banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Urfa narı dünya pazarlarına hazırlanıyor

              

   

GAP EKODER’in düzenlediği, “Şanlıurfa’da üretilen nar meyvesinin dış pazarlara açılması eğitim semineri” ihracat yapmaya hazırlanan üretici ve işadamlarının ilgi odağı oldu.

KKA Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, “Küçük işletme ve STK projelerine pozitif ayrımcılık yapıyoruz” dedi.

GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Derneği’nin (GAP EKODER) Devlet Planlama Teşkilatı genel koordinasyonu altında Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın finansmanı ile uyguladığı “Şanlıurfa’da üretilen nar meyvesinin dış pazar araştırması projesi” kapsamında düzenlenen dış ticaret eğitim semineri Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı.
GAP EKODER Başkanı Ecz. Medet Abbasoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı seminere, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Dış Ticaret Uzmanı M. Şefik Ergönül ve Endüstri Mühendisi İbrahim Sabuncu konuşmacı olarak katıldı.

ABBASOĞLU: ŞANLIURFA’YI MEYVE İHRACATIYLA TANIŞTIRACAĞIZ
Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Ofisi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, KOSGEB Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve işadamlarının ilgi gösterdiği seminerin açılış konuşmasını yapan Ecz. Medet Abbasoğlu, dünya pazarlarında talebi her geçen gün artan organik nar meyvesi ve yan ürünlerinin büyük bir pazar payı olduğunu belirtti. Abbasoğlu, Şanlıurfa’da 2010 yılı rakamlarıyla 5 bin tonun üzerinde nar meyvesi üretildiğini ve önümüzdeki yıllarda bu miktarın katlanarak artacağını ifade ederek, “Üreticimiz her yıl artan ürününü değerlendirmek için yeni arayışlar içersindedir. Özellikle organik meyvecilik projemiz ile artan organik nar bahçeleri, başta Türkiye’deki meyve suyu sanayi olmak üzere bütün dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bu projemiz ile üretilen arz fazlası ürünün dış pazarlardaki çok büyük taleple değerlendirilmesini, bölgemizdeki üretici ve sanayi kuruluşlarını bu konuda bilgilendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Şanlıurfa’yı meyve ihracatıyla tanıştırmak istediklerini dile getiren Abbasoğlu, projeye destek veren Karacadağ Kalkınma Ajansı’na ve seminere katılarak Şanlıurfa’daki projelere verdikleri önemi gösteren Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile katılımcılara teşekkür etti.

KARAKOYUN: STK PROJELERİNE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ
Seminere katılarak uyguladıkları destek programları hakkında katılımcılara bilgi veren Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, 2011 yılı Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı ve Turizm Altyapısı Mali Destek Programları için eğitim toplantılarının devam ettiğini belirtti.
Verilen desteklerin kamu kuruluşlarına olduğu kadar özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına da büyük faydalan sağladığını ifade eden Karakoyun, “Biz aslında sivil toplum kuruluşlarının projelerine daha önem veriyoruz. Ancak bu projelere destek verirken, iyi proje ve yönetim şartımız var. Kurumsallaşamamış sivil toplum kuruluşları proje hazırlamada da, projeleri uygulamada da başarısız olabiliyorlar. Dolaysıyla kamu kuruluşlarının uyguladıkları projeler kamuoyuna yansıyor. Geçen dönem Şanlıurfa’dan 8 STK projesi ajansımıza başvuru yapmıştı. Bunun altı tanesi desteğe hak kazandığı halde sözleşme imzalamaya gelmedikleri için destek hakkını kaybetti, iki tanesi de sözleşme imzaladıktan sonra uygulamaktan vazgeçti” dedi.
İhracatın GAP bölgesi için önemine de değinen Karakoyun, “Şanlıurfa, potansiyelleri ile bölgenin öncü bir il konumundadır. Ortadoğu piyasasına yakın olması, Türkiye’nin ortadoğuya açılan kapısı olması yönünden büyük bir avantaj. Gaziantep’le Urfa kıyaslandığında Gaziantep’in gelişmişliği konuşulur, oysa Urfa da Gaziantep ile birlikte gelişecektir. Globalleşen dünyada artık bölgeler konuşuluyor. Dolaysıyla Urfa, Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin birlikte anılmalı. Tarımsal yönden de bölgemiz üretim kapasitesi yönünden çok önemli. Ancak ürettiğinizi mutlaka doğru şekilde pazarlamanız ve satmanız önemli. Bu açıdan Urfa’nın coğrafi konumu da dikkate alındığında, ürettiklerimizin önemli bir kısmını dış pazara satabilmemiz lazım. Bunun için ihracat kapasitesinin bölgede gelişmesi lazım. Bunun için de çeşitli projeler yürütülüyor.
Doğrudan proje maliyetlerine verdikleri destekle sivil toplum kuruluşlarını proje yapma konusunda teşvik ettiklerini ifade eden Karakoyun, GAP EKODER’in uyguladığı projeyi desteklediklerini belirterek: “Şu anda 15’i Şanlıurfa’da, 13’ü Diyarbakır’da olmak üzere 28 projeye destek veriyoruz. Bu projelerden bir tanesi de GAP EKODER’in bu projesi. STK’ların daha önceden uyguladıkları projelerde başarılı olmaları, ajansımıza sunacakları projelere destek almalarında önemli bir etken. GAP EKODER’in bu projesine verdiğimiz destek de gerek önceki tecrübeleri, gerekse hazırlanan projenin gerekli kriterleri taşıması yönünden desteği hak etmişti. GAP EKODER yönetici ve üyelerini önceki projeleri başarıyla uygulamalarından ve bu projeyi hayata geçirmelerinden dolayı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

