banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Tekstil sektörü markalaşıyor!

Marka ve Patent Ofisi Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendirerek hazırladığı rapora göre, 2012 yılının Ağustos ayına kadar 2250 yeni marka tekstil ve hazır giyim sektörüne adım atmış gözüküyor.

Yerli markaların tercihi Mağazacılık - Tekstil

2011 yılında 35. Sınıfta ( mağazacılık-satış ) yapılan değişiklik ile birlikte marka tescil başvurularında Avrupa liderliğini ele geçiren Türkiye’ de, 2012 yılında da en çok rağbet mağazacılık sektörüne gösteriliyor.

Mağazacılık – satış sektörü marka başvurularında ilk sırayı alırken, tekstil işletmeleri de en çok marka tescili yaptıran sektör olarak karşımıza çıkıyor.

Acar Patent Genel Koordinatörü Rüştü GÜMÜŞ, 25. Marka sınıfı olan tekstil ve giyim sektöründeki hareketliliği, dünyanın önde gelen tekstil oyuncularından biri olmamıza bağladı.

Tekstil sektörü üzerindeki Çin etkisi

2005 yılında tekstil ve hazır giyim ticaretindeki kotaların kalkması ile Çin dünyanın en büyük hazır giyim üreticisi ve ithalatçısı olup, günümüze kadar da bu alandaki öncülüğünü kabul ettirmeyi başardı.

1998’ de Uzak Doğu ülkelerinde yapılan ithalat % 9,4 payla 20 milyon dolar civarında iken, 2011 yılında %75,3 payla bu rakam 2,3 milyar dolara ulaşmıştır.

Türkiye’de 303 Çin markası

Sürekli taklitçilik ile suçlanan Çin firmaları 303 markasını ( 2012 Ağustos ayına kadar ) Türkiye’de koruma altına almak için başvuru yaparak, markalaşmaya önem verdiklerini gösterdiler.

2011 yılında sadece Çin’den 1 milyar dolarlık tekstil ürünü ülkemize giriş yaparken, son günlerde yabancı ülkelere gönderilen Çin ürünlerinin kanser ve sağlığa zararlı madde kullanımından dolayı iade edilmesi, dünya pazarında kendi markalarını pazarlamak isteyen işletmeler için fırsat niteliğinde gözüküyor.

Yurtdışı tescil ile pazarda etkinlik

Çin para birimi “Yuan” ın ABD Doları karşısında yüzde 5 oranında değer kazanması durumunda Çin tekstil sektörünün zora gireceği düşünülürken, bu senaryo ile Türk tekstiline ise pazarda liderlik yolu açılıyor.

Türkiye’nin tekstil sektöründeki önde gelen firmaları ve yeni açılan hazır giyim işletmeleri markalarını yurt içinde ve yurtdışında tescil ile koruma altına alarak dış pazarda Çin ve diğer Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet etme şansını yükselterek tetikte beklemeleri gerekiyor.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.