banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Türkmen, 6-7 Ekim olayları Ekonomiye darbe vurdu

HDP'nin sokağa çıkma çağrısının ardından yaşanan 6-7 Ekim olayları bölge turizm ve ekonomisine büyük etkiler meydana getirdi. Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası (ŞURO) Başkanı Mehmet Kamil Türkmen, 6-7 Ekim olaylarının Bölgede ve Şanlıurfa’da 180 milyar TL ekonomik kayba neden olduğunu belirtti.

Ortadoğu’da özelliklede Suriye’de yaşanmakta olan iç savaştan çevre ülkelerin ciddi manada etkilendiğini ifade eden Türkmen, Türkiye’nin özelliklede doğu Anadolu Bölgesinin ciddi manada hem ekonomik hem de turist kaybı yaşadığını ifade etti.

Savaş durumunun olduğu bir yerde turizmden söz etmenin doğru olmadığını dile getiren Türkmen, “Bu konunun rahat bir şekilde konuşulması için öncelikle güvenli bir limanın oluşturulması lazım. Irak ve Suriye’de yaşanan savaşa halk alışmış durumdaydı ve gelen turistler pek de etkilenmiyordu. Ama son zamanlarda Kobani olaylarının yaşanması nedeniyle turistlerin gelişi bıçak gibi kesildi.” dedi.

 “Bölgede bir algı operasyonu yönetildi”

6-7 Ekim olaylarının Bölgeyi olumsuz bir şekilde etkilediğini belirten Türkmen, “Burada bir algı operasyonu yönetildi. Bölgenin güvenli olmadığı algısı insanlara yansıtıldı. Amerika’nın güvenlik gerekçesiyle bölgeye seyahat edilmemesi gerektiği açıklaması üzerine bölgeye turist gelişi bir ana durdu. Buna bağlı olarak yerli turistlerin gelişi de tamamen durdu. Sonuç olarak da bu durumdan bölgenin esnafı olumsuz bir şekilde etkilendi.” ifadelerinde bulundu.

Turizmin 37 alt sektörü ilgilendiren bir kurum olmasından dolayı yaşanan olayların bu sektörleri de etkilediğini söyleyen Türkmen, “Otel, rehber, restoran ve konuk evi gibi sektörler bu durumdan birinci dereceden etkilendi. Burada turizmden ekmek parası kazanan kişilere yetkililer tarafından destek verilmesi gerekir. Bu sektörden geçinen insanların mağdur edilmemesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“6-7 Ekim olayları nedeniyle 2 bin tur iptal edildi”

6-7 Ekim olayları nedeniyle 2 bin turizm turunun iptal edildiğini ifade eden Türkmen, “Her bir turda 40 kişi bulunuyor. Bunu iki binle çarptığınızda şaşırtıcı bir sayı çıkıyor karşımıza. Bu kişilerden her biri 300 TL bıraksa yaklaşık olarak 180 milyar TL eder. Bu durum sadece Şanlıurfa’yı değil bölgeyi de ciddi bir şekilde etkiledi.  Ve bu bölgedeki tüm oteller şuanda boş vaziyettedir.” ifadelerini kullandı.

Basının bölgede savaş havası verir bir şekilde haber yapmalarının kendilerini üzdüğünü kaydeden Türkmen, “Bu tür haberler nedeniyle bölge çok yara aldı.  Bu olguyu kaldırmak için öncelikle bu tür haberlerin yapılmaması ve bölgenin tanıtılması lazım. 450 bin Suriyelinin olduğu Şanlıurfa’da huzur ve barış olduğunun herkese gösterilmesi gerektiğine inanıyorum.  Ve bunu bütün büyükşehirlerdeki billboard reklamlarında ‘Huzur veren mekan,  huzurlu bir mekan, dinlerin kardeşliği şehir Urfa’  gibi sloganlarla tanıtımının yapılması gerekmektedir” dedi. (Sedat Kuşulay - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.