SABUNCU: ORGANİK ÜRÜNLERDE PAZAR SIKINTISI YOK
Organik tarım yapmanın önemi konusunda katılımcılara bilgiler veren Endüstri Mühendisi İbrahim Sabuncu, bir ürünün organik olarak üretilmesini bir pazarlama tekniği olarak anlaşılabileceğini belirterek, “Ürünün fark edilmesi önemli. Piyasada çok fazla miktarda ürün olabilir ancak satacağınız ürünün organik olması bunun farkıdır. Buna ürün farklılaştırma deniyor. Firmalar, karlarını arttırmak için ürün farklılaştırma yaparlar. Farklı firmaların sektöre girmesi ile karların düşmesinin önüne fark koymakla geçilebilir. Organik nar suyunun faydasına inanmışsanız, organik olmayan hiçbir nar suyu bu ihtiyacınızı karşılamaz, yani ikame ürünü olamaz. Organik üretim yaparak bu farkı ortaya koymuş olursunuz. Türkiye’de çok büyük nar suyu üreten firmalar olmasına rağmen onlardan daha küçük olan Elite Naturel gibi bir firma ABD’ye ve Hollanda’ya nar suyu ihraç edebiliyor. Çünkü organik ürün kullanıyor. Farkı bu. Organik narınız varsa, İstanbul’daki organik pazarlardan, uluslar arası ihracat yapan firmalara kadar birçok kuruluş müşteriniz olabilir” diyerek, organik ürünlerde pazar sıkıntısı olmadığını söyledi.
Organik nar meyvesinin, organik olmayana göre bulunmaz Hint kumaşı gibi değerli olduğunu ifade eden Sabuncu, “Organik nar ürettiğiniz zaman lig atlamış oluyorsunuz, dolaysıyla rakip sayınız da azalıyor” dedi.
Dünyadaki organik nar suyuna olan talebin sürekli arttığını belirten Sabuncu, çeşitli ülkelerin nar suyu ithalat ve ihracat rakamları hakkında bilgiler verdi.

ERGÖNÜL: NAR, ŞANLIURFA EKONOMİSİNİ HAREKETLENDİREBİLİR   
Şanlıurfa’da üretilen narların dış pazar araştırmasının yapılarak ihracat imkanlarının ortaya konması kapsamında dış ticaret danışmanı olarak Şanlıurfa’ya geldiğini belirten Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Gazetesi yazarı Dış Ticaret Uzmanı M. Şefik Ergönül, “Yurt dışında yapmış olduğum bir çok araştırma sonucunda, narın ekonomimize çok büyük bir hareket getireceğine inanıyorum. Elimize geçen veriler, organik olarak yetiştirilen narın uluslar arası pazarda çok büyük bir talebe sahip olduğu ve bu talebin her geçen gün daha da artacağını ortaya koymaktadır. Özellikle batılı ülkelerde organik olarak yetiştirilmiş meyvelerin, ürünlere çok büyük bir talep var. Narın özellikle kansere karşı çok önemli bir antioksidan olması, yaşlanmayı geciktirmesi gibi özelliklere sahip olması talebi daha da arttırıyor. Türkiye’nin nar ihracatına baktığımız zaman son iki yılda yüzde 50 civarında bir artış görüyoruz. Bu artış, bizim için, Şanlıurfa’da yetişen nar için ümit veriyor. Çünkü Şanlıurfa’da yetişen nar gerek sofralık, gerekse endüstriyel ürün olarak çok büyük talep görecektir, bu da Urfa’yı çok iyi bir seviyeye getirecektir” şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında, neden ihracat, ihracatta temel bilgiler, pazar araştırma teknikleri ve ihracatta devlet destekleri konularında katılımcılara bilgiler veren Ergönül, uzun süreden beridir dünya nar pazarı konusunda araştırma yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde bu verileri derleyerek bir yayın oluşturacaklarını hatırlattı.

İHRACAT İÇİN YOL GÖSTERECEK
Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın finansman desteğiyle uyguladıkları “Şanlıurfa’da Üretilen Nar Meyvesinin Dış Pazar Araştırmasının Yapılması Projesi” kapsamında derledikleri bilgileri bir bülten haline getirerek Şanlıurfa’daki nar üreticileri, işadamları, sivil toplum kuruluşları ve araştırma faaliyetleri yapan kamu kuruluşları ve Harran Üniversitesi ile paylaşacaklarını dile getiren GAP EKODER Başkanı Ecz. Medet Abbasoğlu, projenin uygulanmasında katkılarından dolayı Dr. İlhan Karakoyun şahsında Karacadağ Kalkınma Ajansı’na, Harran Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Turan Binici ve Yard. Doç. Dr. Hasan Vardin ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kuruluna teşekkür etti.



www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.