banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Türk bankaları AİHMe şikayet edilecek

Türk bankaları AİHMe şikayet edilecek

Ekonomiden çevreye, insan haklarından eğitim ve öğretime kadar birçok alanda Avrupa Birliğine uyum sağlamaya çalışan Türkiyede, bankalar ABye uyum sağlamamak için direniyor. AB üyesi bankalarda hesap işletim ücreti olmamasına ve kanunlara aykırı olmasına rağmen müşterilerinden altı ayda ya da yılda bir kez 30 ila 50 TL arasında değişen hesap işletim ücreti kesen bankalar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine şikayet edilecek.

MEHMET NEDİM ASLAN


Ekonomiden çevreye, insan haklarından eğitim ve öğretime kadar birçok alanda Avrupa Birliğine uyum sağlamaya çalışan Türkiyede, bankalar ABye uyum sağlamamak için direniyor. Türkiyedeki birçok banka müşterilerine her yıl 30 ila 50 milyon arasında değişen 6 ayda ya da yılda bir kez hesap işletim ücreti kesiyor. Türkiyedeki bankaların müşterilerden aldığı hesap işletim ücretleri aynı zamanda bankaların kar pastasının en büyük oranını oluşturuyor. Tüketicilerin itiraz etmemesi halinde hesaplarından kesinti yapmaya devam eden Türk bankalarının aksine Avrupa Birliği üyesi ülkelerde banka müşterilerinden hesap işletim ücreti alınmıyor.

FİNANS ÇEVRELERİNİN BASKISI
Tüketicilerin şikayetlerine rağmen bankaların faiz dışı gelir olarak gördükleri hesap işletim ücretinin alınmaması için hükümet henüz bir düzenleme yapmadı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacanın bu yılın başında yaptığı “bankaların faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerini ve tahsil olunacak masrafların niteliklerini ve sınırlarını serbestçe belirleme” olanağı olduğunu söylemesi de bankaları hesap işletim ücreti kesme konusunda cesaretlendirdi. Avrupa Birliğine girme hedefi taşıyan Türkiyenin bankaların bu haksız kazancı karşısında herhangi bir düzenleme yapmaması, finans çevrelerinin ekonomi üzerindeki nüfuzundan kaynaklandığı belirtiliyor.

TÜKETİCİLER AVRUPAYA GİDİYOR
Bankaların hesap işletim ücreti adı altında aldığı ücretler konusunda Tüketiciler Birliği ile Çevre ve Tüketicileri Koruma Derneği (ÇETKO-DER) Avrupaya gitmeye hazırlanıyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, 2011 bankalara karşı hem Türkiyede hem de Avrupada hukuk mücadelesi başlatacaklarını belirtirken, ÇETKO-Der Başkanı Mustafa Göktaş da Türkiyede netice alamamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gideceklerini söyledi.

KAYA: ABYE UYUM TÜKETİCİYE OYUN!
Bankaların hesap işletim ücreti almasıyla ilgili olarak Yeni Akitin görüştüğü Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, ABye uyum yasalarının tüketiciler açısından ‘uyun ve ‘oyun olduğunu belirterek, yasalara aykırı olmasına rağmen bankaların güçlü olmanın verdiği avantaj ve kamu otoritesinden aldığı destekle haksız bir şekilde hesap işletim ücreti aldığını söyledi. Kaya, “Ülkemizde mevcut düzenlemede tüketiciye hesap verilmeksizin 4077 sayılı kanuna aykırı bir şekilde hesap işletim ücreti alınıyor. Hırsızlık ille birinin elini cebine sokmakla olmuyor. Bu şekilde alınan işletim ücreti de hırsızlık oluyor” dedi.

BDDK ÇALIŞMIYOR
Bankaların hesap işletim ücreti konusunda “Hesap sahibinin yatırdığı paranın bankaya sağladığı faydaya bakılmaksızın banka hesap işletim ücreti kesebilir” bir şey icat ettiğini kaydeden Kaya, “Kamu otoritesinden aldıkları destek ve cesaretle bankalar bu haksız kazancı sağlıyor. Bu ülkede Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) diye bir şey var ama bu kurum tüketicinin kamburu olmuştur. Geçen yıl kredi kartları aidatları hakkında tüketici mahkemelerinde hukuk savaşı verdik. 2011 yılında ise hem Türkiyede hem de Avrupada hesap işletim ücreti konusunda hukuk mücadelesi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

GÖKTAŞ: AİHME GİDECEĞİZ
Bankaların hesap işletim ücreti keserek haksız kazanç elde ettiğini söyleyen ÇETKO-DER Başkanı Mustafa Göktaş ise bu konuyla ilgili olarak BDDKyı suçladı. BDDKnın bu konuda ciddi bir şekilde çalışmadığını söyleyen Göktaş, “BDDK ciddi bir yaptırım yapmadığı sürece bankalar çalmaya devam edecek. Dünyanın her tarafında bankalar batarken, Türkiyedeki bankalar kar etti. Bunun sebebi de haksız bir şekilde alınan hesap işletim ücreti” dedi.

