banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Ticaret Borsasında Tarımsal kesinti bilgilendirmesi


Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü çalışanları; Mehmet Baran ve Cemal Orak Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Üyelerini, Disiplin Kurulu Üyelerini ve Genç Girişimcileri Tarımsal e- kesinti programı hakkında bilgilendirdi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda; üyelere tarımsal e- kesinti programı hakkında bilgi veren Cemal Orak;  SGK’nın 5510 sayılı Kanunun 88. maddesi ile tarımsal faaliyette bulananların prim borçlarını, sattıkları ürün bedellerinden borç tutarlarını geçmemek kaydıyla yüzde 1 ila yüzde 5 oranları arasında kesinti yapmak suretiyle tahsil etmeye yetkili kılındığını belirtti.

"Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıklar Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair Tebliğ"in 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan  Orak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ; 2 Temmuz 2013 tarihinde yayınladığı genelgeyle de söz konusu kesinti işlemlerine ilişkin kanun, yönetmelik ve tebliğ hükümlerinin uygulanmasına açıklık getirdiğini kaydetti.
Orak, tebliğ hükümleri gereğince, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü gerçek veya tüzel kişilerin, aldıkları ürün bedellerinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla 1 Ocak 2014 tarihine kadar yüzde 1, bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise yüzde 2 oranında kesinti yapmak zorunda olduklarının altını çizdi.
Yapılan kesintilerin, hazırlanacak kesinti bildirim listeleri aracılığıyla SGK’ya bildirileceğini ve kesinti tutarları ilgili banka hesapları üzerinden kuruma aktarılacağını dile getiren Orak, kesintilerle ilgili uyarılarda bulundu. Orak, "Kesinti yapmak zorunda olduğu halde kesinti yapmayan veya yaptıkları kesinti tutarını süresi içerisinde ve tam olarak Kurum hesaplarına intikal ettirmeyen ya da Kesinti Bildirim Listelerini süresi içerisinde göndermeyen gerçek veya tüzel kişiler hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca süresi içerisinde kurumumuz hesaplarına intikal ettirilmeyen kesinti tutarlarının faiziyle birlikte ilgili ve sorumlularından tahsili yoluna gidilecektir" dedi.
İşlemlerin, kurum tarafından hazırlanan ve işletime açılan e-Kesinti programı üzerinden yapılacağı bilgisini de veren Orak, "Kesinti yapmakla yükümlü gerçek veya tüzel kişilerin, e-Kesinti programı aracılığıyla bildirim listelerini gönderebilmeleri için Kullanıcı Kodu Ve Geçici Kullanıcı Şifresi Başvuru Formu ve formda belirtilen belgeler ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Kesinti işlemleri için Nisan-Eylül 2013 döneminin geçiş devresi olarak öngörüldüğünü aktara Orak, 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren Kesinti Bildirim Listelerinin, e-Kesinti programı aracılığıyla gönderilmesinin zorunlu hale geleceğinin ve kağıt ortamında verilemeyeceğinin altını çizdi.  Orak, şöyle devam etti: "Bu nedenle kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek veya tüzel kişilerin söz konusu tarihten önce kurumumuzun ilgili ünitelerine şifre başvurusu yapmaları büyük önem taşımaktadır.
Tarımsal kesinti yapacak olan gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmamaları veya engelleyici bir sebep olmaksızın kesinti tutarlarını süresi içerisinde ve tam olarak Kurum hesaplarına aktarmamaları halinde, gerçek kişilerin kendileri, kamu kurum ve kuruluşlarının tahakkuk ve tediye ile ilgili görevlileri, tüzel kişiliğe haiz diğer işverenlerin yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticileri ile kanuni temsilcileri Kurumumuza karşı işverenleriyle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.