banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Terzilik mesleği yeni ufuklara açıldı

*SODES (Sosyal Destek Programı) kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü ile Şanlıurfa Terziler Odası’nın birlikte organize ettiği istihdama yönelik kurslar sayesinde terzilik mesleği geliştirilirken bu mesleğe yeni kazandırılanlara da iş kapısı açılmış oldu

 

*Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Numan Tuğbay, aldıkları eğitimle işyeri açabilme cesaresini yakaladıklarını belirterek, “Yok olmaya yüz tutmuş terzilik mesleği bu tür projeler ile günün şartlarına uygun bir şekilde canlanacağı inancındayız” dedi.

 

Devlet Planlama Teşkilatı’nın SODES (Sosyal Destek Programı) kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü ile Şanlıurfa Terziler Odası’nın birlikte organize ettiği istihdama yönelik kurslar sayesinde terzilik mesleği geliştirilirken bu mesleğe yeni kazandırılanlara da iş kapısı açılmış oldu. Devletin daha fazla destek vermesi halinde işsizliği kendi alanlarında daha alt seviyeye çekeceklerine inandığını belirten Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Numan Tuğbay, aldıkları eğitimle işyeri açabilme cesaresini yakaladıklarını söyledi.          

                                                                                                                                                          

GAP Eylem Planı çerçevesinde 2008 yılında DPT tarafından 9 GAP ilinde uygulamaya başlanan, 2010 yılından itibaren de 16 DAP ilinin eklendiği istihdam, kültür-sanat ve sosyal amaç içeren SODES Programı’ndan Şanlıurfa Terziler Odası da nasibini aldı. Oda Başkanı Numan Tuğbay’ın gayreti ile gerçekleşen proje sayesinde hem terzilik mesleği geliştirilirmiş hem de bu mesleğe yeni kazandırılanlara da iş kapısı açılmış oldu.    

Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Numan Tuğbay, konu ile ilgili olarak gazeteci-yazar Mehmet Derviş Canbekli’ye yaptığı açıklamaya, “Bizi bu işe motive eden İl Merkez Proje Sorumlusu Sayın Mehmet Cengiz’e teşekkür etmek istiyorum” şeklinde başladı. Aldıkları eğitimle kendilerine iş yeri açabilme cesaretinin geldiğini vurgulayan Tuğbay, şöyle devam etti: “Projemizden yaralanan kursiyerlerimizin tümünün ortak fikirleri şudur; biz düz dikiş makinesini kullanmasını bilmez iken bu kurs sayesinde atölyede bulunun bütün bilgisayarla donatılmış tekstil atölyelerinde fabrikalarda kullanılan makineleri rahatlıkla kullanabilecek düzeye geldik. Ayrıca kurslara katılan bizler son teknoloji ile tanıştık, çeşitli atölyelerde çalışma imkânları bulduk. Gücümüzü birleştirirsek devlette bize destek verirse işsizliği kendi alanımızda en az seviyeye çekeceğimize inanıyoruz.”

 

Bu arada söz konusu kurslara katılarak yaşam koşullarını değiştiren bazı vatandaşların görüşleri şöyle:

 

Azize TUĞBAY(Kursiyer): Ben 4 çocuklu dul bir bayanım. Tahsilim olmadığı için bir yerlerde çalışma imkânımda olmadı. Zaten aile ortamımda buna müsait değildi. Terzilik Mesleğinde Yeni Ufuklar Projesi sayesinde kursa gittim. Hiç görmediğim makineler ile karşılaştım. Şimdi iyi ki bu kursa katılmışım diyorum. Şu an evimde terzilik yaparak çocuklarımın eğitimine katkıda bulunmaktayım. Kendime makine aldım. Şu an penyeden pijama yaparak evimin yanındaki pazarda çocuklarımla birlikte satmaktayım. Bu kurs sayesinde bir meslek sahibi oldum, kendime daha fazla güvenmeye başladım. Öğrenmenin yaşının olmadığını öğrendim. Bir insan isterse yapamayacağı hiçbir şey yoktur bunu anladım. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim.

 

 ADİLE BİZCİ (Kursiyer): İlimizde genelde bayanlar iş yeri açmak veya bir atölyede çalışmak gibi düşünceleri yoktur. Terzilik Mesleğinde Yeni Ufuklar Projesi ile benim gibi birçok arkadaşım gidip atölyeyi ziyaret ettik. Gördüğümüz manzara karşısında şaşırdık, çünkü hiç görmediğimiz dikiş makineleri ile karşılaştık. Atölyedeki makinelerin hepsi bilgisayarlıydı. Mekânın ve eğitim ortamının çok güzel ve müsait olduğunu gördük.

İlk ay itibarı ile yedi bayan arkadaş atölyeye kaydımızı yaptırdık. Ulaşım sorunumuz Terziler Odası tarafından giderildi. Bu proje sayesinde mesleği öğrendim. Beraber kursa geldiğimiz üç bayan arkadaşımı yanıma alarak kendime iş yeri açtım. Şu an vergi dairesinde kayıtlıyım ve bu proje sayesinde ailemin geçimini sağlamaya başladım. Bu imkânı bizlere sağlayan yetkililere teşekkür ediyorum.

 

SADIK KURT (Terzi-Kursiyer): Terzi idim ama atölyeciliği bilmiyordum. Terzilik Mesleğinde Yeni Ufuklar Projesi sayesinde görmediğim, bilmediğim makineleri tanıdım ve kullanmasını öğrendim. Örneğin flota, ilik, düğme, reşme gibi daha sayamayacağım birçok makineyi kullanmasını öğrendim. Kalıp çıkarmayı öğrendim, kesim yapmasını öğrendim. Daha iyi yetişebilmem için terziler odası bana 4 ay boyunca maaş verdi ve şu an bir atölyede, 10 kişinin istihdam edildiği bir ortamda ustabaşı olarak çalışmaktayım. Bu proje ile bizlere bu imkânları sağlayan Ankara’daki büyüklerimize, Şanlıurfa Valiliği’ne ve canla başla çalışarak her türlü eksiğimizi gideren terziler odasına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

 

Mehmet Derviş Canbekli’nin Haberi / www.balikligol.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.