banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Balıklıgöl MHP

TKDK fırsatını değerlendiremliyiz

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü  tanıtım toplantısı düzenlenen geniş katılımlı bir toplantı ile Dedeman Otelde gerçekleşti.

Şanlıurfa için büyük kazanımlar sağlayacak olan  TKDK'nın  çalışmaları ve hedeflediği projeler için düzenlenen tanıtım toplantısı bugün  Dedeman otelinde gerçekleşti. Oldukça geniş katılımın sağlandığı toplantıda verilecek olan Tarımsal hibe programları ile ilgili Çiftçinin ve Şanlıurfalıların yatırıma yönelmeleri istendi. 

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma destekleri, yatırımcılarla buluşuyor, Yatırımlar hayat buluyor, sloganları ile yola çıkan TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğünün  düzenlediği toplantıya Vali Nuri Okutan, Tarım Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M.Ali Çullu,GAP İdaresi  Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, AK Parti İl Başkanı Av. Ahmet Düşünür, Bozova Belediye Başkanı Hasan Arusoğlu, Karaköprü Belediye Başkanı Av.Nihat Çiftçi, Harran  Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, Akçakale belediye başkanı Abdulhakim Ayhan,  Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, Tarım İl Müdürü  Remzi Çubukçu, köy muhtarları ve çiftçiler katıldılar.

Toplantıda açılış konuşmasını TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörü Mehmet Ekinci yaptı. Ekinci;  TKDK'nın tanıtımında yaptığı konuşmada yatırımcılara seslendi. Bilindiği gibi Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla Katılım Öncesi Yardım Aracı'nı (IPA)  oluşturmuştur.

Ekinci' IPARD Programı kapsamında tedbir diye adlandırdığımız 11 sektör desteklenecektir. İlimizde bu tedbirlerden 9'u uygulanacaktır..

Bunlar;

1.      Süt üreten tarımsal işletmeler

2.      Et üreten tarımsal işletmeler (kırmızı et)

3.      Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

4.      Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması (kırmızı et)

5.      Üretici gruplarının kurulması

6.      Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi

7.      Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi

8.      Kırsal turizm

9.      Kültür balıkçılığının geliştirilmesi destek kapsamındadır.

Çok önem verdiğimiz Kırsal Kalkınma Projemize yakın ilgilerinden dolayı Tarım bakanımız Sayın M. Mehdi Eker'e, Tarım Bakanlığı Müsteşar yardımcısı hem şehrimiz Dr. Ferhat Şelli'ye, Çiftçi bir aileden gelen Valimiz Nuri Okutan'a, Kurum Başkanımız Sayın Kerem Akgündüz'e ve tüm STK'larımıza teşekkür ediyorum. Dedi.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan: Bu hibe 20 ile veriliyor. Dünyanın en eski üniversitesi Harran Üniversitesi burada, dünyanın en verimli toprağı, en yararlanılabilir güneş ve su bir arada. Bunu en iyi şekilde değerlendirerek hibenin mümkünse yüzde 50sini Şanlıurfa'ya alabiliriz.

Sulanabilir 900 bin hektar toprağımız var. Bu müthiş toprağı en iyi şekilde değerlendirebiliriz. Bu çalışmalar sadece çiftçi kardeşlerimize bırakmayalım. Yeni teknolojilerle birlikte tecrübelerimizi birleştirerek başarıya ulaşmalıyız. Bu konuda Vali olarak ben, Belediye başkanımız, Üniversitemiz, mimarlar odası, emlakçılar odası vs. vs. Şanlıurfa'nın tüm odaları idarecileri ve halk tarıma yönelmeli ve tarıma dayalı sanayiye dönmeliyiz. Dedi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ferhat Şelli, TKDK'nın tanıtım toplantında yaptığı konuşmada Şanlıurfa'da herkesimin verilecek olan hibe desteklerinden yararlanmasını arzuluyorum. Toplam bütçesi 1 Milyar 165 Milyon avro olan AB destekli kırsal kalkınma projeleri 20 ili kapsıyor, bu paydan Şanlıurfa'nın yararlanmasını bekliyoruz, Et, Süt, başta olmak üzere kurulacak olan mikro işletmelerle uygun görülen yatırımlar en az 15 bin avro, en fazla 3 milyon avro verilecektir'dedi.

AK Parti İl Başkanı Av. Ahmet Düşünür; AK Parti hükümeti olarak tarıma ve özelikle Şanlıurfa'ya çok önem veriyoruz. Müthiş tarımsal bir gücümüz var. Genç ve çalışkan nüfusumuzla Toprak, Su, Güneş ve Desteği birleştirebildik mi, sadece ilimizi değil tüm Türkiye'ye faydamız olacak. Bu fırsatı değerlendirip tarımsal sanayi alanında da söz sahibi olacağız. Bu anlamda TKDK fırsatını değerlendirmeliyiz. dedi.

TKDK'nın Şanlıurfa İl Koordinatörlüğünün tanıtım toplantısında ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin ve Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap birer konuşma yaptılar.

Konuşmalardan sonra uzmanlar katılımcıların sorunlarını cevapladılar.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.