banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Urfa-Rakka Güneş enerjisinde işbirilği

 iş birliği arayışında bulundu. Suriye`nin Güneş Enerjisi konusunda pilot il olarak belirlediği Rakka Vilayetinde tarım ve ziraat alanında ilgilenenlerin temsilcileri Şanlıurfa`ya çıkartma yaptı. Şanlıurfa`da güneş enerjisi üretimi konusunda çalışma yapan Harran Üniversitesi`ni ziyaret eden 12 kişilik Rakka heyeti daha sonra ŞUTSO yönetimi ile bir araya geldi. Birlikte öğlen yemeği yiyen Rakka heyeti ŞUTSO`da düzenlenen toplantıda güneş enerjisi ile sulama yapma konusunda iş birliği önerisinde bulundu. Rakka Vilayetinde görevli Ziraat konusunda sorumlu Necim El Mişrif, başkanlığında ŞUTSO`ya gelen heyeti, ŞUTSO Başkan Vekili Osman Baysal, Cem Göncü, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İletmiş, M.Recep Uğur, Bekir Atlas, Kadir Kılıçoğlu karşıladı.


 


10 MİLYON DOLARLIK GÜNEŞ ENERJİSİ İLE 50 BİN HEKTAR SULANACAK


ŞUTSO`da düzenlenen toplantıda Suriye heyeti Rakka`da 10 milyon dolarlık güneş enerjisi ile sulama konusunda bir çalışma başlatacaklarını bu konuda ortak hareket etme konusunda teklifte bulundular. Yaklaşık 200 bin hektarlık alanda sulu tarım, 110 bin hektarlık alanda ise kuru tarımın yapıldığı Suriye`nin Rakka vilayetinde solar enerji projesinin 2011 yılında başlayacağına vurgu yapan Suriyeli heyet, projenin 50 bin hektarlık alanda uygulamaya konulacağının altını çizdi. Solar enerji konusunda Halep ve Gaziantep`in ortak proje geliştirdiklerini hatırlatan Rakka heyeti, benzer projeyi Şanlıurfa ile yapabileceklerine dikkat çektiler.


 


`GÜNEŞ ENERJİSİ İLE TARIMSAL SULAMAYI ÖNEMSİYORUZ`


Güneş enerjisi ile sulamanın önemine değinen ŞUTSO Başkan Vekili Osman Baysal, `Günümüzde yüksek enerji maliyeti, çiftçilerimizin ve besicilerimizin büyük güçlüklerle elde ettikleri gelirlerinin önemli bir bölümünü elektrik faturalarının ödenmesi için ayırmalarına sebep olmaktadır. Güneş enerjisi ile çalışan muhtelif kapasitelerde doğru veya alternatif akımla çalışan dalgıç yada yüzey tipi pompalarla sulamanın yapılmasının çiftçi giderini büyük oranda azaltıyor. Sulamanın yapılmadığı zamanlarda üretilen enerjinin evde, çevre aydınlatmasında ya da ihtiyaç duyulan diğer bir alanda kullanılması mümkündür` dedi. Sulama uygulamalarında tüketilen elektrik enerjisinin tarıma dayalı ekonomik yapısı bulunan Şanlıurfa için çok ciddi seviyelerde olduğuna dikkat çeken ŞUTSO Başkan Vekili Baysal, Suriye`nin Rakka vilayetinde proje aşamasında olan güneş enerjisi ile sulama çalışmasını önemsediklerini sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.