banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

TKDK’dan yatırımcıya hibe desteği için 11. çağrı VİDEO

 

Şanlıurfa ilinin en büyük otellerinden birisi olan Nevali Otelinde bu sabah gerçekleşen 11. Çağrı toplantısına katılım yoğun oldu. Yapılan kahvaltılı toplantıya Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Şanlıurfa İl Koordinatörü Mehmet Ekinci, çok sayıda sivil toplum kuruluşu başkanları ve üyeleri, Kaymakamlar ve çiftçiler katıldı.

 

Toplantıda konuşan Vali Celalettin Güvenç; tarımın her zaman önemini korumuş bir sektör olduğunu, dünyada ve Türkiye’de de önemini korumaya devam ettiğini belirterek: “Ana sektörü tarım olan Türkiye’de, tarımdan asla vazgeçemeyiz” dedi.

 

Tarımın sürekli konuşulması ve artık modern tarıma geçilmesi gerektiğini ifade eden Vali Güvenç, “Türkiye’nin sulanabilir arazisinin yüzde 11’ini sınırlarında barındıran Şanlıurfa’da da tarım üzerine her şeyden çok konuşmak, çalışmak, araştırmak zorundayız” diyerek bunun gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda Şanlıurfa'nın da hazırlanması gerektiğini ifade eden Güvenç, "Sanayicimiz, büyük iş adamımız tarıma daha çok kaynak ayıracak. Tarıma olan ilgisini arttıracak. Birlikte çalışacağız, birlikte yatırım yapacağız. Tarımdaki hedefi yakalamamızın tek yolu da kendimizi yenilemekten geçer " dedi.

 

Vali Güvenç, tarımın özellikle Şanlıurfa’da geleceği olan bir sektör olduğunu da dile getirerek, “Bu destekler, bu programlar, bu çalışmalar, bu kadar tarım gönüllüsünün görevlendirilmesi tarımdaki gelişimi ve değişimi sağlamak, sıçramayı sağlamak, verimi arttırmak içindir. Ama bunu işi bilenlerle yapacağız, bilenlerle kafa yoracağız. Günümüz dünyasında her alanda rekabet var. Kafa yormadan, akılları birleştirmeden, sermayeleri birleştirmeden, güçleri ve gönülleri birleştirmeden rekabet etmek mümkün değil” şeklinde konuştu.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise, bu programların hem ülkemiz hem de Şanlıurfa adına önemli bir fırsat olduğuna vurgu yaptı. 30 Eylülde proje kabullerine başlanacağını belirten Şelli, 31 Ekimde kabullerin sona ereceği bilgisini verdi. Daha önceki on çağrı sonucunda toplam 79 yatırımcıya hibe sağlandığını aktaran Şelli, 21 milyon TL hibe sayesinde 400 kişinin yapılan yatırımlar sonucu istihdam edildiğine dikkat çekti. Hemen her sektöre hibe desteği sağlandığını vurgulayan Şelli, süt üretimi, et üretimi, meyve sebze işleme, paketleme ve depolama tesisi, su ürünleri yetiştiriciliği gibi çok çeşitli tarımsal ve hayvansal üretim alanlarına destek verildiğini kaydetti. Şelli son olarak, bu çağrının tüm odalar, borsalar ve sivil toplum örgütleri tarafından çok iyi bir şekilde tanıtılması gerektiğini söyledi.

 

TKDK İl Koordinatörü Mehmet Ekinci de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Şanlıurfa Koordinatörlüğü'nün 11. Proje Başvuru Çağrı İlanına çıktığını anımsatarak, ilandaki bütçenin 512 milyon 713 bin 338 avro olduğunu belirtti. Ekinci birçok alanda hibe verileceğini anımsatarak, vatandaşları üretecekleri projelerle hibe başvurusu yapmaya davet etti.

 

Toplantıya Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in yanı sıra; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, İlçe Kaymakamları, Vali Yardımcıları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve çiftçiler katıldı.

TKDK’nın bilgilendirme toplantısının ardından Şanlıurfa’da 24 Nisan 2011 tarihinde yapımına başlanan ve inşaat çalışmalarının bitme aşamasına geldiği GAP Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezine geçen Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli ve beraberindekiler burada incelemelerde bulundular.

 

İncelemelerin ardından açıklama yapan Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, 8 milyon TL’ye mal olan 12 bin  metre kare kapalı alanı ile bölgenin en büyük eğitim merkezinin yapım çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.  Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli tesis hakkında bilgi vererek, “529 kişilik konferans salonu bulunan eğitim merkezinde; 5 adet eğitim salonu (30 kişilik)  6 adet STK ofisi yer alıyor. 48 oda, 8 suit odası ile 100 yatak kapasitesine sahip tesiste; 300 kişilik restoran, 150 kişilik açık kafeterya, 180 araçlık otopark ve diğer donatılar da bulunuyor. GAP Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezinde; Eğiticilerin Eğitimi, STK’lar ile iş birliği halinde Çiftçi Eğitiminin yanı sıra Yurtdışından Kısa ve Uzun Süreli Eğitimler, Tarım Danışmanlarının Eğitimi, Kongre ve Sempozyumlar planlanıyor” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.