banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

100 bin kişilik maaşlı staja 1.285 kişi başvurdu

Gençlerin istihdam piyasasına hazırlanması amacıyla yürürlüğe konulan 100 bin kişilik staj programında hayal kırıklığı yaşandı.

Gençlerin cep harçlıklarının Türkiye İş Kurumu (İşkur) tarafından karşılanacağı programa, yeterli tanıtım yapılmadığı için çok az başvuru oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 100 bin genci kapsaması planlanan projeye sadece 1.285 kişi başvurdu. Proje, kısa vadeli istihdam sağlamayı hedeflerken işsizliğin önlenmesinde önemli bir enstrüman olarak görülüyordu. Ancak yeterli tanıtım olmadı. Bu sebeple yaz aylarında staj yapmak isteyen çok sayıda yeni mezun, bu imkandan yararlanamadı.

Son aylardaki düşüşe rağmen Türkiyenin en önemli sorunlarının başında gelen işsizlik, özellikle gençleri tehdit ediyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre işsizlik yüzde 10,5 iken gençler arasında işsizlik yüzde 19,1i buluyor. Türkiye ortalamasında işsizliğin yüksek olması, yeni mezun olup istihdam piyasasına giren kişilerin iş bulmasını çok daha fazla zorlaştırıyor. Bu sebeple hükümet, istihdam teşviklerini hazırlarken bu konuya özel önem verdi. İstihdam piyasasına yeni giren kişilerin iş bulabilmesi için staj projesi geliştirildi. Projeye göre yeni mezun ve gençler başta olmak üzere milyonları bulan işsizlere maaşlı staj imkanı verildi. İşsizler, İşkurun belirlediği şartları taşıyan firmalarda staj yaparak tecrübe kazanıp yeni iş fırsatları bulabilecekti. Başbakan Erdoğanın yaptığı duyurunun üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Ancak 100 bin genci kapsaması amaçlanan staj projesinden 1.285 kişi yararlanabildi. Halen devam eden staj programlarına göre her bir stajyere, İşkur tarafından günlük 15 TL cep harçlığı veriliyor. Ayrıca sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İşkur tarafından yatırılıyor. Staj programları, iş tecrübesi olmayan gençlere deneyim kazandırılması yönüyle önem taşıyor.

Staj projesinden hedeflenen kitlenin ancak yüzde 1inin yararlanmasının en büyük sebebi olarak projeden işsizlerin haberdar olmaması gösteriliyor. Uzmanlar, İşkurun firmalarla yeterli işbirliği ve tanıtımı yapmaması sebebiyle bir yıllık sürenin verimsiz kullanıldığı görüşünde. Çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, Geçen yıl açıklanan paketle lise ve üstü eğitim aldığı halde işsiz olan 100 bin gencin stajyer olarak istihdamı sağlanacaktı ve bu kapsamda özel sektörde staj yapacaklara 6 ay boyunca maddi destek verilecekti. Ancak İşkur burada koordinasyon sağlamada, işgücünü yönlendirmede ve duyuruda yetersiz kaldı. Teknik çalışmaları yeterince yapamadıkları görünüyor. diyor.

Staj programı ile ilgili ilk önemli çalışma, geçtiğimiz günlerde Türk Telekom ile başlatıldı. Türk Telekom ve İşkurun yaptığı anlaşmaya göre 6 ay süreyle yürütülecek projeye katılacak kişiler, kayıtlı işsizlerden seçiliyor. Türk Telekom, stajı tamamlayan katılımcılara staj katılım belgesi verecek

Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.