banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Urfa Balıklıgöl Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Ulaşım zammı mahkemelik oldu

Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ali Demirçalı, Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkez (UKOME)  tarafından uygulamaya konulan zamların iptali için yargıya başvurdu. Demirçalı, ulaşım zammının kabul edilemez olduğunu, yargının bu zamma dur diyeceğine inandığını söyledi.


Adana’da daha önce uygulamaya konulan “Evsel Katı Atık Vergisi” uygulamasını daha önce yargıya taşıdığını ve mahkemenin bu uygulamayı iptal ettiğini belirten Milletvekili Demirçalı, Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne giderek, Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından alınan zam kararının iptali için dava dilekçesi verdi.


Demirçalı; Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde toplu yolcu taşıma işi yapan büyükşehir belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, Adana dolmuş minibüslerin, hafif raylı sistem ve akıllı elektronik bilet fiyatlarını ait ücret tarifesinin yeniden belirlendiğine dikkat çekti.


“Bu zam insafsızca yapılmıştır”
Adana Adliye Binası önünde bir açıklama yapan CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı,  “Adana Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME tarafından aldığı kararla kent işi ulaşım ücretleri yüzde 30-70 oranında artmıştır. Bu oran bazı güzergahlarda yüzde 200’lere ulaşmaktadır. Bu zam başta öğrenciler olmak üzere, emeklileri, asgari ücretle çalışanları ekonomik açıdan çok zor durumda bırakmıştır. Bu zam insafsızca yapılmıştır. Adana işsizlikte, yoksullukta Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır. Bu zamlar vatandaşlarımızı doğrudan etkilemektedir. Vatandaş toplu taşıma araçlarına binemez, işinden evine, evinden işine yaya gidip gelmek durumunda bırakılmıştır. Adana Büyükşehir Belediyesi bu zamlarla kent içi ulaşım sorununu çözeceğini mi sanmaktadır?”ifadelerini kullandı.


Zamın Anayasa ve diğer yasal mevzuata aykırı olduğu belirten Demirçalı, “Yapılan zam, Türkiye’nin taraf bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de aykırıdır. Ayrıca İdari İşlem açıkça hukuka aykırıdır. Belediyeler yasayla ulaşım ve toplu taşıma ile ilgili kendisine verilen görev, sorumluluk, hak ve imtiyazların kamu yararına, yani başka bir anlatımla belde sakinlerinin yararına yerine getirmek zorundadırlar. Bu nedenle de özellikle toplu taşıma hizmetlerinin etkin verimli kar amacı gütmeden en düşük bedelle yerine getirmek ve belde sakinlerinin bu hizmetin en kısa şekilde erişimini sağlayacak şekilde örgütlenmesini yapmak zorundadır.”şeklinde belirtti.


“Bu zammı geri çekin”
“Belediyelerin toplu taşıma yapmalarındaki temel amaç kar amacı gütmeden en uygun fiyata hatta en uygun fiyattan da öte en ucuz fiyata yurttaşların ulaşım ihtiyaçlarını sağlamaktır.”sözleriyle açıklamasını sürdüren Demirçalı, “Belediyenin bu amaçtan uzaklaştığı gibi kar amacı güden bir müessese gibi hareket ettiği ve kamu yararı görevinden uzaklaştığı açıktır. Kamu yararı yerine özel halk otobüsleriyle minibüsçülerin yaranına hareket edilmiştir.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü’yü insafsızca alınan zammın geri alınması çağrısını buradan tekrarlıyorum. Bu zammı geri çekin. Öğrenciyi, emekliyi, işçiyi,memuru bu inzafsız zamdan kurtarın. Ben yargının alınan zam kararını iptal edeceğine, hukukun işleyeceğine yürekten inanıyorum.”diyerek açıklamasını sonlandırdı. (İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.