Göktaş, bankalardan sorumlu olan Devlet Bakanı Ali Babacanın bankacıların yanında yer aldığı izlenimi verdiğini belirterek, “Bu konuda çok sayıda dava açtık ve kazandık. Tüketici hukukunda önümüz kapalı değil. Eğer Türkiyede netice alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceğiz” ifadelerini kullandı.


2009 İTİBARİYLE HANGİ BANKA NE KADAR KESİNTİ YAPTI?

AKBANK: Vadesiz YTL hesaplarından yılda iki kez 19 YTL, Çatı hesabından ise 24 YTL işletim ücreti alıyor. Ancak bu bedeli, en az iki adet açık otomatik fatura talimatı olan hesaplara yansıtmıyor. Akbanktaki maaş, bebek, neo ve kampüs kartın bağlı bulunduğu öğrenci hesaplarına da hesap işletim bedeli yansıtılmıyor.

FİNANSBANK: Her ay için 3 YTL olmak üzere 3 ayda bir aktif olan müşterilerinin hesabından 9 YTL çekiyor.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi Bankasında müşterilere hesap işletim ücreti aylık 2.40 YTL olarak yansıtılıyor. Banka, bu bedeli, yılda 2 kez tahsil ediliyor. Yabancı para hesaplarında alınan ücret ise aylık 2 YTL oluyor.

GARANTİ: Bireysel Bankacılık müşterilerinden yılda 2 defa olmak üzere, vadesiz YTL Hesaplarından 23 YTL, Döviz Tevdiat Hesaplarından da 4 Euro karşılığı döviz olarak tahsil ediliyor. Banka, iki veya daha fazla otomatik fatura ödemesi bulunan müşterilerinin faturalarının bağlı olduğu ana hesaplardan hesap işletim ücreti almıyor.

FORTİS: Fortis, vadesiz mevduat hesaplarından 2 YTL, döviz hesaplarından ise her ay 1 dolar veya 1 euro hesap işletim ücreti kesiyor. Ancak, hesapta o ay hareket olmadıysa, herhangi bir tahsilat yapmıyor.

İŞ BANKASI: Banka yılda iki kez YTL hesaplardan 20 YTL vadesiz ticari YTL hesaplardan 35 YTL hesap işletim ücreti alıyor. Ancak, bu ücret bir veya daha fazla Otomatik Fatura Ödemesi bulunan müşteri hesaplarına yansıtılmıyor.

HSBC: Aylık hesap işletim ücreti olarak sadece YTL hesaplara 3,25 YTL uyguluyor. Bakiyeleri yüksek olan premier grubu müşterilerine ise bu ücretten muaf tutuluyor.

CİTİBANK: Aylık ortalama toplam bakiyesi 50 bin doların altındaki müşterilerden her ay 2 dolar veya YTL karşılığı hesap işletim ücreti olarak yansıtılıyor.

BANK EUROPA: Hesap işletim ücreti aylık 5 YTL olarak alınıyor. Ancak, aylık ortalama bakiyenin 10 bin YTL veya üstünde olması durumunda, hesap, işletim ücreti bu kez aylık 3 YTL oluyor.

ASYA FİNANS: Hesap işletim ücretini yılda bir kez tahsil ediyor. Bireysel müşteri hesaplarından 15 YTL kurumsal müşterilerinden ise 30 YTL ücret alıyor.

ŞEKERBANK: Tüm müşteri hesaplarından aylık 2 YTL alıyor.

VAKIFLAR: Bireysel müşterilerden aylık 1.25 YTL hesap işletim ücreti alıyor. Ticari hesaplardan aldığı aylık ücret ise 6 YTL oluyor.

TEKFENBANK: YTL hesaplarda yıllık 20 YTL, yabancı para hesaplarından ise 20 dolar veya 20 euro çekiliyor. Maaş ve emekli maaş hesabı olanlar hesap işletim ücretinden muaf tutuluyor.

ANADOLUBANK: Bireysel müşterilerinden aylık 9.5 YTL alıyor. Yabancı para hesaplarına ise herhangi bir işletim ücreti yansıtılmıyor.

TEKSTİL BANK: 36 YTL hesap işletim ücreti alıyor.

TEB: Hesap işletim ücreti olarak vadesiz mevduat hesaplarından 3 ayda bir 7.5 YTL, döviz hesaplarından ise 3 dolar alıyor.

MNG: Bireysel müşterilerinin hesabından yıllık 25 YTL hesap işletim ücreti kesintisi yapıyor. DÖviz hesaplarından ise herhangi bir ücret almıyor.

DENiZBANK: Vadesiz ve yabancı paya hesaplarından her ay 2 YTL hesap işletim ücreti kesiyor. Ancak, maaş ödemesi, özel okul ödemesi, ve kredi kullanılan hesaplar bu uygulamanın dışında kalıyor.

YENİ AKİT

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.