banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

Vanlı otelcilerin umutları arttı

Geçtiğimiz aylarda bölgede başlayan çatışmalı süreç ve akabinde Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapanması ile birlikte ekonomik anlamda büyük bir sıkıntıya giren Van, İranlı turistleri tekrar ağırladı.

İranlı turistlerin 3 ay boyunca Van’a gelememesiyle ekonomi durma noktasına gelmişti. Turistlerin gelmemesiyle en çok etkilenen otellerin doluluk oranı yüzde 5’lere düşerken Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması ve seçimin ardından otellerin doluluk oranı yüzde 40’lara çıkmasıyla otelcilerin umutları arttı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vanlı otelciler, İranlı turistlere karşı esnafların çifte standart uygulamaması noktasında uyararak, İranlı turistlerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladılar.

“İşlerimizin yüzde 95’i düşmüştü”

Yaklaşık 3 ay boyunca İranlı turistlerin Van’a gelememesinden dolayı ekonomik olarak yaşadıkları sıkıntıları anlatan otel işletmecisi Kenan Elik, “Kapıköy Gümrük Müdürlüğün’de görevli 11 gümrük memurunun kaçırılmasının ardından Kapıköy Sınır Kapısı tamamen kapatıldı. Kapı kapanmadan önce ise İran basını karayoluyla değil de havayoluyla sefer yapılmasının uygun olduğunu duyurmuştu. Turistler de Van’a değil daha çok batıdaki illere gidiyordu. Bu süre zarfında iki otelimizde de çok sayıda personelimizin işine son vermek zorunda kaldık. İşlerimizin neredeyse yüzde 95’i düşmüştü. Turistlerin gelmemesiyle birlikte gelirimiz düşerken, giderlerimiz de artmıştı. 3 ay boyunca sigorta, elektrik ve su faturalarını ödeyemez olduk. Ödeyemediğimiz elektrik faturalarından dolayı elektriklerimizi birkaç kez kestiler.” dedi.

“Seçimden sonra işlerimiz yüzde 35 oranında arttı”

1 Kasım seçimlerinden sonra otellerinin doluluk oranının yüzde 5’ten yüzde 40’a çıktığını ifade eden Elik, “Seçimden bir hafta önce sınır kapısı açıldı. Seçim sırasında ise zaten hiç kimse gelmedi. Seçimden sonra yavaş yavaş turistler ilimize gelmeye başladı. Son birkaç gün olmasına rağmen otelimizin doluluk oranı yüzde 5’ten, yüzde 40’a çıktı. Yani seçimden hemen sonra yüzde 35’lik bir atış oldu. Bu şekilde devam ederse önümüzdeki günlerde daha çok umutluyuz. İranlı turistler ekonomik olarak en çok otelleri etkilediği için genel anlamda otellerde iş olmasa diğer sektörlerde de olmayacaktır.” şeklinde konuştu.

“Turistlerin kıymetini bilelim”

İranlı turistlere bazı esnafların tüm uyarılara rağmen çifte standart uyguladığını belirten Elik, turistlerin olmadığı günlerde çöken Van ekonomisini hatırlatarak, bundan sonra turistlerin kıymetinin bilinmesini gerektiğini vurguladı.

Elik, “Van esnafı bundan önce kıymetini bilmediği turistlerin kıymetini fazlasıyla anlamış oldu.  Bazı esnaflar elindeki ürünü çifte standartla satıyordu ve özellikle bu noktada esnafımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Bir ürünün hakkı ne ise o kadar para alsın fazlasını almaktan sakınsınlar. Bu durum oteller arasında ise tersine çalışmaktadır. Oteller kalitesine göre fiyat versinler. Turistleri kaçırmamak için rayiç fiyattan daha aşağı ücret almaları bizi kötü etkiliyor. Normal belirlenen paranın altında fiyat verdiklerinde giderlerimizi karşılayamıyoruz.” ifadelerini kulllandı.  (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.