler ‘bu kokudan dolayı burada nasıl yaşıyorsunuz?’ diye soruyorlar.  Bu sorunumuzdan tüm yetkililer haberdardır. Ama maalesef şu ana kadar hiçbir yetkili sorunumuza kulak vermedi. Bu sorun 25-30 yıldır devam ediyor.” şeklinde sitemlerini dile getirdi.

"Et balık kurumu sözünde durmadı"

Daha önce kesim atıklarını dereye döken ‘Et ve Balık’ kurumunu mahkemeye verdiklerini ifade eden Fideci, “Et ve Balık’ kurumunu mahkemeye verdikten sonara arıtma tesisini yaptılar bir daha dereye bir şey dökmeyeceklerine dair söz vermelerine rağmen maalesef attıklarını atmaya devam ediyorlar ve bizlerde pis kokuyla baş başa yaşıyoruz. Gerekenin yapılmasını istiyoruz.” diye belirtti.

‘Mahalle olarak ‘Kürük’ suyunu istiyoruz’

Galip Üzen ise mahallede devam eden atık dere sorunuyla birlikte temiz içme suyu sorunu yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “1995 yıllından beri bu mahallede yaşıyorum. Var olan birçok sorun hal edilmesine rağmen halen devam eden sorunlarımız var. Özelikle içme suyumuz sıkıntılıdır, tüm Bingöl tertemiz ‘Kürük’ suyunu içerken, biz içimi hoş olmayan ve zaman zaman kirli akan bir su içiyoruz. ‘Kürük’ suyunun geçtiği ilk mahalle olmamıza rağmen bu sudan faydalanamıyoruz. İlk olarak bu su buradan geçerken bize 6 ay su verdiler ama daha sonra verilmedi. Tüm Bingöl’e verilen bu sudan içmek bizimde hakkımızdır. Mahalle olarak ‘Kürük’ suyunu istiyoruz.” şeklinde taleplerini dile getirdi. (Nihat Kanat- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.