banner2
Öne Çıkanlar Nihat Çiftçi PKK haber Şanlıurfa Büyükşehir Büyük Otluca

Van'da fırtına balıkçıları olumsuz etkiledi

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali, 15 Nisan–15 Temmuz arasındaki üreme dönemini kapsayan av yasağının kalkmasıyla birlikte avlanmaya başlandı. Ancak son günlerde olumsuz hava şartlarından dolayı yeteri miktarda avlanılamıyor.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulunan Vangölü Balıkçılar Kooperatif Başkanı Übeydullah Demir, deniz balıklarının bu yıl bol olduğunu belirterek, İnci Kefali’nin ise son günlerde şiddetini artıran fırtına ve yağmurdan dolayı az miktarda avlandığını dile getirdi.

“İnci Kefali yörenin damak tadına hitap ediyor”
Vangölü Balıkçılar Kooperatif Başkanı Demir, bu yıl başlayan balık sezonu ile ilgili bilgi vererek, “Şu an Van balığı dediğimiz İnci Kefali, hava şartlarından dolayı az avlanıyor. Eylül’de başlayan balık avı, Mart ayının sonlarına kadar yoğun bir şekilde devam ediyor. Deniz ürünleri dediğimiz balıklara ise, bu ay rağbet daha fazladır. Şu an İnci kefali olmadığı için buranın yerli halkı deniz ürünlerine rağbet ediyor, normalde İnci Kefali yörenin damak tadına hitap ettiğinden daha çok rağbet vardır. Fakat şu an bize gelen müşterilerin çoğu batıdan Van’a gelen memurlardır, onlar da Van balığına fazla rağbet etmiyor.” dedi.

İşsizlik ve siyasi belirsizlikten dolayı bu yıl balık satışlarının düştüğünü anlatan Demir, “Bu yıl satışlarımızı geçen yıla göre değerlendirirsek, satışlarımız yüzde 70-75 arası düşmüştür. Geçen yıl biz Karadeniz balığını günlük 500-600 kasa tüketirken bugün, 170-200 kasa tüketiyoruz. Bunun sebebi ise işsizliğe ve siyasi nedenlere bağlı halkımızın karamsar olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Van dışında İnci Kefaline rağbet artıyor
Van balığını Türkiye’nin değişik illerine gönderdiklerini belirten Demir, Van dışına günlük 10-15 ton balık gönderiyoruz. Biz Vangölü Balıkçılar Kooperatif’i olarak İnci Kefali balığını Türkiye’nin değişik illerine gönderiyoruz. Nevşehir, Mersin, İstanbul, Erzurum, Niğde, Gaziantep, Batman, Siirt ve Ağrı illerine Van Balığı’nı götürüyoruz. Bu şehirlerde Van gibi, balığı severek tüketiyor.   Deniz ürünlerinin fiyatları bu yıl çok uygundur. Deniz ürünleri geçen yıla göre para etmiyor ve fiyatlar çok düşük. Geçen yıl hamsinin kasasını 70 liraya satarken, bugün kasasını 40 liraya verdik. Bu yıl çok şükür deniz balığı bol bir şekilde vardır, ama nedense balıkçılıkta bir ilerleme yok.” diye konuştu.

Balıkçılar tedirgin
Yaşanan olaylardan dolayı balıkçıların ileriye dönük plan yapmadıklarını aktaran Demir, son olarak şunları kaydetti;
“Vanlı balıkçılarımız işlerini eskisi gibi yapmıyor. Balıkçılar artık geçmiş yıllarda olduğu gibi ‘büyük tekneler alayım’ diye hayal kurmuyor. Olaylardan dolayı bugün veya yarın ne olacak diye gelecek için çok endişeleniyor. Keşke balıkçıların içi rahat olsa da bu olaylar yaşanmasa ve biz de esnaf olarak işlerimize yoğunlaşabilseydik. Örneğin bir balıkçı, dağ köyüne gidip alabalık tesisi kuracak, ama güvenlik zaafiyetinden dolayı içi rahat değil, tedirginlik içinde olduğundan yatırım yapamıyor.”  
Olumsuz hava şartları van balığını etkiliyor
Son günlerde fırtınadan dolayı balığa çıkamayan balıkçıların az miktarda Van balığı avladığını belirten, Mesut Avcı isimli satıcı ise, “Balık sezonu yaklaşık bir aydır açıldı. Hamsi ve diğer balık ürünleri bize Karadeniz’den geliyor. Şu an için balık satışlarından gayet memnunuz. Havalar soğudukça balık sezonunda ona göre hareketlilik başlar. Fakat bizim şimdiki sorunumuz havaların fırtınalı olmasından dolayı, Van Balığı’nın olmamasıdır. Balıkçılar fırtınayla birlikte denizin dalgalı olmasıyla, balığa çıkamıyor. Zor da olsa Van Gölüne çıkan balıkçılarımız günlük 100 kilogram İnci Kefali avlıyor, o da gerçekten değmiyor. Yöre halkının bizden ısrarla İnci Kefali istediğinden dolayı balıkçılar da ‘hiç yoktan iyidir’ mantığıyla Van Gölü’ne açılıyor.” ifadelerini kullandı.

Balık fiyatları hakkında bilgi veren Avcı, “Balık fiyatları bu sezon çok düşük, şuan hamsinin fiyatı 5-6 lira arasında değişmektedir. Diğer alabalık çeşitleri ise 15-20 lira arası değişiyor. Van balığı dediğimiz İnci Kefali’nin kilogram fiyatı ise 4 liradır. Müşterilerimiz fiyattan memnun olduğu için, fiyat noktasında şikayetler gelmiyor.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.