banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Yeni Tüketici Kanunu Cuma günü yürürlükte

Tüketicilere AB standartlarında hakkını savunmanın yolunu açan kanunla alışverişlerde yaşanan anlaşmazlıklar daha hızlı çözülecek.Tüketici Kanununun içerdiği birçok yenilik arasında ayıplı mal ve hizmetlerde hak arama süresinin bir aydan 6 aya çıkarılması da var.  Vatandaşlar tuzak sözleşmelerle, aldatıcı ya da yanıltıcı reklamlarla kandırılamayacak.

Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, konu ile ilgili olarak basına yaptığı açıklamada,  tüketicilere yeni kanunla ne gibi haklara kavuştuklarını anlatan kitapçıklar dağıtacaklarını belirterek,  “Şimdi tüketicinin hak aramasıyla ilgili yeni bir dönem başlıyor. Almanya'da, Fransa'da tüketicinin hakkı neyse Türkiye'de de aynısı oldu. Tüketicimiz henüz bilinçli değil. Tüketici kültürümüz artıkça biz de Almanya ve Fransa gibi AB ülkeleri seviyesine geleceğiz." dedi.

İşte yeni Tüketici Kanununun getirdiği yeniliklerden bazıları:
 

- Ayıplı mallarda 3 bin liraya kadar ürünlerde kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurulabilecek. Gerekli görülürse 15 günde iade yapılacak, tüketiciye parası ödenecek. Hak arama süresi 6 aya çıkarılacak.
                                                                                                                                                                                                                                                        Yeni                                                                                                                                                                                                                                                           --İnternetten alışverişlerde cayma hakkı 7 değil 14 gün olacak.


-Bankalar yıllık aidat almadıkları kredi kartı  çıkaracak.  

                                                                                                                                                                      
-Temerrüt dahil tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulaması yapılamayacak.


- Tüketici kredileri, ön ödemeli konut satışı, devre tatil gibi sözleşmelerde 7 gün olan cayma süresi 14 gün olacak. Taksitli satış sözleşmesinden ise 7 gün içinde cayılabilecek.

- Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi hizmetlerin abonelik sözleşmesi istenildiğinde tüketici tarafından feshedebilecek.


- Halk arasında 'saadet zinciri' olarak bilinen piramit satışlar yasaklanacak.(İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.