banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

25 yıl sonra mührüne kavuştu ancak sevinemedi

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Dönmezler köyünü 1990 yılında yaşanan çatışmalar nedeniyle terk ederek Silopi’ye yerleşen 74 yaşındaki köy muhtarı Hacı Yüce, 25 yıl sonra muhtarlık mührüne tekrar kavuştu ancak sevinemedi.

Beytüşşebap ilçesine bağlı Dönmezler köyünde muhtarlık yaptığı dönmede çatışmalı ortam nedeniyle köyünü terk ederek Şırnak’ın Silopi ilçesine yerleşen Hacı Yüce’nin 25 yıllık özlemi sona erdi. Muhtarlık mührüne 25 yıl sonra tekrar kavuşan Hacı Yüce’nin, çatışmaların tekrar başlaması üzerine ise hayalleri yıkıldı.

Çözüm süreci ile birlikte valilik ve kaymakamlık makamlarına başvuru yapan ve köylerine geri dönmek için çalışmalarda bulunan Hacı Yüce, geçen yıl köyünü ziyaret ederek hasret gidermiş ve yıkılan evinin kenarlarına ağaç dikmişti.

Silopi’de 3 eşi ile birlikte yaşayan muhtar Hacı Yüce, 10 çocuğundan yaklaşık 100 torunu bulunuyor. 30 Mayıs 1990 yılında terk ettikleri köye yerleşme planları yapan ama başlayan çatışmalarla hayalleri suya düşen Muhtar Hacı Yüce, üzüntüsünü şu sözlerle ile dile getirdi: “Ben maaş istemiyorum. Bina da istemiyorum. Toprak ta istemiyorum. Yalnızca ben barış istiyorum.  Türk ve Kürt hepsi bir biri ile kardeştir. Kitap birdir. Peygamber birdir. Allah birdir. Arık birdir.”

Dönmezler köyünü 90’lı yıllarda terk eden köy halkından Süleyman Taşkın da çatışmasızlık sürecinin sona ermesiyle muhtarın sevincinin de kursağında kaldığını söyledi.

Taşkın, “Hacı Yüce, 1990’dan beri Dönmezler köyü muhtarıydı. Mührü aldığını ancak sevincinin kursağında kaldığını söylüyor. Mührü aldıktan sonra köyüne yol, cami, okul ve ev yapılır sevinci, sürecinin bitmesi ile kursağında kaldı.” dedi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.