banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

TAŞERON İŞÇİYE KADRODA SONA GELİNDİ

Hükümetin kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınması vaadinin mart ayında Bakanlar Kurulu'nda görüşülmeye başlanacağının açıklanmasının ardından, kadro bekleyen yüz binlerce taşeron işçi için mart ayı "umut ayı"na dönüştü. 21 Mart'ta Meclis'e gönderileceği açıklanan düzenlemenin ayrıntılarını öğrenmek için sadece on gün kaldı.

SON SÖZ BAKANLAR KURULU'NDA

Geçen yıl yasalaşan 6552 sayılı Torba Kanun'da, kamudaki taşeron işçilerden hangilerinin asıl işi, hangilerinin yardımcı işi yaptığını belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilmişti.

Bakanlar Kurulu'nun "asıl iş" ve "yardımcı iş"lerin neler olduğunu listeler halinde belirlemesinin ardından, "asıl iş" sınıfında yer alanların kadroya alınması yolunda önemli bir aşama geçilmiş olacak.

SÜLEYMAN SOYLU'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "650 bin alt işveren gözüküyor. Alt işverne koduyla kayıt olmayan 90 bin var. yaklaşık 740 bin civarındadır. Fakat bildiriler üzerindne gördüğümüz 650 bindir. Yani 650 ila 740 bin arasındadır. Daha önce bizim seçim kampanyasında ortaya koyduğumuz asıl iş ayrımıyla ortaya çıkacaktır, bu da hükümetimizin kararıdır." dedi.

ŞİMŞEK: YOL HARİTAMIZ VAR

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin yapılan çalışmaların hızla devam ettiğini söylemiş, çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle tarih vermenin zor olduğunu ve yol haritasının bulunduğunu hatırlatmıştı.

Şimşek, "Daha önce zaten asgari ücretliler ile taşeron işçilerin durumu ciddi şekilde iyileştirildi. Şimdi bir kısmında da toplu sözleşme var, orada da ayrı bir süreç işliyor. Daha önce net olarak 'asıl işte çalışanları bir şekilde kamuda istihdam edeceğiz' dedik ama istihdam şeklini söylemedik. O konuya ilişkin nihai kararların verilmesi lazım. İnanıyorum ki yakın dönemde bunlar da sonuçlandırılır. Bizim bir eylem planımız var, bu eylem planında buna ilişkin düzenlemeleri 21 Mart'a kadar Meclise göndereceğimiz ifade edilmiş, ona yönelik çalışmalarımızda da mesafe kat ettik. İnanıyorum ki zamanında o düzenleme gönderilir." demişti.

AĞBAL: DÜZENLEME 21 MART'TA

Öte yandan taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik hazırlıklara ilişkin bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal da, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü, yasal değişiklikle ilgili alternatifler hazırladıklarını ve en yakın zamanda çalışmayı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na getireceklerini söylemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bazı detaylarda ilave çalışma yapma kararı verdiklerini anlatan Ağbal, "Bu konuda 21 Mart'a kadar bir düzenleme yapacağımızı açıkladık. Çalışmalarımız devam ediyor. Geçiş düzenlemesiyle ilgili çalışma belli bir noktaya geldi" diye konuşmuştu.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik düzenlemenin 21 Mart'a yetişip yetişmeyeceği sorusuna Ağbal, "Şu ana kadar Eylem Planı'nda söylenen her bir eylemle ilgili takvime dikkat ettik. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclise sunulacak" demişti.

Haber10

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.