banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

Trafik sigortasındaki artış motosiklet piyasasını da vurdu

 

Sigorta primleri yükseldiğinden bu yana motosiklet satışlarının durduğunu bu şekilde devam ederse iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını belirten motosiklet acente yetkilileri, bir motosiklet ücreti kadar sigorta masrafı çıkınca vatandaşın motosiklet almaktan vazgeçtiğini söylediler.

Sigorta primlerindeki yüksek artışın hem alıcılar için hem de satıcılar için çok büyük bir mağduriyet oluşturduğunu belirten motosiklet acente yetkilisi Eray Salgut, zorunlu trafik sigorta ücretlerinin çok yükseldiğini belirterek, “Bu yükselişe kim ‘Dur’ diyecek” diyerek tepki gösterdi.

Salgut, “Özellikle 2015 yılı içerisinde yaşanan şiddet olayları ve toplumsal olaylardan bütün piyasanın etkilendiğini herkes biliyor. Buna bütün sektörler dâhildir. Bunun üzerine bir de satışları etkileyecek sigorta primlerini yükseltmeleri tabi ki hem alıcılar için hem de satıcılar için çok büyük bir mağduriyet oluşturdu.” dedi.

Motosiklet satıcıları olarak genelde orta kesim vatandaşa hitap ettiklerini belirten Salgut, “Şu anda satışlarımız yüzde 30-40 gibi olumsuz etkilendi. Çünkü motosiklet alanların birinci kesimi bellidir. Bizler motosiklet satıcıları olarak orta kesime hitap ediyoruz. Bir vatandaş 2 bin 500 TL aldığı bir motosiklete yaklaşık bin TL sigorta çıktığını gördüğü anda motosikleti almaktan vazgeçiyor. Bu durumda hem bizim satışlarımızı etkiliyor. Hem de vatandaşın motosiklet almasına engel oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Motosiklet satışlarımız durdu”

Trafik sigortası ve kasko fiyatlarındaki artışa devletin el atması gerektiğini belirten motosiklet bir diğer acente yetkilisi Mehmet Titiz ise 2 bin TL’lik bir motosiklet fiyatının zorunlu trafik sigortası ücreti ile 3 bin TL’ye mal olduğunu, bu durumunda motosiklet satışlarını durdurduğunu söyledi.

Titiz, “Satışlar bu şekilde devam ederse bizler esnaf olarak bir süre daha dayanabiliriz. Bizler de bu mesleği bırakmak zorunda kalacağız. Sigorta primleri en çok bizim sektörü etkiledi. Çünkü motosiklet fiyatına sigorta ücreti çıkıyor.” dedi.

Satışların düşmesini sigorta primlerinin yükselmesine bağlayan Titiz, “Motosiklet satışlarının bu şekilde yüzde yüz düşmesinin tek nedeni 2 bin TL’lik bir motosiklete bin veya bin 100 TL’lik bir sigorta primi çıkarılmasıdır. O zaman müşteri bir motosikleti 3 bin TL’ye almak zorunda kalıyor. Müşteri 2 bin TL’lik motosiklet 3 bin TL’ye mal olduğu için üstelik bunda emniyetin aldığı ücrette hariç bir motosiklet bu kadar yüksek bir maliyeti bulunca satışlarımız da tamamen durdu.” diye konuştu.

“Bir motosiklet parası kadar sigorta masrafı çıkıyor”

“Eğer sigorta primleri bu şekilde devam ederse hem esnaf için kötü olur.” diyen Titiz, “Hem de devlete zararı çok olur. Çünkü şu an sigortası biten sürücüler bile maalesef yüksek sigortalarından dolayı sigortalarını yaptıramıyorlar. Bir motosiklet parası kadar sigorta masrafı çıkıyor. Yetkililerin buna çözüm bulması gerekiyor. Sigorta fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor.” şeklinde çağrıda bulundu.

Böyle devam ederse bu mesleği bırakmak zorunda kalacaklarını aktaran Titiz, “Müşteri gelip 2 bin TL’ye bir motosiklet alacak. Ama motosiklet parası kadar sigorta çıkınca müşteri motosiklet almaktan vazgeçiyor. Satışlar bu şekilde devam ederse bizler esnaf olarak bir süre daha dayanabiliriz. Bizler de bu mesleği bırakmak zorunda kalacağız. Sigorta primleri en çok bizim sektörü etkiledi. Çünkü motosiklet fiyatına sigorta ücreti çıkıyor.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.