banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Martin Vitik HAMEDO Yayladağıspor

Türkiye’deki Açık İş Oranı Açıklandı!



Türkiye İş Kurumu Tarafından İşgücü Piyasasına Yönelik 100 Bin İşyerini Kapsayan Geniş Bir Araştırma Yapıldığını Belirten Faruk Çelik, Çalışma Kapsamında 258 Bin 82 Kişilik Açık İş Tespit Edildiğini Açıkladı.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyledir.

İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından 2013 Yılı Mayıs ve Haziran aylarında tüm illerde İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir.

Türkiye genelinde 81 il düzeyinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile; işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2013 yılı sonunda ve 2014 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.

Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada 74 ilde tam sayım, 7 ilde ise örneklem yöntemi ile çalışılmıştır. Yani 74 ilde 10+ istihdamlı işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 100 bin 852 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin 87 bin 719 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır.


Çalışma kapsamında Türkiye genelinde 258 bin 82 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak, Türkiye genelinde “açık iş oranı” % 4,4 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Türkiye genelinde her 100 kişilik kadronun 95,6’sı dolu 4,4’ü ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 29’u, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 3 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır.

Türkiye’de ara elemana duyulan ihtiyaç yapılan çalışma ile bir kez daha ortaya konulmuştur. Çalışma kapsamında işverenler tarafından en fazla açık işin; Dikiş makinesi operatörü (tekstil), Satış Elemanı, Garson, Kaynakçı, Güvenlik Görevlisi, Tornacı, Şoför, Mobilyacı, Elektrikçi, Çağrı merkezi görevlisi mesleklerinde olduğu belirtilmiştir.

Açık işi olan işyerlerinin öncelikle tercih ettiği beceri mesleğe ilişkin yeterli bilgidir. Açık işi olan her 4 işyerinden 3’ü mevcut açık işi için mesleğe ilişkin yeterli bilgi talep etmektedir. Böylelikle mesleki eğitime olan ihtiyaç bir kez daha ortaya konulmuştur. En fazla açık iş sırasıyla İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörlerindedir. Açık işlerin % 44’ü imalat sektöründe bulunmaktadır. İmalat sektöründe açık iş oranı % 5,4’tür. Başka bir deyişle, imalat sektöründe her 95 çalışanın yanında 5 kişiye daha ihtiyaç duyulmaktadır.

İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına katılan işverenler, Türkiye genelinde ilk 6 ayda 340 bin 950 kişinin temininde güçlük çekildiği belirtmişlerdir. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 44’ü eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, işverenlerin yaklaşık olarak yarısı işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır. Piyasada işverenlerce temininde en fazla güçlük çekilen ilk 5 meslek; Dikiş makinesi operatörü, satış danışmanı, kaynakçı, garson ve tornacı şeklinde sıralanmaktadır. Bu mesleklerde eleman ihtiyacı ortaya çıktığında işverenler söz konusu ihtiyaçlarını ya hiç karşılayamamakta ya da bu ihtiyaçlarını karşılarken ciddi şekilde zorlanmaktalardır. Eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin % 60’ı buna sebep olarak ilgili meslekte aradığı düzeyde niteliğe ve beceriye sahip eleman bulunamamasını göstermiştir. Bunun yanında eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin % 17,5’i buna sebep olarak çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini, % 15,3’ü de önerilen ücretin az bulunmasın göstermiştir.
Türkiye İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle istihdamda 263 bin 906 kişilik net artış beklenmektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 31 Aralık 2013 tarihinde istihdamın net olarak % 4,7 artmasını beklemektelerdir.

Diğer taraftan, 2014 yılı Haziran ayı sonu itibariyle ise 268 bin 334 kişilik net istihdam artışı beklenmektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2014 tarihinde istihdamın net olarak % 4,8 artmasını beklemektelerdir.

Her ilin ayrı ayrı İşgücü Piyasası Analizi raporlaştırılacaktır.

Çalışma sonuçlarının raporlaştırılması yine İŞKUR personeli tarafından gerçekleştirilecektir. Çalışmanın sonuç raporlarında illerin işgücü piyasaları arz ve talep yönüyle ele alınarak illerin işgücü piyasa yapıları ve işgücü piyasalarının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının, özellikle işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.

Önümüzdeki dönemde, İŞKUR tarafından her yıl en az iki defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir. Araştırmanın, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.