banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

3 Müslüman ülkeden darbecilere 12 milyar dolar

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt, Mısır'daki darbe hükümetine 12 milyar dolar mali yardım.

Bu adımın, Ortadoğu'da Türkiye ve Katar'ın artan nüfuzunu engellemeye yönelik olduğu öne sürülüyor.

DARBE HÜKÜMETİNE 12 MİLYAR DOLAR

Mısır'da askeri darbenin ardından ülkeyi genel seçimlere götürecek hükümete hiçbir siyasi parti sahip çıkmazken Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt'in yeni hükümete toplam 12 milyar dolar mali yardım kararı gündeme bomba gibi düştü. Riyad ve Abu Dabi'nin en az 51 kişinin öldüğü olayların hemen ertesinde bu kararı alması,Mısır'da dengeleri kendi lehine değiştirme arayışı olarak yorumlandı. Ortadoğu ve Batı basınında çıkan analizlerde Mısır'da Türkiye ve Katar'ın nüfuzunun azaldığı ve Suudi Arabistan ve BAE'nin ön plana çıktığı yorumları yapıldı.

ABD, Mısır'a 4 adet F-16 gönderecek

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması ile sonuçlanan askeri müdahalenin yasal olarak darbe olup olmadığı tartışmalarının sürdüğü sırada, ABD'nin Mısır'a 4 adet F-16 savaş uçağı göndermeyi planladığı belirtildi.

Mısır'daki müdahalenin darbe olduğuna karar verilmesi durumunda ülkeye yapılan yardımların kesilmesi gerekiyor. Savunma yetkililerinin açıklamasında 2010'da onaylanan 1,3 milyar dolarlık yardım paketindeki 4 savaş uçağının Mısır ordusuna gönderileceği kaydedildi.

Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda, ABD'nin, silahlı güçler dahil Mısır'a yapılan yardımı kesmesinin, ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olmayacağı ifade edilmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.