banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

“Türkiye yav MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği) Bursa Şubesi tarafından Müstakil Düşünceler Konferansı gerçekleştirildi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin MÜSİAD Bursa Şubesi üyelerine ‘1 Kasım ve Sonrası,2016’da Türk ve Dünya Ekonomisi’ konulu yaptığı sunumda bilinçli olarak Türkiye’yi yavaş büyüttüklerini ve 2016-2017 yılının dünya için çok zor geçeceğini anlattı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, “ Terör olayları, başta Suriye olmak üzere komşularımızdaki kargaşa, dünya ekonomisindeki belirsizlikler gibi nedenlerden dolayı, hepimizin çok tedbirli olması gerekiyor. Dalgalı denizlere hazırlıklı olmalıyız. Dış etkenler ne kadar kötü olursa olsun, kendi iç dinamiklerimizi diri tutarsak, birbirimize kenetlenirsek, kalkınma yolunda inanç birliğimizi muhafaza edersek, şirketlerimizi, kentimizi, ülkemizi ve İslam dünyasını atağa geçirebiliriz.” dedi.

Ekonominin yüzde 50’sinin psikolojik konular olduğunu belirten  Prof. Dr. Alkin, Ulusal ekonomide başarının kamuoyunun psikolojisini güçlü tutmaktan geçtiğini söyledi.   Prof. Dr. Alkin, “İç ve dış etkenlere bağlı olarak halkın psikolojisinde yaşanan kırılma ekonomiye de olumsuz yansıyor. Türkiye şu an böyle bir etaptan geçmekte.” dedi.

Ekonominin çok seri ve hızlı hareket edilmesi gereken bir alan olduğunu dile getiren Alkin, “Ülke ekonomisi için gerekli gördüğünüz bir adımı geç atarsanız, bunun ekonomiye olan etkileri süre olarak 2,5 kat sonra çıkar. Yani 6 aylık gecikmeli kararın bir ekonomideki müspet etkilerini 1,5 sene sonra görürüz. O kadar acımasızdır ekonomi.” şeklinde konuştu.

“2000’li yıllarda Türkiye özgüvenini tekrar yakaladı”

Ekonomide özgüvenin çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alkin, “2000’li yıllarla ilgili olarak, aramızda neler yaşandığına dair teknik tartışmalarımız olabilir. Ama bu başlıklar içerisinde hepimizin mutabık kalabileceğini tahmin ettiğim en önemli başlık, Türkiye’nin dönüşümle birlikte özgüveni yakalamasıydı. Özal’la birlikte 80’li yıllarda Türkiye özgüven yakalamıştı ancak, bunu devam ettiremedi. 90’lı yıllarda da Türkiye özgüvenini kaybetti. 2000’li yıllarda ise, Türkiye bu özgüveni tekrar yakalamayı başardı. 189 milyar dolara kadar küçülen ekonomi, bugün 800 milyar dolara çıktı. Bu özgüvenin en net göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

“Bilinçli olarak Türkiye’yi yavaş büyütüyoruz”

Ekonomiyi otomobile benzeten Prof. Dr. Alkin, “Otomobilin kaza yapmaması için hızını düşürdük. Ancak birileri ‘Türkiye bir sorun yaşıyor’ algısını satmaya başladı. Bu dönem içerisine biz birçok konuyla ilgilenmekten, bize karşı yürütülen algı sürecini iyi yönetemedik. Türkiye’nin özgüveni arttıkça etrafını rahatsız etmeye başladı. Biz şu an bilinçli olarak Türkiye’yi yavaş büyütüyoruz. 2016-17 dünya için çok zor geçecek. Bu zor yıllara kimse gazı kökleyerek giremez. Herkesin emniyet açısından biraz hızını azaltması gereken bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin 4’ün biraz altında büyümesi lazım. 3-3,5 civarında 2 yıl daha büyümemiz gerekiyor. Türkiye ekonomisini 5-6 civarında büyütmeye kalkarsak, bizim için sonuçlar ağır olur. Dünya ekonomisinde bir balans ayarı var. Bu yüzden bizim çok coşmamamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

(İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.