banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

11 Nisan kurtuluşuna fransız kalmadılar

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve diğer davetlilerle birlikte Av. Müslüm Akalın ve Cihat Kürkçüoğlu’nun arşivlerinden oluşan “Urfa Kurtuluşu Fotoğraf Sergisi”nin açılışını da yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Güvenç, sergide şehrin düşman işgalinden kurtuluşuna öncülük edenlerin fotoğraflarını inceledi. 1 hafta boyunca ziyaretçilere açık olan sergide, dönemin Belediye Başkanı Hacıkamilzade Hacı Mustafa ile 12’lerin fotoğrafları sergileniyor

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi M. Akif İnan Nikâh ve Konferans Salonu’nda düzenlenen kutlama programında günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşmada yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Güvenç,“Urfa, 94 yıl önce, milletimize yakışır bir davranış sergileyerek, bu milletin haksızlığa başkaldırışını, hal ve şartlar ne olursa olsun, hür yaşamından bir an dahi vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya haykırmıştır” dedi.

12 bin yıllık tarih ve kültür mirasına sahip; birçok medeniyete ev sahipliği yapan Urfa’nın; stratejik konumu, bereketli toprakları ile her zaman önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken Başkan Güvenç, “Bu şehir sahip olduğu tarih ve üzerinde barındırdığı medeniyetler nedeniyle adeta bir açık hava müzesidir. Üç semavi dinin atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim Peygamber’in doğduğu kent olma özelliğiyle de “Peygamberler Şehri” olarak da bütün dünyada bilinmektedir. Bütün bu özelliklerinden dolayı Urfa’mız, bugün olduğu gibi geçmişte de önemli bir dünya kenti idi. Gerek bölgemizin, gerekse ülkemizin sahip olduğu kaynaklar dünya ekonomisi ve siyaseti açısından her zaman önem arz ettiğinden, bu topraklara sahip olma isteği ve arzusu da her zaman var olacaktır. Binlerce yıllık tarihe sahip olan şehrimizin unutulmayacak, aradan asırlar geçse de hep hatırlanacak dönemleri vardır. İşte bu unutulmaz dönemlerden birisi de bu şehrin işgaline karşı olan şanlı direniştir. Tarih boyunca hür yaşamış ve hoşgörü anlayışıyla farklı kültürel kimliğini kendi zenginliği kabul etmiş Urfalılar, bu işgale karşı direnmişlerdir. Bundan tam 94 yıl önce milletimiz, her ne şart altında olursa olsun, bağımsızlık inancından taviz vermeden, sergilediği eşsiz mücadele ve gösterdiği kahramanlık ile istiklalini korumasını bilmiş ve bunu tüm dünyaya göstermiştir. İşgalcilere karşı milletçe hep beraber verilen bu mücadele, zafere giden yolda, milletimizin azim ve kararlılığını artırmıştır” diye konuştu

Tüm yurdu saran işgale karşı yine dalga dalga tüm ülkeye yayılan direniş zincirinde Urfa’nın çok önemli bir halkayı oluşturduğunu belirten Güvenç, “Bu direniş Anadolu’nun diğer direniş merkezleri için bir moral kaynağı haline gelmiştir. Düşman işgaline karşı, bütün imkânsızlıklara rağmen dönemin Belediye Başkanı Hacıkamilzade Hacı Mustafa ile 12’lerin önderliğinde eşsiz bir mücadele sergilenmiştir.  Bütün vatan sathında sevince sebep olan, Kurtuluş savaşımızın adeta bir önsözü olan bugün, Şanlıurfa’nın tarihteki şanlı sayfalara bir yenisinin eklediği gündür. Bu direniş ve gösterilen bu kahramanlıktan dolayı T.B.M.M tarafından 1984 yılında Urfa’ya  “Şanlı” unvanı verilmiştir. Her 11 Nisan’da yapılan anma toplantısı Urfa’nın kurtuluşunda şehit düşen ve gazi olanlar için hissettiğimiz şükran duygusunun bir ifadesidir. Bunun yanında; bugünkü neslimize, 94 yıl önceki şartlarda tüm imkânsızlıklara rağmen verilen mücadelenin, gösterilen fedakârlığın boyutunu ortaya koymaktadır. Bu açıdan bakıldığında, bugün sahip olduğumuz değerlerimizin bedelinin ölçülemeyecek kadar kıymetli olduğunu görmekteyiz. Bunun bilincinde olarak; bize bırakılan bu emaneti en iyi şekilde korumak ve yükseltmek en büyük görevimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, hepinizin 11 Nisan Kurtuluş Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, tüm şehitlerimize ve ebediyete intikal etmiş gazilerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyor, minnet ve şükranlarımı sunarken, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunduğu etkinlikte daha sonra ise Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Emin Önen katılımcılara Urfa Kurtuluş Mücadelesini anlatan bir sunum yaptı. Şanlıurfa Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri ise Urfa Kurtuluşunu konu eden türküleri seslendirdikleri mini bir konser verdi.

Kutlama programına Vali İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in yanı sıra AK Parti Milletvekili Seydi Eyyüpoğlu, Garnizon Komutanı İhsan Başbozkurt, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr İ.Halil Mutlu, İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluş amirleriyle çok sayıda davetli katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.