banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Balıklıgöl Balıklıgöl

Taş; 5084 Sayılı Teşvik Yasası Devam Etsin

Şanlıurfa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Nihat Taş, İş dünyasının şikâyet ettiği sorunların başında istihdam üzerindeki vergi ve sigorta primi yükünün yüksek olması gelir. 5084, 5350 ve 5615 sayılı kanunlarla yatırımı teşvik amacının yanında, işsizliğin azaltılması/istihdamın artırılması ve kayıtdışı istihdamla mücadele ile birlikte eski yatırımlar ile yeni yatırımlar arasında yaşanması muhtemel haksız rekabetin önlenmesi amaçlandığını söyledi.

Özelikle eski yatırımlar ve yatırımcılara önemli destekler içeren 5084 sayılı yasanın uygulanma süresinin 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek olması Şanlıurfa ve Bölgede iş dünyası ve istihdam edilenleri zor ve sıkıntılı bir sürece getireceğini belirten Taş; "Ayrıca uygulamaya giren Meslek Kodu uygulaması ile yüksek olan vergi ve sigorta primi yükü daha da artacaktır

Sosyal gelişmişlik düzeyi düşük olan ve Siyasi irade tarafından da geri kalmış yöreler (KÖY) olarak kabul edilen ve 49 ilde uygulanmakta olan 5084 sayılı kanunla sağlanan Sigorta primi desteği teşvikinin sona ermesi dikkate alınarak; 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren bu illerde, herhangi bir işçi sayısı sınırlaması olmaksızın, eski yeni tüm işyerleri için uygulanmak üzere, mevcut durumda uygulanmakta olan, sigorta prim ile gelir vergisi oranlarının aşağıya çekilmesi doğru bir uygulama olacaktır.

Sosyal güvenlik Primi desteğinin sona ermesi çoğu işyerinde işten çıkarmalara sebep olurken, büyük bir kesimde kayıt dışılığa yeltenecektir. Dolayısıyla işsiz görünüp kayıt dışında kalan bu insanlar, Genel Sağlık Sigortası uygulamasında düşük gelirli veya hiçbir geliri olmayan gibi görünecektir. Bütün bunlar, devlet’e yeni yükler ve zorlukları beraberinde getirirken bazı zorluklara da zemin hazırlayacaktır.

Ayrıca yeni uygulamaya giren Meslek Kodu uygulaması ile yüksek olan vergi ve sigorta primi yükü daha da artacaktır.

5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın sona ermesi ile ilgili tepkiler, “Yeni yatırım yapacak” yatırımcıların talebi değil mevcut ekonomik şartlar altında var olmaya çalışan iş dünyasının bir talebidir.

Sağlıklı ekonomi için yeni yatırımlar kadar mevcut yatırımların korunması ve kapasite kullanım oranlarının artırılması da önemlidir. Sadece yeni yatırımların teşvik edilmesi sorunu çözmeyeceği gibi, mevcutlar ile yeniler arasında haksız rekabet yaratarak, eski işletmelerin kapanmasına, işsizliğin ve kayıt dışının artmasına neden olabilir. Dilerim bir an önce gerekli adımlar atılır" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.