banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor

Torba Yasa'dan memura müjde çıktı

Torba Yasa'dan memura müjde çıktı

Torba Yasa'dan memura müjde gibi düzenlemeler çıktı. Yasaya göre doğum iznine çıkan memur, isterse 2 yıl ücretsiz izin yapabilecek. 3 yaşın altında çocuğu evlat edinen memur da aynı haktan yararlanabilecek...

Meclis'te görüşmeleri devam eden 250'yi aşkın maddesi bulunan Torba Yasa Tasarısı'nın son görüşmelerinde memurlarla ilgili özlük hakları konusunda önemli maddeler kabul edildi. Buna göre doğum yapan kadın memur, normal doğum iznini bitirdikten sonra 2 yıl da ücretsiz izin kullanıp daha sonra memuriyete dönebilecek. Eşi doğum yapan erkek memur aynı izni kullanıp çocuğunu büyütebilecek. 3 yaşın altında çocuğu evlat edinen memur da aynı haktan yararlanabilecek. Doğum yapan memura 1 yıl boyunca gece nöbeti de yazılmayacak. Yasa, Türkiye'nin yaşlanma tehlikesi yaşayan nüfusunun genç ve sağlıklı kalmasını adeta teşvik edecek. Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yeni hükümler özellikle kadın memurların hayatını kolaylaştırırken, doğum yapmaya cesareti olmayanlara da cesaret verecek. Kabul edilen yeni hükümler şöyle:

HAMİLEYE GECE NÖBETİ YOK
Kadın memurlara, doktor raporu varsa hamileliğin 24'üncü haftasından önce yoksa 24'üncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti, gece çalışması, vardiya yazılamayacak. Engelli memurlar kendisi istemiyorsa, gece nöbeti tutmayacak, gece vardiyasına bırakılamayacak.

ANAYA-BABAYA ÜCRETSİZ İZİN
Doğum yapan memura verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren 2 yıl aylıksız (ücretsiz) izin kullanabilecek. Eşi doğum yapan erkek memur da aynı şekilde 24 ay izin kullanıp memuriyete dönebilecek.

EVLAT EDİNENE DE TEŞVİK
Evlat edinmeye de teşvik geldi. 3 yaşın altındaki bir çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek memur 24 ay ücretsiz izin alabilecek Ücretsiz izin dönemini bitiren memur, 10 gün içinde görevinin başına dönecek. Mazeretsiz olarak bu sürede dönmeyen ‘memuriyetten çekilmiş' sayılacak.

YURT DIŞINA EŞLİ ÇIKIŞ İMKANI
Burslu olarak yurt dışına eğitime gönderilen, dış göreve gönderilen memurlar artık eşini Türkiye'de bırakmaktan kurtulacak. Eşi de devlet memuruysa, ‘ücretsiz' izin alabilecek. Bu izin görev ya da eğitim süresi boyunca devam edecek.

5 YILDAN SONRA YENİ HAKLAR
Memuriyette 5 yılı dolduran memur, en fazla 2 defa olmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin kullanabilecek.

MEMURUN SİCİL SİSTEMİ DEĞİŞTİ
Memurların sicilinin tutulma şekli de değişti. Bütün memurlar kimlik numarası esas alınarak personel bilgi sistemine kaydedilecek ve özlük dosyaları burada tutulacak.

KAZA VE HASTALIKTA İZİN HAKKI
• Polislerin durumunda olduğu gibi görev yaparken kaza geçiren, yaralanan, saldırıya uğrayan memurlar iyileşene kadar izinli sayılacak.

• Kanser, verem, AIDS, şizofren gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklara yakalanan memurlar 18 aya kadar, diğer hastalıklara yakalananlar 1 yıla kadar izin alabilecek.

ATAMAYA YENİ DÜZEN
Kendi kurumunda atama imkanı olmayan memur, Devlet Personel Başkanlığı'nın belirlediği başka bir kuruma hak ettiği unvanla atanabilecek. Müdür ve danışman olan memurlar ise atama işlemi yapılana kadar kendi kurumlarında, niteliklerine uygun işlerde çalışıp haklarını almaya devam edecekler.

Şehir dışına çıkmak artık suç değil

• Memurun yaşadığı il dışına izinsiz çıkması, yasaklanmış yayın bulundurması, toplu dilekçe ve şikayette bulunması artık disiplin suçu değil

• Aylıktan kesme cezası alanlar 5 yıl, kademe durdurma cezası alanlar 10 yıl boyunca daire başkanı, bölge veya il müdürü, teftiş kurulu başkanlığı, vali, büyükelçi olamayacak. Uyarma ve kınama cezalarına karşı mahkemede itiraz edilebilecek.

• Memurlar 1 yıl içinde 6 ayı geçmeyecek şekilde Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak başka bir kurumda geçici görevlendirilebilecek

• Sendika üyesi kamu çalışanlarına 3 ayda bir 45 TL toplu görüşme primi ödenecek. 4-C'liler gibi sözleşmeli çalışanlar da sendikalara üye olabilecek, sendika kurabilecek.

NEVİN BİLGİN - STAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.