banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Martin Vitik HAMEDO Yayladağıspor

TARSİM Hilvanlı çiftçileri bilgilendirdi

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM) tarafından Devlet Destekli Tarım Sigortaları sisteminin geliştirilmesi ve mevcut bilincin arttırılması amacıyla Hilvanlı çiftçilere tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

 

Hilvan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Sinema salonunda yapılan toplantıya Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Muhsin Gümüş, Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Ali Demir ile çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Muhsin Gümüş, çiftçilere yönelik yapılan toplantıda çiftçilerin dolu, yangın, fırtına, sel, heyelan ve deprem gibi doğal afetlerden daha fazla zarar görmemeleri için tarla ve tarla ürünlerini sigorta etmeleri konusunda bilgi verdi. Gümüş “ Çiftçilerimiz tarla ürünlerini TARSİM ‘e sigorta ettikleri takdirde sigorta bedelinin %50 sini devlet karşılamaktadır. Bu durumda doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimize tespit edilen zararın tamamı TARSİM tarafından karşılanmaktadır” dedi. Çiftçilerin TARSİM’den yararlanmaları için kısa adı ÇKS olan Çiftçi Kayıt Sisteminde bilgilerini güncellemeleri gerektiği vurgulayan Muhsin Gümüş “ Hilvan’da 3000 çiftçi sayısının olmasına rağmen 2008 yılından bu yana sadece 246 çiftçinin tarla ürünlerini yıllık olarak sigortaladığını ifade ederek bu rakamın çok düşük olduğunu söyledi.

 

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM) tarafından Devlet Destekli Tarım Sigortaları sisteminin geliştirilmesi ve mevcut bilincin arttırılması amacıyla düzenlenen toplantıda söz alan Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar “ Son zamanlarda çiftçilerin çok zor bir sürece girdiğini ve bunu da yüksek kredili faizlerle telafi edebildiğini ifade etti. Girdilerin çok yüksek olmasına rağmen verilen gübre ve mazot desteklemelerinin yetersiz olduğundan şikâyet eden İpar bu sorunun hükümet tarafından biran evvel çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

 

 

Toplantıya katılan Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, küresel ısınmanın bütün dünya üzerinde etkili olduğunu ve buna paralel olarak doğal dengelerin bozulduğunu söyledi. Gülpınar “ Bütün bir yıl bekliyorsunuz, emek sarf ediyorsunuz. Tam işin son noktasına gelindiğinde bir anda bir dolu her şeyi alıp götürüyor. Bir yıllık emeğiniz, rızkınız yerle bir oluyor. Eskiden bu kadar doğal afet yaşanmıyordu. Ama şuan görünen o ki; dünya geri dönüşü olmayan bir mecraya girmiştir. Bilimsel verilere göre bundan sonra sel, fırtına, hortum gibi doğal afetler daha sık yaşanacağını ifade ediyor. Her şeye rağmen rızık Allah’tandır. Ama çiftçinin rızkına Allah direk müdahale ediyor. Dolusu, yağmuru, hortumu, soğuğu ve sıcağı direk Allah tayin ediyor “dedi.

 

2011 yılı ürün döneminde tarla ve ürünleri zarar gören 12 çiftçiye TARSİM tarafından toplam 249.000 TL zarar bedelleri ödendi

Mustafa Ufak / www.balikligol.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.