banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cuntanın sivil yönetime üçüncü açık müdahalesi olan, insanların haksız işkence ve sebepsiz bir şekilde öldürülmelerin yer aldığı ve Amerika’nın ‘Bizim çocuklar yaptı’ dediği 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 35 yıl geçti.

Darbenin yıl dönümü nedeniyle İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (Hür-Der) Genel Başkanı Avukat Şaban Dalgın, askeri darbenin halkın zararına, emperyalist ülkelerin ise yararına olduğu tespitinde bulundu.

“12 Eylül Askeri Darbesi, emperyalistlerin ülkemizdeki piyonları tarafından yapıldı”

12 Eylül Askeri Darbesinin olgunlaşmamış bir toplumun emperyalist güçler tarafından oynatılması olarak niteleyen Hür-Der Genel Başkanı Dalgın, “Aslında 12 Eylül Askeri Darbesi, oynanan oyunda anarşinin ve terörün revaç yapması ile emperyalist ülkelerin ülkemizdeki piyonları tarafından duruma el konulmasıdır. Halkı ‘Siz kendinizi yönetemezsiniz, biz sizi yönetiriz. Bizim istediğimiz çevre dışına taşarsanız biz gerekli şekilde sizin başınıza balyozu indiririz.” şekilde verilmiş bir derstir. Bu toplumun sorunları olduğu müddetçe, toplum olgunlaşıp kendisini yönetecek hale gelmediği müddetçe ve her sorunu şiddetle çözmeye çalıştığı müddetçe bu toplum öyle veya böyle başka mihrakların yönetiminde ve oyuncağı halinde devam edecektir” dedi.

“Darbe, Amerika’nın geliştirmiş olduğu işkenceleri halkımız üzerinde denemiş ve halkı sindirmiştir”

Darbe tarihinin İslami kesimin Konya Mitinginden sonra kesinleştiğini belirten dile getiren Dalgın, “Çünkü anarşi ve terör olayları ile darbe şartlarının olgunlaşmasına rağmen o zamanki dışarının adamı olan generaller bir sene daha bekletmişlerdir. Ne zamanki Konya’da Müslümanların büyük bir mitingi,   O zamanki Milli Selamet Partisi’nin mitinginden sonra bunlar yönetime el koymuşlardır. Ülkenin yönetimine el koyan general her ne kadar halkın içinden çıkmış asker olmalarına rağmen beyinleri başka insanların elinde ve yönetimindeydi.  Başka insanlardan onay aldıktan sonra bu darbeyi yapmışlardır. Dünya kamuoyunda ve basında ‘Türkiye’de neler oluyor?’ gibi sorulara, Amerika’nın o zamanki yetkilileri, ‘Bizim çocuklar yaptı’ şeklinde cevap vermişlerdir. Her ne kadar sonradan inkâr etseler bile gerçekten onların çocukları halkımızın tepesine o günün şartlarında darbeyi vurmuştur. Halkı zindanlara tıkmıştır. Çok değişik ve Amerika’nın geliştirmiş olduğu işkenceleri halkımız üzerinde denemişlerdir ve halkımızı sindirmişlerdir” ifadelerini kullandı.

“Şiddetten yine Amerika’nın ‘Bizim çocuklar’ dediği insanlar gelip faydalanacaklar”

Darbelerin olma ihtimalinin devam ettiğini söyleyen Dalgın değerlendirmesinin devamında, “İnsanların birbirine karşı olan fikirleri, yaşam tarzları, farklı hayatları ve herkesin birbirini kabulleneceği hale gelmedikçe şiddet meydana gelir. O şiddetten yine Amerika’nın ‘Bizim çocuklar’ dediği insanlar gelip faydalanacaklar. Yönetime el koyacaklardır. Bu tür şeyler olmayacak değildir.  Bu tür darbelerin olma ihtimali halen devam ediyor.  Türkiye kendi iş sorunları yerli çözüm yolları ile çözmediği müddetçe ve herkes herkesi kabullenir hale gelmediği müddetçe bu sorunlar kaşınır ve kanamaya dönüşür ve Amerika’nın çocukları gelir bizi bizden kurtarır. İnşallah bu tür durumlar ile karşılaşmayız. Fakat günümüz toplumsal ayrışma bu yönde işaretler veriyor ne yazık ki. Dileriz öyle bir durum olmaz” ifadelerine yer verdi.

“12 Eylül Askeri Darbenin toplumumuza zararı oldu”

Darbeden sadece halkın zarar gördüğünü de sözlerine ekleyen Dalgın son olarak, “ 12 Eylül Askeri Darbenin toplumumuza zararı oldu. Emperyalistlerin faydasına oldu. Askerlerin diktatör olmasına sebep oldu. Ülkede zarar gören, fakirleşen, geriye doğru giden ve başkasına muhtaç haline gelmiş halktan emperyalistler ve kapitalistler elde edeceklerini elde ettiler. Fakat yönetimi de bir şekilde halkın elinde bırakmamış oldular. İş en kritik yönü budur ve halkın kendisini yönetmesine izin vermediler. Günümüzde çeşitli oyunlarla yapmaya çalışmaktadırlar.” İfadelerini kaydetti.  (M.Hüseyin Temel / Emrah Deniz – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.