banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Türkiye büyüyor işsizlik azalıyor

İşsizlik, haziran ayında yüzde 10,5e geriledi. 2009un aynı ayına göre işsiz sayısı 518 bin kişi azalırken, bir yılda 1 milyon 541 bin kişi de yeni iş buldu. İş dünyası, büyümenin devam etmesi halinde işsizlik oranının tek haneye düşebileceğini belirtiyor.


Bu yılın ilk yarısında yüzde 11 büyüyerek dünyada üçüncü, G-20 ülkeleri arasında birinci olan Türk ekonomisinden peş peşe olumlu rakamlar gelmeye devam ediyor. Türkiyenin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,3 büyüdüğünü açıklayan TÜİK, bir müjdeyi de istihdam konusunda verdi. Beklentileri aşan büyüme istihdama yansıdı ve geçen haziran ayında işsizlik yüzde 10,5e geriledi. Bu oran Haziran 2009da yüzde 13, bu yılın nisan ayında ise yüzde 11di. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son bir yıllık dönemde 1 milyon 541 bin kişi yeni işe başladı. Geçen yıl haziranda 21 milyon 947 bin olan çalışan kişi sayısı, bu sene 23 milyon 488 bine yükseldi. İstihdam piyasasında yeni girenlerin etkisiyle işsiz sayısında 518 bin kişilik azalma yaşandı. Geçen sene 3 milyon 269 bin olan işsiz sayısı, 2 milyon 751 bine geriledi.

Rakamın aşağıya çekilmesinde işadamlarının dış dünyaya açılmasının büyük payı olduğunu belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Ekonomi artık düze çıkıyor. Her yıl 500 bin genç iş hayatına atılıyor. İşsizlik rakamlarının yüzde 16lardan yüzde 10a düşmesi çok önemli. dedi.

TÜİKin tespitine göre işsizlik kentlerde daha hızlı düşüyor. Genel işsizlikte yüzde 2,5 azalma yaşanırken, kentlerde işsizlik 2,9 puanlık azalmayla yüzde 13,6ya indi. Kırsalda ise işsizlik 1,5 puanlık azalmayla 5,5e geriledi. Genç nüfustaki işsizlikte de çok önemli iyileşme gözleniyor. Gençler arasında işsizlik 4,6lık dev düşüşle yüzde 19,1e, tarım dışı işsizlik ise 3 puan düşüşle yüzde 13,4 düzeyine geriledi.

İstihdam içinde tarım sektörünün payı 0,2er puan, sanayinin payı 1,2 puan, inşaatın payı 0,1 puan arttı. Buna karşılık hizmetler sektörünün payında ise 1,6 puan azalma gözlendi. Haziran döneminde istihdam edilenlerin yüzde 26,6sı tarım, yüzde 19,3ü sanayi, yüzde 6,7si inşaat, yüzde 47,4ü ise hizmet sektöründe yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından üç aylık mayıs-haziran-temmuz döneminin ortalaması olarak açıklanan haziran verilerine göre çalışanların yüzde 70,7sini erkek nüfus oluşturdu. İstihdam edilenlerin yüzde 60,3ü lise altı eğitimli. Çalışanların yüzde 60,1i ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 25i ise kendi hesabına veya işverenlerden oluştu. Yüzde 14,9u ise ücretsiz aile işçileri.

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puanlık azalışla yüzde 44,8 olarak gerçekleşti. Buna göre kayıt dışılıkta da azalma gözleniyor. İş arama yöntemi olarak en fazla eş dost vasıtası öne çıkıyor. İşsizlerin üçte biri tanıdıkları aracılığıyla iş ararken işsizlerin yüzde 88i daha önce bir işte çalışmış. Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puanlık artışla yüzde 50 olarak gerçekleşti. İşgücünün eğitim ve yaş dağılımlarına bakıldığında ise toplam işgücünün yüzde 17,6sını 15-24 yaş grubundakiler oluşturdu. Lise altı eğitimlilerde işgücüne katılma oranı; erkekler için yüzde 70,3, kadınlar için yüzde 25,6 düzeyinde. Yükseköğretim mezunu erkeklerde yüzde 83,8 olan işgücüne katılma oranı, kadınlarda yüzde 70 oldu.

İŞ DÜNYASININ DIŞA AÇILMASININ SONUCU

Sonuçları değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat ve yüksek büyümenin işsizliği gerilettiğini ifade etti. Türkiye ekonomisinin son derece parlak bir performans gösterdiğini, ihracatın çift haneli arttığını, ekonominin çift haneli büyüdüğünü vurgulayan Büyükekşi, bu sonuçların Türkiyede krizin bittiğini teyit ettiğini kaydetti. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de, ekonominin düze çıktığına işaret ederek, Her yıl 500 bin genç iş hayatına atılıyor. İşsizlik rakamlarının yüzde 16lardan yüzde 10a düşmesi çok önemli. Bu rakamın aşağıya çekilmesinde iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının büyük bir başarısı olduğunu düşünüyorum. TUSKON üyelerini dış dünyaya açmasının da büyük bir önemi var. dedi. Önceki gün açıklanan yüzde 10,3lük büyümeyle ilgili olarak da Meral, üçüncü çeyrekte de çift haneli büyüme beklediklerini kaydetti. Meralin yıl sonu büyüme tahmini ise yüzde 8.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, işsizlik oranındaki düşüşe ilişkin, Bu noktada, kriz sonrası çok kısa bir zamanda sağlanan bu ivmenin kalıcı olmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak öncelikli hedef olmalıdır. dedi.

Dünya, Türkiyedeki yüksek büyümeyi konuşuyor

Türkiyenin yılın ikinci çeyreğinde de çift haneli (yüzde 10,3) büyümesi yurtdışında yankı buldu. Wall Street Journal ve Financial Times gibi finansal ve ekonomik konulara ağırlık veren Batılı gazeteler, Türkiyenin yüksek büyümesini övgü dolu sözlerle okurlarına duyurdu. ABDnin en çok satan borsa ve finans gazetesi Wall Street Journal, konuyla ilgili haber analizinde, Anayasal referandumda hükümetin ses getiren zaferinin borsanın yükselmesine yol açmasının bir gün sonrası salı günü, Türkiye, çifte haneli ikinci çeyrek büyümeyi sağladı. diye yazdı. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise, ikinci çeyrek büyümesinin analistlerin tahminlerini de aştığına dikkat çekerken resmi verilerin, Türkiyenin yükselen ekonomilerin arasında, geçen yıldaki daralmadan sonra en keskin toparlamadan birini yaşadığını yazdı. Gazete, yıl sonu büyümesinin ise yüzde 7ye vararak piyasaların gözdeleri olan Polonya ve Rusyadaki oranların iki misli olabileceğini belirtti. Wall Street Journala konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, uluslararası derecelendirme şirketlerince Türkiyenin notunun yükseltilmesi zamanının geldiğini ifade etti.



Zaman


Etiketler:  ekonomi işsizlik büyüme 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.