banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit Balıklıgöl

TÜİK Türkiye'de çalışan kadın oranını açıkladı! şaşırtıcı rakamlar!



TÜİK'ten alınan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2014 yılı sonuçlarına göre, çalışan kadınların yüzde 53,9’u ücretli ve maaşlı olarak çalışırken, yüzde 29,2’si ücretsiz aile işçisi olarak, yüzde 9,8’i kendi hesabına, yüzde 6’sı yevmiyeli, yüzde 1,1’i ise işverenlerden oluştu.

Kadınlar en yüksek ücret gelirini hizmet sektöründe elde etti

Araştırma sonuçlarına göre, çalışan kadınların 2014 yılında elde ettiği aylık ortalama ücret geliri bin 654 TL oldu.

Sektörler itibarıyla bakıldığında; kadınlar en yüksek aylık ortalama ücreti bin 723 TL ile hizmet, en düşük aylık ortalama ücreti ise bin 297 TL ile tarım sektöründe elde etti. Kadınların sanayi sektöründe elde ettiği ortalama ücret geliri bin 404 TL, inşaat sektöründen elde ettiği ortalama ücret geliri ise bin 353 TL oldu.

Eğitim düzeyi kadınların ücret gelirinde önemli bir faktör

Eğitim ile ücret geliri arasında önemli bir ilişki söz konusudur. Eğitim düzeyi arttıkça ücret gelirinde gözlenen artış özellikle yükseköğretim düzeyinde dikkat çekecek boyutlardadır.

2014 yılında çalışan kadınların aylık ortalama ücret geliri lise düzeyine kadar 1 000 TL’nin altında iken lise mezunlarında 1 354 TL, yükseköğretim mezunu kadınlarda ise 2 419 TL oldu.

Meslek grupları itibarıyla, kadınlardan en yüksek aylık ortalama ücret gelirini 3 484 TL ile yöneticiler elde ederken, ikinci sırada 2 529 TL ile profesyonel meslek mensupları elde etti. En düşük ortalama aylık ücret geliri ise 973 TL ile hizmet ve satış elemanları ve 1 047 TL ile nitelik gerektirmeyen işlerde çalışan kadınlarda oldu. (İLKHA)


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.