banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

2010 yılının asparagas haberleri

İşte 2010 yılı içerisinde bazen medyadan bazen şahısların kendi ağızlarından duyduğumuz, gördüğümüz, inandığımız  10 yalan haber ve sonradan ortaya çıkan doğruları...

Bazen internet kanalıyla bazen medya marifetiyle üretilip servis edilen yalan haberler, çok hızlı bir şekilde bütün dünyanın inandığı bir olay haline gelebilirken yine aynı kanallarla karşı ve doğru haber devreye girerek yanlışlık düzeltilebiliyor.

   Öyle ki artık yalanların kısa ömürlü olduğunu söylemek mümkün. Biz de son günlerini yaşadığımız 2010 yılında üretilen ve daha yılı çıkmadan yalan olduğu ortaya çıkan 10 haberi sizler için derledik.
    
   Oxford Üniversitesinden bilim insanları, geçtiğimiz hafta insanların beyinlerinde doğal bir yalan makinesi olduğunu ortaya çıkaran bir görüşü seslendirdiler. Kim bilir bu haberin yalan olduğunu da söyleyen birileri çıkacaktır belki de ama şimdilik bunu doğru kabul ederek insanların beyninden çıkan 10 yalan haberi dikkatinize sunalım.

1) Yanlış hesaplar İsviçreden döndü

Wikileaksin yayınladığı belgeler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İsviçrede sekiz farklı hesabı olduğu kriptosu da vardı. Kriptodaki bu iddialara CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hemen atladı! Erdoğan, Böyle bir şeyi ispat ettiğinizde ben bu makamda, milletvekilliğinde durmam. Ama siz o makamda duracak mısınız? diye tepki gösterince, Kılıçdaroğlu çark etti.

2) Cemaatsiz cami olur mu? 

Ekim 2010: Radikal Gazetesi, 17 Ekim tarihinde yaptığı bir haberde Alevi köyüne 2007 yılında bir cami yapıldığı ve caminin cemaati olmadığı için imamın yıllardır tek başına namaz kıldığını iddia etmişti. Aksiyon Dergisi muhabirleri, olayın hiç de Radikalin anlattığı gibi olmadığını ortaya çıkardı. Aksiyonda yayımlanan haber, caminin cemaatinin olduğunu ve Alevilerin de bundan hiçbir rahatsızlık duymadığını ortaya çıkardı.

3) E-postadan yalan haber

Ekim 2010: Vatan Gazetesi yazarı Mustafa Mutlu, Cumhurbaşkanı için kapatılan yolda annesini kaybeden adam! başlıklı köşe yazısında bir e-postaya yer vererek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün geçiş güzergâhında olduğu için yolların kapatıldığını, bu yüzden de annesini hastaneye yetiştiremeyen şahsın annesini kaybettiğini iddia etmişti. Ancak yapılan araştırmada, belirtilen saatlerde yolun kapanmadığı, Ahmet Ertaç isimli bir kişinin olmadığı ve böyle bir olayın hiç yaşanmadığı anlaşıldı. Mutlu, sonrasında yaptığı açıklamada, E-postaya inandım, sorgulamadım. diyerek, olayı pişkinliğe vurdu.

4) Atatürk değil, kameraman çıktı

 Aralık 2010: CNN Türkte Atatürke ait bir türkü kaydının kendisinde bulunduğunu iddia eden Tarık Akan, arşivlerden çıkan plaktaki Çalın Davulları adlı Selanik türküsünün Atatürk tarafından seslendirildiğini söyleyerek gündeme gelmişti. Ancak bu iddiaya yalanlama gecikmedi. Mustafa isimli filmiyle Atatürkün hayatını anlatan Can Dündar, Bunun neresini düzelteceğimi bilemiyorum. Bu ses, bizim kameraman Mustafa Özcanın sesi. diyerek Tarık Akanın bu akıl almaz iddiasını çürüttü.

5) Yalanı var, bedeli yok 

Nisan 2010: Her dönemin en çok beklenen haberi bedelli askerlik, bu yılın da gündemindeydi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönülün Erdoğan isterse bedelli çıkar. açıklamasıyla beliren umutlar Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın katıldığı bir televizyon programında şahsi görüşü olarak bedelli askerlik uygulamasının olması gerektiğini ve yıl sonuna kadar çıkacağını söylemesiyle iyice arttı. Ancak Genelkurmay Başkanı ile görüşen Başbakan Erdoğanın Bedelli yok açıklaması, yapılan binlerce haberin yalan olduğunu ortaya çıkardı.

6) Öldürmediğimiz ünlü kalmadı 

Ocak 2010 Pazar günü erken saatlerde bazı sitelere düşen Nejat Uygurun öldüğü haberi, sevenlerini büyük bir üzüntüye boğdu. 14 Ekim günü ise Twitterda Türk tiyatro ve sinemasının usta ismi Münir Özkulu öldürdüler. Ama çok geçmeden bu iki haber de yalanlandı.

7) Devlet burs dağıtıyor! 

Aralık 2010: Facebook ve Twitterda geçtiğimiz hafta yayılan bir haber üzerine 3 günde 250 bin kişi başvuruda bulununca Başbakanlık kilitlendi. Biraz önce arkadaşım aradı ve herkese Başbakanlık tarafından BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) bursu verildiğini söyledi. Sitemizi takip ediniz. şeklindeki haber sonucunda telefonla ya da elektronik ortamda BİMERi soru bombardımanına tutan vatandaşlar, burs koşullarını öğrenmeye çalıştı. Üç gün içinde Başbakanlıka yapılan başvuru sayısının 250 bine ulaştığı belirtildi. Vatandaşlara laf anlatmaktan yorulan Başbakanlık, çareyi resmi açıklama yapmakta buldu ve haber yalanlandı.

8) Wikileaks geyik fabrikası

 2010un en çok konuşulan konularından biri de Wikileaks internet sitesiydi. Site yüzbinlerce sözüm ona belge yayınladı, ama bunların pekçoğu belge değil sadece dedikodudan ibaretti.

9) Fenerbahçe, yalandan şampiyon oldu

 Bursaspor, son maçında Beşiktaşa karşı puan kaybetse Fenerbahçe şampiyon olacaktı. Maçın sonlarına doğru Kadıköyde karşılaşmanın 2-2 bittiği anonsu yapıldı, statta bayram havası esti. Acı haber tez duyuldu, yanlış anons Feneri dillere düşürdü.

10) Eski Genelkurmay Başkanı 

İlker Başbuğ, komplo belgesine kâğıt parçası ve LAW silahlarına da boru dedi. Ancak gerçekler ortaya çıktıkça Başbuğun söylediklerinin aslı olmadığı anlaşıldı.

(Zaman Cumartesi)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.