banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Van'da IPARD-II tanıtım toplantısı yapıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörlüğü tarafından bir otelde IPARD-II (Instrument for Pre-Accession Assistance Rural Development / Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma) programının tanıtım toplantısına yapıldı.

Tanıtım programına Van Valisi İbrahi Taşyapan, Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Edremit Kaymakamı Duran Eryılmaz, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Özalp Kaymakamı Serdar Karal, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe’nin yanı sıra kurum amirleri, üreticiler ve müteşebbisler katıldı.

TKDK İl Koordinatörlüğü’nün çalışmalarının anlatıldığı film gösteriminin ardından, salonu dolduran üretici ve müteşebbislere hitap eden Vali İbrahim Taşyapan’ın konuşmasıyla devam etti.
 

“Üreticilere 40 Milyon TL hibe desteği sağlandı”

Ülkemizin Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülkeler arasında yer aldığını belirten Vali Taşyapan, AB ile adaylık sürecinde TKDK’nın bu kapsamda oluşturulan yeni bir kurum olduğunu söyledi. Kredi kullandırılma fırsatı sunulan 42 il arasında yer alan Van’ın şanslı illerden biri olduğunun ve TKDK’nın üreticilere 40 Milyon TL hibe desteği sağladığının altını çizen Vali Taşyapan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kaynakları iyi kullanmalı, iyi değerlendirmeliyiz. Bugün tanıtımını yaptığımız TKDK’nın IPARD-II programı, bitkisel üretimden kırsal turizme, balıkçılıktan süt üreticiliğine kadar pek çok alanda üreticilere yatırım desteği sağlamaktadır. Üretim önemlidir. Ancak pazarlamak, tüketiciye ulaşmak daha önemli bir iştir. Burada hem üreticilerimize, hem pazarlamacılarımıza, hem müteşebbislerimize, hem de proje üretecek uzmanlara büyük görevler düşmektedir. IPARD-II ile bugün ilk çağrıya çıkılıyor. Söz konusu kaynak Türkiye’nin 42 ilinde kullanılacak. Ne kadar iyi, anlamlı, katma değeri yüksek, yeni ve ilginç ürünleri içeren projeler üretilirse, proje değerlendirmelerinde daha iyi puanlarla öne geçilecektir. AB projelerinde il olarak önde gelen illerden biri konumundayız. Bu yarışta da Van olarak mutlaka önde olmalı, inşallah IPARD II ile de daha çok kaynağı ilimize kazandırmanın yarışı içinde olmalıyız.” dedi.

Üretimin, sadece üreticinin kendi tüketimi için yapılmasının bir anlam ifade etmediğini, güzel fikirlerle tüketiciye ulaşılmasıyla anlam kazanacağını dile getiren Vali Taşyapan, “Yapılan işlerde en iyisini yapma gayreti gösterilmelidir. TKDK, DAKA, KOSGEB gibi destek kurumlarımız, üreticilerin, yatırımcıların, işini geliştirmek isteyenlerin emrindedir. Bu vesileyle 2012 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren İl TKDK çalışanlarına, proje üreticilerine ve müteşebbislere, Van’ın kalkınması için gösterdikleri gayretlerden dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.  

“IPARD-II 2014-2020 yıllarını kapsamaktadır”

IPARD-I programının Van ili proje verilerini aktaran TKDK İl Koordinatörü İbrahim Başak ise, IPARD-I ile 138 projeye 40 milyon TL hibe yapılarak 301 kişiye istihdam imkânı sağlandığını söyledi. IPARD-II’nin yeni sektörleri ve yatırım başlıklarını katılımcılara anlatan İbrahim Başak, “IPARD-II 2014-2020 yıllarını kapsamaktadır. Program dâhilinde 801 milyon Avro AB katkısı, 244 milyon Avro Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 milyar 45 milyon Avro hibe kullandırılacaktır. TKDK, önümüzdeki dönemde kırsal alanların sürdürülebilir kalkınması için yeni sektörler ve daha yüksek hibe oranlarıyla desteklerine devam edecektir.” dedi.
Tanıtım programı, plaket takdimi ile son buldu. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.