banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Urfada nem yok, iyi bitki yetişir

 ŞUTSO Meclis üyeleri, Antalya Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Vitro Antalya Tarım Ürünleri ve Tohumculuk Üretim Şirketi'nin ziyaret ederek Genel Müdürü Hasan Yaşar'dan bilgi aldı. Şanlıurfalı işadamlarına gezdiren Antalya Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Vitro Antalya adlı şirketini gezdiren Yaşar, dokusunu aldığı bitkiyi klonlayıp çoğaltarak tüm dünyaya sattığını anlattı.Şirketin, bu işten yılda 3 milyon euro ciro yaptığını söyleyen Yaşar, Şanlıurfa'ya da bir serbest bölgenin çok iyi gideceğini belirtti.Ayrıca fideciliğin Şanlıurfa'da yaygınlaştırılmasının önemli olduğuna işaret eden Yaşar,"Urfa'da nem oranı düşük.Bizim buralar gibi değil.Antalya'da nem oranı yüksek olduğu için toprağa da bitkiye de olumsuz etki de bulunuyor.Urfa'da verim çok daha fazla alınır.Antalya7da sebze ve meyve çok üretiliyor ancak buradaki nem dolayısıyla çok zirai ilaç kullanılıyor.Çünkü nemle birlikte toprak ve bitkilerde bir takim hastalıklar oluşuyor. Dolayısıyla ilaçlama yüksek oluyor. İlaç satan firmalara gidin bakın bir çoğu işin ehli değil. Çünkü diploma başkasının adına işleten başka. Bu anlamda en büyük görev Tarım Bakanlığına düşüyor."şeklinde konuştu

 

Bu sıralar Antalya'da Hollanda iş birliği ile bir eğitim fakültesi kuracaklarını aktaran Hasan Yaşar, burada Türkiye'deki üniversitelerden ve Halandaki üniversitelerden öğretim görevlilerin gelip tarım konusunda eğitim vereceğini ifade etti. Burasının dört dörtlük bir bir eğitim olacağını vurgulayan Hasan Yaşar, Hollanda'nın tarımda aldığı mesafenin ortada olduğunu ve bundan faydalanılması için böyle bir proje geliştirdiklerini kaydetti. Yaşar, Avrupa Birliği desteği ile 3,5 milyon euro'ya açacakları eğitim fakültesinde çeşitli bitkilerin yetiştirilmesini, ilaç kullanımını, organik tarım konuları gibi önemli bilgilerle 6 ayda zıraat mühendisleri eğiteceklerinin altını çizdi. Böyle bir tesisin GAP bölgesi için de önemli olacağını söyleyen Yaşar, bunun üzerinde ŞUTSO meclis üyelerinin durmasını istedi.

Nisan ya da Mayıs ayında Şanlıurfa ticaret ve sanayi Odasını ziyaret ederek oradaki çiftçiler ve üreticilerle bir araya gelmeyi çok arzu ettiğini ifade eden Yaşar'ı ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, Şanlıurfa'ya davet etti.

Türkiye'de makine mühendisliği bölümünden mezun olan Hasan Yaşar, gittiği Hollanda'da 700 kişilik istihdam yaratan bir işadamı olduğunu, tarım sektörüne yönelik insan kaynakları şirketini devredip Türkiye'ye geldiğini aktardı. Kendi başarı hikayesini de ŞUTSO Meclis üyelerine anlatan Yaşar, dünyada klonlama yöntemiyle fide üreten Vitro adlı şirketle yaptığı anlaşma sonucunda 1998 yılında Serbest Bölge'de Dirk Van Erven adlı ortakla Vitro Antalya'yı kurduğunu belirtti. 50 kişinin istihdam edildiği şirketinin şu an yılda 4.5- 5 milyon fide ürettiğinin altını çizdi.

Fidenin üretim aşamasında klasik yöntemlerin aksine tohum ve toprak kullanmadğını, Türkiye'de akademik çevrelerin dışına taşarak ticarileşememiş bu sistemle üretim yapan tek firma olduklarını belirten Hasan Yaşar, şirketinin yılda 3 milyon euro ciro yaptığını söyledi.

Dünyanın herhangi bir ülkesindeki bir bitkiden alınan doku ile o bitkinin fidesini üretip daha sonra da klonlayarak çoğalttıklarını anlatan Yaşar, "Toprak yerine ise formülü bizde olan ve besin içeren bir jel kullanıyoruz. Biz iklim ve toprağa bağlı değiliz. Yaptığımız üretimin tamamı ihracata gidiyor. Yaşadığımız yer sıkıntısını aşınca üretimimiz iki katına çıkar. Pazar çok büyük" diye konuştu.

 

1967 yılında Çorum'un Osmancık İlçesi'nden işçi olarak Hollanda'ya giden, burada yükseköğrenim görerek inşaat mühendisi olan, ardından Hollanda Ulaştırma Bakanlığı'nda mühendis, polis teşkilatında ise tercüman olarak çalışan 55 yaşındaki Hasan Yaşar, 7 şirketli Yaşar Holding'in sahibi olarak döndüğü Türkiye'de ilklere imza atıyor.

Hasan Yaşar, dünyada yeni kullanılmaya başlanan gen kopyalama yöntemiyle çiçek ve bitki üretimini gerçekleştirmek üzere laboratuvar kurmuş. Antalya Serbest Bölgesi'ndeki tesiste kopyalanan çiçek ve bitkiler, başta Hollanda olmak üzere ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelere ihraç ediyor. Dünyada aynı sistemle çalışan 3 tesis bulunduğunu belirten Yaşar, tesislerinde bin çeşit dış mekan süs bitkisi, muz, kivi ve nar fidesi üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti. Yaşar, ‘‘Bu işletmede bir fideden doku kültürü alınarak binlerce fide kopyalanıyor. Tohum yerine kopyalamayla fide üretiyoruz. Anaç fideleri Hollanda'dan satın alıyoruz ve Antalya'da kopyalayarak çoğaltıyoruz. 4 ay gibi kısa sürede Hollanda'ya haftada 100 bin adet çeşitli çiçek fidesi ihraç ettik Bu miktarı 400 bine, hatta 700 bine çıkarttık.'' dedi

Yurtdışından halen 2.5 milyon adet gebere türü çiçek fidesi, yurtiçinden de özellikle Akdeniz bölgesinden 30 milyon adet çiçek fidesi talebi olduğunu ifade eden Hasan Yaşar, ‘‘Yurtdışından alınan bir fidenin maliyeti 3 mark iken, bizde bu rakam 2 markı geçmiyor. Türkiye'nin tohuma ödediği miktar yılda 260 milyon dolar. Biz bu kopyalama sistemi ile fide üretimini artırarak ülkemizin döviz kaybını önleyeceğiz.'' İfadelerini kullandı

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.