banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Türkiye alışverişte tavan yaptı!

Bayrama denk gelen 7-11 Eylül döneminde kartla 19 milyon 280 bin 872 adet işlem yapılırken harcama tutarı 1 milyar 263 milyon 116 bin 778 TL olarak gerçekleşti

Sadece Arife Gününde ulaşılan işlem adedi 6.3 milyon olurken tüm zamanların işlem rekoru da kırıldı. Arife Günü, 395 milyon 797 bin TLlik harcama yapılırken yılbaşı, Sevgililer Günü gibi özel dönemlerde birkaç günde gerçekleştirilen ciro tek güne sığdı

Bu yıl bayram alışverişiyle okula dönüş hazırlıkları birleşti, Türkiyede alışveriş rekoru kırıldı. Sadece Arife Gününe denk gelen 8 Eylül Çarşamba günü her 17 karttan biriyle işlem gerçekleştirilirken ciro bir günde 395 milyon 797 bin lirayı buldu. Bayrama denk gelen 7-11 Eylül döneminde ise kredi kartlarıyla 19 milyon 280 bin 872 adetlik işlem gerçekleştirilirken, bu işlemlerle 1 milyar 263 milyon 116 bin 778 liralık harcama yapıldı.

Yılbaşı, Anneler Günü ve Sevgililer Günü gibi özel dönemler için yapılan alışverişlerde birkaç günde elde edilen ciro, bu yıl Arife Gününde gerçekleştirildi. Kişi başı harcama da 62.82 TLyi buldu. Banka ve kredi kartlarıyla yaklaşık 6 milyon 300 bin adet işlem gerçekleştirilirken bu işlem adediyle Arife Günü tüm zamanların rekoru da kırıldı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Arife Gününün bir gün öncesi de dahil olmak üzere Ramazan Bayramına denk gelen 7-11 Eylül döneminde kredi kartlarıyla 19 milyon 280 bin 872 adetlik işlem gerçekleşti ve bu işlemlerle 1 milyar 263 milyon 116 bin 778 lira harcama yapıldı. Rapora göre, Ramazan Bayramı dönemine ait harcamaların toplamı 2009a göre yüzde 22 arttı.

Market alışverişi arttı

Okul öncesi harcamalar ile bayram alışverişinin kesişmesi bu artışta önemli rol oynadı. Bayram öncesi hafta sonuna denk gelen 4-5 Eylül tarihlerinde alışveriş merkezlerinde ve kırtasiye sektöründe yapılan harcamalar cironun yüzde 20sini aştı. Arife Gününde market ve alışveriş merkezlerinde kredi kartları ile yapılan harcamaların tutarı toplam cironun yüzde 20sini buldu.

Bayramın ilk günü ise kredi kartı harcamalarının yüzde 22si benzin istasyonlarında yapıldı. Bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde yine market ve alışveriş merkezleri kart harcamalarında başı çekti. Benzin istasyonları ikinci sırada yer aldı. Referandum ve tatil bitiminin aynı güne denk geldiği 12 Eylülde ise market harcamaları arttı. 12 Eylül Pazar günü 2 milyon 873 bin 792 adet işlem gerçekleştirildi.

Yurtdışında en çok harcama yine ABDde

Bayram tatilinde yurtdışına çıkanlar en çok harcamayı yine ABDde yaptı. BKMnin yerli kredi kartlarının yurtdışı kullanımı verilerine göre, bu bayramda da gelenek bozulmadı ve yurtdışı harcamalarının lideri ABD oldu. Türkler, ABDnin yanı sıra yine geçen yıl olduğu gibi İngiltere ve Fransayı da ilk 3 içine soktu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.