banner2
Öne Çıkanlar teog news mehmet ekinci Nihat Çiftçi Akhisar Belediyespor

Yeşil kartlılar paralarını geri alıyor! katılım payı nasıl geri alınır?

İlaçtaki katılım payı geri ödeniyor. Yeşil kartlı olarak tedavi hakkı bulunanların 2015-2016 yılları arasında eczanelere verdikleri katılım payıları geri alınabilecek. Bu yazımızda 2015- 2016 Yılında katılım payı tutarı ne kadardır, kimlerden katılım payı alınır, İlaçlar için uygulanan katılım payı ne kadardır, katılım payı nasıl tahsil edilir, aylık ve ya gelir alan kişilerin katılım payları nasıl ödenir? gibi katılım payı ile ilgili tüm sorularınızın crvabı haberimizde!

Van’ın İpekyolu ilçesi Kazım Karabekir Caddesi’nde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşısındaki Ziraat Bankası mobil aracında ilaç parası verildiğini duyan vatandaşlar buraya akın etti.

Ancak yoğunluktan dolayı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan açıklamada; katılım payı yardımlarının geçici süreliğine durdurulduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili konuşan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanlarının ifadelerine göre; “Ziraat Bankası, SGK binasının karşısına bir mobil araç kurmuş. ‘İlaç paraları veriliyor’ diye halk kulaktan duyma bilgilerle oraya akın ediyor. Bu durumda çocuklar bile oraya gidip kendisine hesap açtırıyor. 2015-2016 yılları arasında Yeşil Kartlı olan vatandaşların katkı payı var ise banka bizlere IBAN’ları gönderiyor, bizler de onları sistem üzeri kaydediyoruz. 2015 yılında eczaneye giden vatandaş 8 lira muayene ücreti verirken, bunun 2 lirasını da katılım payı olarak vermekteydi. İşte, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bu biriken katılım payını geri veriyor. Bu durumda kimi vatandaşın 50 TL’lik katılım payı birikirken, kimisinin bin TL’ye kadar birikmiştir. Bu kişinin eczaneye gidip aldığı ilaç sayısına göre değişmektedir. Şu an Van’da da katılım payı yardımları başladı, ancak şu an İpekyolu İlçesine veriliyor ve o da 20 güne kadar durdurulmuştur. 20 gün sonra katılım yardımları yeniden başlayacak ve Van’ın tüm ilçelerine sırasıyla verilecek.” diye belirtildi.

2015 yılında kim ne kadar ilaç ve muayene katılım payı ödeyecek

KATILIM PAYI NEDİR?

Katılım payı:Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için sigortalının kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu anne,baba eş ve çocuklar tarafından ödenecek tutarı ifade eder

KATILIM PAYI ALINAN SAĞLIK HİZMETLERİ NELERDİR?

Aşağıdaki sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmaktadır:

-Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı,

-Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar,

-Vücut dışı protez ve ortezler,

-Yardımcı üreme yöntemi (Tüp Bebek) tedavileri..

KATILIM PAYI KİMLER TARAFINDAN TAHSİL EDİLİR?
Katılım payı;

–Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli eczanelerce,

-Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli optisyenlik müessesesi tarafından olmak üzere sigortalıdan ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerden tahsil edilir.

YEŞİL KARTLILARDAN, VATANSIZ VE SIĞINMACILARDAN, 2022 Sayılı KANUN KAPSAMINDA MAAŞ ALAN KİŞİLERDEN ALINAN KATILIM PAYLARI İADE ELİR Mİ?

Yukarıdaki bentler kapsamında sağlık hizmetinden faydalanan genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödemiş oldukları katılım payları talepleri halinde, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca kendilerine geri ödenir.

AYAKTA TEDAVİ İÇİN ÖDENEN KATKI PAYI TUTARLARI NE KADARDIR?

-Birinci basamak sağlık kuruluşları yani Sağlık Ocakları ve Aile hekimliklerinde yapılan muayanelerden katkı payı alınmamaktadır.

-İkinci ve Üçüncü Basamak sağlık kuruluşlarında yani hastanelerde muayene katılım payı:5,00 T.L

-Özel Sağlık Kuruluşlarında(Özel Hastane, Özel Poliklinik vb)muayene katılım payı:12,00 T.L olarak alınmaktadır.

KATILIM PAYI SİGORTALIDAN NE ZAMAN VE NEREDE TAHSİL EDİLİR?
Muayene katılım payı:

-Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ve ya aylık alanların gelir ve ya aylıklarından,

-Gelir ve ya aylık almayan diğer sigortalılardan ise eczanelerden tahsil edilmektedir.

Sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayene sonucunda oluşan ve eczanelerce kişilerden tahsil edileceği belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payları kişilerin reçete ile eczaneye ilk müracaatında kişilerden tahsil edilir.
İLAÇLARDAN ALINAN KATILIM PAYI TUTARI NE KADARDIR?

Sosyal Güvenlik Kurumunca bedeli karşılanan ilaçlar için Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden %10, diğer kişilerden %20 oranında katılım payı alınır.

Ayrıca her bir reçete için:

-3 kutuya kadar (üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için=3,00 T.L.

-3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için=1,00 T.L. ilaç katılım payı alınır.

-Enjektabl formlar ile serum, beslenme ürünleri ve majistraller için kutu sayısına bakılmaksızın her bir kalem 1 kutu olarak değerlendirilir

Sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla Sosyal Güvenlik Kurumununun resmi internet sitesinde (www.sgk.gov.tr) yayınlanan “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi” nde (EK-4/D) yer alan hastalıklarda, listede belirtilen ilaçlar için bu maddede belirtilen katılım payları uygulanmaz ve kutu/kalem hesabında dikkate alınmaz.
İLAÇ KATILIM PAYI KİMLER TARAFINDAN TAHSİL EDİLİR?

İlaçlar için katılım payları:

    Sosyal Güvenlik Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle,
     Diğer kişiler için ise Sosyal Güvenlik Kurumuyla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden,
     Yurt dışından temin edilen ilaçlar için; ilaçları temin eden kuruluş tarafından kişilerden, şahıslar tarafından temin edilmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişilerden tahsil edilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayselçelik 5 yıl önce

Bende ilaç katkı payımı istiyorum çünkü durumum yok çok ihtiyacım var ne zaman alabilirim

Avatar
Ceylan yoldaş 5 yıl önce

Ilaç paraları hala veriliyor mu

Avatar
Songül 5 yıl önce

Sgk genel müdürlükten ilaç katılım payı parasını kaç günde alabilirim

Avatar
Taha 5 yıl önce

İki aydır bende ilaç katılım payı ödemesi için başvuru yaptım halen sosyal incelemeci tarafından açılmamıştır diyor daha ne kadar beklemem gerekiyor zor durumdayım

Avatar
Vildan 6 yıl önce

Hatay samandagda yeşil kart yuzdelikleri yatırıldı yada nezaman yatirilacak

Avatar
Mustafa eğribaş 6 yıl önce

Yeşil kartlıların ilaç geri ödemeleri 2018 de ödeme devam ediyormu

Avatar
Efkan 6 yıl önce

Sağlık sigortası var bende ilac parasından alma şansımız var mi

Avatar
Sevda 6 yıl önce

Her ilde veriliyormu suan