banner2
Gertrude Bell, bir kitap ismi, kitap Ren yayınlarından çıkmış…
Kitabın geniş ismi; “OSMANLININ ÇÖKÜŞÜNÜ HIZLANDIRAN İNGİLİZ KADIN AJAN, GERTRUDE BELL, İSYAN”
Kitabın yazarı; Doç. Dr. Kenan Karataş
238 sayfadan oluşan Kitap, ‘Sunuş’ haricinde 13 ana başlık ve 96 ara başlıktan oluşuyor. Kenan Karataş’ın üçüncü kitabı olan Gertrude Bell, istihbarat serisinin devamı niteliğindedir. Kitap emsalleri arasında satış sıralamasında Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Yazar kitabını roman formatında akıcı bir üslupla yazmıştır.
Kitabın konusu; İngiliz dış istihbarat örgütü MI6’nın “Çöl Kraliçesi” olarak ün yapan ajanı Gertrude Bell, Osmanlı’nın dağılma sürecinde ve İngilizlerin Ortadoğu politikasının belirlenmesinde önemli roller üstlenmiş bir isimdir.
Terör ve istihbarat uzmanı Doç. Dr. Kenan Karataş’ın kaleme almış olduğu bu çalışması; İngiliz dış istihbarat örgütü MI6’nın Ortadoğu ajanı Gertrude Bell’in doğumunu, MI6’ya katılım sürecini, 1926 yılına kadar süren istihbarat faaliyetlerini ve Arabistanlı Lawrence ile karşılaştırmalı analizini kronolojik olarak ele alırken; bölge aşiretlerinin Osmanlı’ya karşı isyanında ve başta Türkiye’nin Irak sınırı olmak üzere diğer Ortadoğu sınırlarının belirlenmesinde üstlendiği etkin rollere ilişkin tüm detaylara yer vermektedir...
Yazar objektif ve net ifadelerle eseri okuyuculara sunmuştur. Yazarı kendi ofisinde ziyaret ettiğimde bana kitabını imzalayıp hediye etti. Ben de teşekkür ederek kitabı çantama koymuştum. Eve geldiğimde kitabı elime alıp okuyunca, diğer bazı kitaplar gibi birkaç sayfa okuyup sıkılınca bırakacağımı düşünüyordum. Oysa sonradan yanıldığımı ve ön yargılı düşündüğümü fark ettim. Çünkü okudukça okuyasım geldi ve hiç ara vermeden 46 sayfa okumuştum. Yemek için eşimin daveti olmasaydı ara vermeye niyetim yoktu. Bir solukta tam 46 sayfa… eminim sizde kitabı aldığınızda bir solukta bitirmek isteyeceksiniz.
Kitabı bitirdiğimde yazara teşekkür etmek istedim. Dolayısıyla kitabın daha çok okuyucuya ulaşması için bu yazıyı kaleme aldım.
Çünkü geçmişini bilmeyenlerin geleceği inşa etmesi mümkün değildir. Bu yüzden bu eserin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Kitap tamamen gerçek belge ve bilgilere dayanarak yazılmıştır. Yer yer insan hayretler içerisinde kalıyor. Ki bir kadının dünyanın öbür ucundan gelip Osmanlı topraklarını tek başına adeta karış karış gezmesi, insan aklını zorluyor. Kadının azmine, hayran kalıyor, ihanetine kızıyorsunuz… ben sözü fazla uzatmadan Kenan hocanın bu tarihi belge niteliğinde ki kitabını okumanızı tavsiye ediyorum.
Doç. Dr. Kenan Karataş Kimdir?
Doç. Dr. Kenan Karataş,
Şanlıurfa-Siverek doğumlu olan Kenan Karataş, Ankara Yenimahalle Halide Edip Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F "Kamu Yönetimi", Yüksek Lisans (Master) eğitimini ise İstanbul Fatih Üniversitesi "Siyaset Bilimi" alanında tamamlayan Kenan Karataş, Doktorasını United Kingdom St. Clements University "Siyaset Bilimi" programında yaptı. " İstihbarat Örgütlerinin Çalışma Yöntemleri" alanında yazdığı doktora teziyle aynı alanda uzmanlaşan Dr. Karataş, terör ve istihbarat konularına yönelik birçok seminer, konferans ve sertifika programlarına katıldı. Halen United Kingdom St. Clements University'de tez danışmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Karataş, aynı zaman da köşe yazarlığı ve televizyon yorumculuğu da yapmaktadır. Yayımlanmış üç eseri bulunan Doç. Dr. Karataş'ın REN yayınları tarafından yayımlanan "İstihbarat Örgütleri" adlı 2. eseri 2018-19 eğitim ve öğretim yılında görev yaptığı üniversitenin "Siyaset Bilimi" bölümünde ders kitabı olarak okutulmaya başlamıştır.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.