banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya

'3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası'

Batman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası münasebetiyle yazılı bar açıklama yaptı.

Ülkede her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftasının kutlandığını hatırlatan Acar, Halk Sağlığının, bireyi sağlıklı ve üretken bir şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Acar, “Bu hedefe ulaşmak amacıyla bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmak esastır. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek Halk Sağlığı çalışmalarının temel amaçlarındandır.” dedi.

Yaşamın ilk anlarından itibaren her vatandaşın aile hekimlerinden hizmet almaya başladığını belirten Acar, “Aile hekimleri, daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan Koruyucu Sağlık Hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmektedir. Aile Hekimliği uygulaması ile her birey sağlıkları ile ilgili her türlü konuda danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir hekime kavuşmuştur. Her gün yaklaşık bir milyon kişi aile hekimleri ile bir araya gelmektedir. Ülkemizde sağlık hizmetleri sadece sağlık tesisleri ile sınırlı kalmayıp aile hekimlerince yaklaşık 9 milyon kişi yaşadıkları yerde ziyaret edilerek sağlık problemlerine çözüm bulunmaktadır. Bunun yanı sıra evlerinden çıkamayan 250 bin kişiye evinde sağlık hizmeti sunulmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kadın ve çocuk sağlığının Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun öncelikleri arasında olduğunu hatırlatan Acar, özelikle doğurganlık çağındaki kadınlara ve doğuştan itibaren çocuklara yönelik yapılan sağlık hizmetlerinin itina sürdürüldüğünü belirtti.

Acar, “13 ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan Ulusal Aşı Programı ile yılda yaklaşık 40 milyon doz aşı geleceğin güvencesi çocuklarımıza uygulanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedefin hastalıkların ortaya çıkışını engellemek olduğunu vurgulayan Acar, şunları kaydetti:

“Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izleme yapmakta, herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlamaktadır. Sağlığın temel unsurlarından olan içme ve kullanma sularının güvenilir olması için her yıl 62 bin noktadan düzenli aralıklarla alınan numunelerden yapılan 170 bin tahlille şebeke sularını, bin 200’den fazla noktadan alınan 35 bin örnekle de yüzme sularının güvenliği takip edilmektedir.”

“Uyuşturucuyla mücadeleye destek verilmektedir”

Birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenilmesi, hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi ve sigara ile alkolden uzak durmak gerektiğine dikkat çeken Acar, ulusal programlar kapsamında sağlığı tehdit eden risk faktörlerine karşı vatandaşlarla birlikte mücadele edildiğini söyledi.

Acar, “Alo 171 sigara bırakma hattı 7 gün 24 saat esası ile danışmanlık hizmeti vermekte ve dileyen vatandaşı yurt sathına yayılmış 400’den fazla sigara bırakma polikliniğine yönlendirmektedir. Alo 191 hattı ile de uyuşturucuyla mücadeleye destek verilmektedir. Dünyadaki gelişmiş ülkelerle aynı şekilde üç kanser türü (meme, rahim ağzı, kalın bağırsak) için erken teşhise yönelik her yıl 5 milyon tarama yapılmakta ve kanserden korunmaya yönelik eğitimler aralıksız sürdürülmektedir.” dedi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.