banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Van esnafı nefes aldı

7 Haziran’daki seçim sonuçlarından sonra ülkede siyasi belirsizliğin hakim olmasıyla dolar rekor seviyeye ulaşmıştı. Doların yükselmesiyle birlikte her yerde olduğu gibi Van’da da esnaf iyice darboğaza girmişti. 1 Kasım seçimlerinden sonra sandıktan tek parti iktidarının çıkması piyasaları rahatlatırken Van esnafı da rahat bir nefes almış oldu.

Tek partinin iktidara gelmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Vanlı esnaflar, seçimden sonra dolar kuru ve altın fiyatlarının düşüşe geçmesi, sınır kapısının açılmasıyla beraber İranlı turistlerin gelmesi ve çözüm sürecinin yeniden gündemde tartışılmasının olumlu olduğunu söylediler.
1 Kasım Genel Seçimine ilişkin olarak İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirinin sorularını yanıtlayan ekonomistler ve esnaflar, AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde yeniden tek başına iktidara gelmesiyle siyasi belirsizlik ortamının ortadan kalktığını dile getirdiler.
 

“Tek parti iktidarı dolar kurunu düşürdü”
7 Haziran'daki seçim sonuçlarından sonra Türkiye'de siyasi belirsizliğin hakim olduğunu belirten Ekonomist Mehmet Deger, durumun belirsizliğinden dolayı ekonomiye ilişkin öngörülerin zayıfladığını ve bunun da TL'nin dolar karşısında rekor seviyelerde değer kaybetmesine sebep olduğunu dile getirdi.
Deger, “Siyasi belirsizlikle koalisyona gitme durumlarından dolayı ve ardından gelen erken seçim sinyali ile beraber dolar yükselişe geçmişti. Dolar ülke genelindeki sıkıntılardan dolayı son yılların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Fakat 1 Kasım seçimleri tek başına iktidar getirdi. Ak Parti’nin tek başına iktidar olmasıyla birlikte ertesi gün dolar kuru ve altın fiyatları düşüşe geçti. Yeni hükümetin kurulmasıyla daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. Seçim sonuçları tek başına iktidarı getirmeseydi dolar kuru ve altın fiyatları yükselecekti. Böyle bir sonuçla tahminlerimiz doların 3.5 TL üstüne çıkmasıydı. Şimdi gözümüz yurtdışı piyasasında, yurtdışında olumlu haberler gelirse dolar 2,5- 2,6 TL arasında seyredecektir.” dedi.
 

“Vanlı esnafın dış sermayeye ihtiyacı var”
Seçim sonuçlarından memnun olduğunu dile getiren esnaf Metin Şeker, “Seçimden sonra tek partinin iktidar olması belirsizliği kaldırdı. Tek partinin iktidar olması sonucu dövizlerde düşüş yaşandı. Sektörümüzde şuan için bir canlanma yok ama ileriki günlerde bu sonuç inşallah olumlu bir şekilde etkisini gösterecektir. Van piyasası özellikle turistlere bağlıdır. Bizim giyim sektörünün ise yüzde 50’den fazlası İranlı turistlere bağlıydı. Kaçırılan memurlarla birlikte sınır kapısı kapanmıştı ve işlerimiz de yüzde 50’den fazla düşmüştü. Turistlerin Van ekonomisine katkısı çok fazladır. Kapalı olan sınır kapısı, seçimden önce açıldı ve turistlerinde yavaş yavaş Van’a geldiği haberini aldık. İnşallah bundan sonra önümüzü görürüz, çünkü Vanlı esnafın dış sermayeye ihtiyacı var. Açılan sınır kapısıyla birlikte turistler gelmeye devam ederse, işlerimiz inşallah yoluna girecektir. Şuanki durum ise bize bir umut ışığı oldu.” diye konuştu.
Şeker, “Çözüm sürecinin seçimden sonra gündeme gelmesi çok sevindirici. Çözüm süreci döneminde işlerimiz yolundaydı  ve geçim sıkıntımız yoktu. Çözüm süreci kaldırıldıktan sonra işlerimiz tamamen durdu. Bizim giyim sektörünün sezonu açılmasına rağmen işlerimiz açılmadı. Halk yarın ne olur düşüncesiyle para harcamada çekingen davranıyordu. Bu kötü gidişattan sonra, sürecin yeniden gündeme gelmesi bizim için çok güzel oldu. Çözüm sürecinin tekrar gelmesi esnafların işine yarayacaktır.” dedi.

“Sermayemiz tükeniyordu”
Son zamanlarda doların rekor seviyelere ulaşmasıyla ithal ürünlerini almak için sermayelerinin azaldığını bildiren esnaf İdris Karagülle şu ifadeleri kullandı:
“7 Haziran seçimlerinden sonra olayların başlaması ve doların yükselmesi bizi çok kötü etkiledi. Esnaf olarak ürünlerimizin genelini İstanbul’dan getiriyoruz. Getirdiğimiz ürünlerin birçoğu ise ithal ürünlerdir. İthal ürünler dolara bağlıdır ve yükselen dolarla birlikte fiyatları çok artmıştı. Bu durumda ürün alımında sermayemiz tükeniyordu. Fiyatların yüksek olması ise satışları düşürmüştü. 1 Kasım seçimleri sonucunda tek partinin iktidar olması bizim için sevindirici oldu. Seçimden hemen sonra dolar kurunun düşmesiyle işlerimize olumlu bir şekilde yansıyacağını umuyoruz.”
Karagülle, “Seçimden hemen sonra, çözüm sürecinin gündeme gelmesi bizi ayrıca sevindirdi. Geçen yıllarda çözüm süreciyle birlikte işlerimiz güzeldi. Çözüm sürecinin bitmesi ise bize kötü yansımıştı. Ekonomik olarak neredeyse çöken Van esnafı, barış süreciyle birlikte yeniden ayaklanacaktır inşallah.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.