banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

TBMM; Cep aboneleri mağdur oluyor

Abonelerden gelen çok sayıda şikâyet üzerine harekete geçen TBMM Dilekçe Komisyonu, telefon konuşması öncesi 'görüşmenin dakika maliyetinin belirtilmesine' karar vermişti. Ancak GSM şirketlerinin faaliyetlerini denetlemekle yükümlü Bilgi Teknolojileri Üst Kurumu'nun herhangi bir idarî işlem yapmadığını gören komisyon, kurulu, şirketlerden yana taraf tutmakla suçladı.

TBMM Dilekçe Komisyonu, cep telefonu sektörünü denetlemeyle yetkili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) ağır eleştiriler yöneltti. Tüketicilerin cep telefonu tarifeleriyle ilgili şikayetleri doğrultusunda bir dizi karar alan Komisyon, BTK'yı da 'şirketleri korumak ve tüketicileri mağdur etmek'le suçladı. Hazırlanan raporda BTK'nın Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından denetlenmesi istendi. Dilekçe Komisyonu, geçtiğimiz günlerde tüketicilerin cep telefonu tarifeleriyle ilgili mağduriyeti gidermek için her telefon konuşması öncesinde 'görüşmenin dakika maliyetinin belirtilmesine' karar vermişti. Alınan kararın uygulanması konusunda gerekli birimlerin harekete geçmesi için Başbakanlık'a yazı gönderildi. Komisyon Genel Kurulu tarafından bu konuda hazırlanan raporda ise devletin GSM şirketlerinin faaliyetlerini denetlemek ve tüketici mağduriyetlerini gidermekle görevli BTK'ya ağır suçlamalar yöneltildi.

Raporda, tarife anonsu yönündeki şikayetlerle ilgili kurumun herhangi bir işlem yapmadığına dikkat çekilirken, "Kurumun, komisyonumuza sunduğu yazılı ve şifahi bilgilerden, telekomünikasyon şirketlerinin istek ve ihtiyaçlarının gözetilmesine ilişkin hassasiyetin, tüketici hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin hassasiyetin önüne geçtiği izlenimi edinmiştir. Tüketici hak ve menfaatlerin korunmasına yönelik caydırıcı idari yaptırımlar uygulamasından kaçınıldığı görülmektedir." denildi. Raporda, BTK'nın işletmelerin edindikleri haksız kazanımların iadesi ve oluşan zararın tazminine karar vermekle yetindiği ve herhangi bir idari yaptırım uygulama yolunu tercih etmediği kaydedildi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi: "Komisyon Genel Kurulu, BTK'nın işletmelere yönelik denetim gereklerini etkin bir biçimde yerine getirip getirmediği hususunda haklı kuşkular bulunduğu kanaatine varmıştır. İşletmelerin söz konusu tarife değişikliklerine ilişkin haksız uygulamalarını BTK'nın bilgisi dahilinde yaptıkları düşünüldüğünde, BTK'nın denetim ve gözetim görevinde zafiyet gösterdiği anlaşılmaktadır." TBMM Dilekçe Komisyonu'nun BTK ile ilgili raporunu değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "İletişim sektörünü düzenlemekle görevli BTK'nın başarısızlığı TBMM raporu ile tescillenmiş olup BTK Başkanı ve Kurul üyeleri acilen istifa etmelidir." dedi. BTK'nın GSM sektöründe taraf tuttuğunu belirten Kaya, GSM şirketlerinin aldatıcı reklamlarına uygulanan idari para cezalarının yetersiz olduğunu ve cezaların yaptırım amacını taşıyacak şekilde acilen artırılması gerektiğini belirtti.

HEDİYE ALMAKLA DA SUÇLANMIŞTI

Dilekçe Komisyonu'nun BTK ile ilgili raporunda kurumun 2006, 2007 ve 2008 yıllarında Devlet Denetleme Kurumu tarafından yapılan incelemelerde de ilginç suçlamalara maruz kaldığına işaret edildi. "DDK tarafından hazırlanan raporlarda BTK'nın işletmeler karşısında ekonomik bağımsızlığını koruyup koruyamadığına ilişkin kaygılar dile getirilmiştir. Bazı yurtdışı etkinliklerinde kurum personelinin masraflarının işletmelerce finanse edilmesi, işletmelerce kurum personeline birtakım hediyelerin verilmesi gibi durumlar bu kaygının gerekçeleri olarak sunulmuştur." denildi. Komisyon raporunun son bölümünde ise kurumun yeniden bir denetimden geçirilmesinin gerekli olduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi: "BTK ile ilgili bir incelemede bulunulmasında kamu yararı olduğu kanaatine varılmıştır. BTK üzerinde inceleme yapmakla yetkili Başbakanlık Teftiş Kurulu marifeti ile bu denetimin gerçekleştirilmesinin hizmet gerekleri bakımından yerinde olacağı değerlendirilmiştir." Habib Güler / zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.