banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye trafik kazası

Yarı Çeyrek Altın Almayın Uyarısı
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yarı çeyrek altın denilerek piyasada satılan altınların Darphane tarafından çıkarılan Cumhuriyet altınları ile uzaktan yakından bir ilgisi bulunmadığını belirterek, "Yarı çeyrek diye satılan, izinsiz, standartlar aykırı bu altınları tüketiciler almasınlar. Tüketiciler bu altınları, ancak Darphane basarsa alsın" dedi.

"GÖREV YETKİSİ DARPHANE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜNDÜR"
Dernek Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyen Çakar, son günlerde "yarım çeyrek altın" adı altında satılan altınlara büyük rağbet gösterildiğini hatırlattı.

Çakar, "Birkaç şirket tarafından geçtiğimiz yılın sonlarında piyasaya sürüldüğü saptanan bu '22 ayar yarı çeyrek altın'ların izinsiz ve standartlara uygun olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, 'Cumhuriyet ziynet altınları ve sarrafiye ürünlerinin üretme' görev ve yetkisi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne aittir. Dolayısıyla, eğer yarım çeyrek altın basılacaksa buna karar verip basma ve piyasaya dağıtma yetkisi sadece Darphane Genel Müdürlüğü'nündür" diye konuştu.

Aksine davranışın en azından tüketicilerin düştüğü zaruri durumdan, bilgisizliğinden ve tecrübesizliğinden yararlanıp bundan ticari rant elde etmek anlamına geleceğini dile getiren Çakar, şunları kaydetti.

"Diğer yandan 'yarım çeyrek altın' olarak basılan ve halk arasında çeyrek Cumhuriyet altınının yarısı olarak algılanan altınlar aslında algılanandan 0,245 gram eksiktir. 1,75 gram olan çeyrek altının yarısı 0,875 gramdır. Oysa piyasada satılan yarım çeyrek altınların 0,63 gram geldiği belirlenmiştir. Bu da uygulamada tüketicinin nasıl yanıltılıp aldatıldığı konusunda ibret verici diğer bir yönü oluşturmakta ve tüketiciler bu altınları bozdurmak istediklerinde bu gerçekle karşılaşarak tüketici örgütlerine başvurmaktadırlar."

ensonhaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.