banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

238 bin adaya üniversite için ikinci şans

Üniversite hayalini ilk tercihte yakalayamayan adaylar için ikinci bir şans olan ek yerleştirmedönemi başladı. Kazandığı fakülteye kayıt yaptırmayan öğrenciler, yeni açılan bölümler ve açıköğretim programlarıyla birlikte boş kontenjan sayısı bu yıl 238 bin 217 oldu. Ek yerleştirmeişlemleri 30 Eylül'de son bulacak. Adaylar 30 tercihte bulunabilecek.

İlk yerleştirmenin ardından üniversitelerde 109 bin 189 kontenjan boş kalmıştı. Kazandığıbölüme kayıt yaptırmayan 74 bin 667 öğrenci ve üniversitelerde yeni açılan 17 bin 128 kişilikbölümlerle beraber 238 bin 217 aday için yeniden üniversiteli olma umudu doğdu. Boşkontenjan kılavuzu, geçtiğimiz günlerde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlandı. Buna göre tıp fakültelerinde 57, hukukta 328, ilahiyatta ise 653 kontenjanaçığı bulunuyor. Ek yerleştirmeden, bu yıl hiçbir üniversiteye kayıt hakkı kazanamamış veyaaçık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş adaylar başvurabilecek. İlkyerleştirmelere göre 4 yıllık fakülteler ya da 2 yıllık meslek yüksekokullarından herhangi bir yerikazananlar, kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın yararlanamayacak. Ancak açık öğretimfakültesinin kontenjan sınırı olmayan bölümünü kazananlar ve özel yetenek sınavı ile yerleşenleristerlerse ek yerleştirmeden faydalanabilecek.

Ek yerleştirmede bilinçsiz tercih yapmaktan kaçınmak gerektiği uyarısı yapan FEM YayınMerkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Adaylarkesinlikle okumayacakları, bilgi sahibi olmadıkları yerleri tercih etmemeli. Danışmanlarındanbilgi alarak tercih yapmalı. Liste hazırlamadan önce her aday kendisine, 'bu bölümü kazansamokur muyum?' sorusunu sormalı. Gitmeyecekleri bölümleri yazmamalı. Bir de tercih ettiğibölümün özel şartlarını taşımayan adaylar, ÖSYM tarafından yerleştirilse dahi kayıtyaptıramayacak. Bu yüzden programların özel şartları muhakkak okunmalı."

30 Eylül Pazartesi saat 23.59'a kadar sürecek olan ek yerleştirme başvuruları, internetüzerinden veya başvuru merkezleri aracılığıyla yapılabilecek. Başvuru merkezleri, resmi işgünü ve saatleri içinde 3 lira karşılığında hizmet verecek. İnternet üzerinden işlem yapmak isteyenler ise https://ais.osym.gov.tr/ adresinden forma ulaşabilecek.

Tercih yapacak öğrencinin puanının istediği programın taban puanına eşit veya fazla olması gerekiyor. Taban puanı oluşmamış bölümler için öğrencinin ilgili puan türünde baraj puanı almış olması yeterli. Merkezi yerleştirmede örgün bir lisans programına giren ve açık öğretimfakültelerinde kontenjan sınırlaması olan bölümlere yerleşenler, kontenjan sınırlaması olmayan ön lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretimprogramına yerleştirilmiş olanlar, ek yerleştirme için tercih yapabilecek.

YENİ BÖLÜMLER UMUT VAAT EDİYOR

Çok tercih edilen üniversitelerden Boğaziçi'nde 22, Koç'ta 42, Sabancı'da 16 veGalatasaray'da ise 11 boş kontenjan var. Türkiye'de ilk kez bu yıl Gaziantep Üniversitesi'ndeaçılan optik ve akustik mühendisliği bölümü 31 kişi alacak. Bu bölümden mezun olanlar,teknolojik cihazların üretildiği fabrikalarda, iletişimle ilgili şirketlerde, emniyet ve savunma sanayiinde çalışabilecek. Yeni açılan bölümlerden biri de Acıbadem Üniversitesi'nde. Beslenmeve diyetetik bölümüne 40 öğrenci alınacak. Bahçeşehir de bu yıl 30 kişilik çocuk gelişimibölümü açtı. Fatih Üniversitesi'nin yeni bölümü mimarlıkta ise 55 adaya yer var. Bazı devletüniversitelerindeki kontenjan sayıları şöyle:

Bingöl Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği: 206

Aksaray Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri: 84

Bülent Ecevit Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık: 82

Afyon Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı: 62

Uşak Üniversitesi Nanoteknoloji Mühendisliği: 31

Düzce Üniversitesi Çerkez Dili ve Edebiyatı: 21

Kaynak: ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.