banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Türkiye'ye 250 dolarlık Kürt gazı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi kontrolündeki doğalgazla ilgili sevindirici yeni bir haber geldi. Kürt Yönetimi'neyakın iş çevrelerine göre, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gelecek doğalgazla ilgili 20-25 yıllık dönemi kapsayacak biçimde 'sabit fiyata' denk gelecek alım ve satım kontratı yapıldı.

Bu aşamada taraflar arasında anlaşmaya varılan doğalgaz fiyatı konusunda rakam verilmiyor. Ancak, her bin metreküp doğalgaz için 250 dolar düzeyi konuşuluyor.

20 MİLYAR METREKÜP

Kürt bölgesinde çok ciddi bir doğalgaz rezervi bulunuyor. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi45-50 milyar metreküp. Kuzey Irak'ta üretilecek doğalgaz, 2017 yılından itibaren Türkiye'ye ihraç edilecek. 4 milyar metreküp ile başlayacak ihracatın, zaman içinde 20 milyar metreküpe kadar çıkması hedefleniyor.

SABİT FİYATLA KONTRAT

Edinilen bilgiye göre, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gelecek doğalgazla ilgili 20-25 yıllık dönemi kapsayacak 'sabit fiyata' denk düşecek doğalgaz alım ve satım kontratı yapıldı. Fiyat, kontratdöneminde değişmeyecek. Kuzey Irak'tan ithal edilecek gazın fiyatı, rakip ülkelerden (Rusya ve İran gibi) alınanlardan daha ucuz olacak. Bu aşamada taraflar arasında anlaşmaya varılandoğalgaz fiyatı konusunda rakam verilmezken bin metreküp doğalgaz için 250 dolar düzeyi telaffuz ediliyor.

TANKERLERLE PETROL

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, son 1.5 yıldır tankerlerle dünyaya petrol satıyor. Günde 20-30 bin varillik petrol sevkiyatı yapılıyor. Şu ana kadar 10 milyon varil petrol satıldı. Bunun piyasadeğerinin yaklaşık 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu taşıma işlemlerini Singapur merkezliPowerTrans şirketi gerçekleştiriyor.

IRAK'TA PETROL ÇIKARMANIN MALİYETİ 4.5 DOLAR

Kaynaklara göre, dünyada petrol çıkarmanın en ucuz olduğu ülke Irak. Irak'ta petrol çıkarmanınmaliyeti 4.5 dolar düzeyinde bulunuyor. 4.5 doları ilgili petrol şirketleri alıyor. Geriye kalan 90-95doların tamamı devletlerin kasasına gidiyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Amerikan JeolojiKurumu verilerine göre Irak'ın sahip olduğu petrol ve doğalgaz rezervi tahmin edilenin çoküzerinde. Rezervlerin Suudi Arabistan'dan bile fazla olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla Irak'ın geleceği, petrol üretim kapasitesi ve ihracat gücü hem dünya ekonomisi hem de OPEC açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.