banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Dikkat! Elektriksiz kalmamak için bunu yapmalısınız!

Dicle Elektrik Dağıtım tarafından, tarımsal sulamada kullanılan elektriği kayıt altına alarak yaz mevsiminde dalgalanmaya bağlı kesintileri önleyebilmek için bu müşteri gurubuna yönelik olarak başlatılan sayaç takma kampanyasında yarın son gün. 31 Mayıs Salı gününe kadar sayaç taktırmayan veya bunun için başvuruda bulunmayan çiftçilerin elektriksiz kalmaması için şirket yetkilileri başta Şanlıurfa ve Mardin olmak üzere neredeyse tek tek çiftçileri ziyaret ederek kampanyayı anlatıyor. Son olarak Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, Viranşehirli çiftçileri ziyaret ederek, kendi faydalarına olan bu kampanyaya katılmaları çağrısında bulundu.

DİCLE ELEKTRİK’TEN VİRANŞEHİR’E ZİYARET
Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Demirbağ’ın yanı sıra, Tarımsal Sulama Mühendisi Yusuf Ergül ve Enerji Kayıplar Mühendisi Murat Yılboğa’nın da katıldığı çiftçi buluşması Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Aba köyünde gerçekleşti. Bilgilendirme toplantısına Aba köyünün dışında çevre köylerden gelen çiftçiler ve muhtarlar katıldı. Yarın sona erecek olan kampanya hakkında bilgi veren Demirbağ, soruları da yanıtladı. 31 Mayıs mesai bitimine kadar kampanyaya katılmayan, dolayısıyla sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriğinin kesinlikle kesileceğini belirten Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, diğer yerlerde olduğu gibi Viranşehir ilçesinde de şirket ile anlaşan çiftçilerin sayaç takma işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

ÇİFTÇİ DAHA KALİTELİ ENERJİ ALACAK
Dicle Elektrik Dağıtım tarafından çiftçilere yönelik başlatılan kampanya çerçevesinde indirimden faydalanmak için anlaşmayı kabul eden Bozova, Halfeti, Birecik, Hilvan, Karaköprü ve Suruç’ta sayaç takma işleminin bitirildiğini belirten Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Demirbağ, Akçakale, Eyyübiye ve Haliliye ilçelerinde ise çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Demirbağ, çiftçilerin ihtiyaçları kadar sulama yapmalarının enerji kalitesini de artıracağını belirtirken, ‘’Bir kere sudan tasarruf edilecek. Ayrıca ihtiyaç kadar kullanılıp israf edilmediğinden dolayı enerji çekişi azalacak. Buna bağlı gerilim dalgalanmaları yaşanmayacak, dalgalanmaların yol açtığı arızalar görülmeyecek. En önemlisi de enerji kalitesi artacak ve çiftçilerimizin geçmiş yıllarda dalgalanmalardan dolayı yanan dalgıç pompaları artık yanmayacak’’ dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZİN SAYAÇ TAKILMASINA YÖNELİK MÜRACAATLARINI BEKLİYORUZ

Demirbağ, şirket olarak müşterilerine sunacakları enerji ile ilgili talep tahminini yapmalarının önemine değinirken ise, arz-talep dengesinin mutlaka korunması gerektiğine vurgu yaptı.
Bunun için tüketilen enerjinin sayaç takılarak kayıt altına alınmasının şart olduğunu kaydeden Neşet Demirbağ, “Şanlıurfa’da düzenlenen ve 3 bakanın katıldığı toplantıda, pamuk, mısır ve buğdayda dönüm başı ücret alınacağı bildirildi. Ancak, çiftçilerin dönüm başına ödemeden faydalanabilmesi için sayaç takmaları ön şarttır. Dönüm başına ücretler 100 dönüm üzerinden, pamukta 20 bin, mısırda 11 bin, buğdayda ise 5 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, tarımsal sulama yapan çiftçilerimizin ÇKS müracaatı yapabilmeleri için sayaç taktırması, elektrik abonesi olması gerekmektedir. Uygulama, Bakanlar Kurulu kararı gereğidir. Bu nedenle çiftçilerimizin, kendilerinden hiçbir bedel alınmadan bütün masrafı şirketimize ait olmak üzere 31 Mayıs’a kadar sayaç takılmasına müsaade etmeleri önem arz etmektedir. Aksi takdirde sayaç taktırmayan çiftçilerimizin enerjisi süresiz olarak kesilecektir. Çiftçilerimizin mağduriyet yaşamaması için sayaç takılmasına yönelik şirketimize müracaat etmelerini bekliyoruz" ifadelerini kulandı.

GECE SULAMASI VERİMİ DE ARTIRIYOR
Düzenlenen toplantı sırasında, çiftçilere gece sulaması yapmalarını da öneren Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, yapılan bilimsel araştırmaların, gece sulama yapanların daha fazla ürün elde ettiğini ortaya koyduğunu açıkladı.
Demirbağ, Harran Üniversitesi’nin su kaybını önlemek için 2014 yılında başlattığı projeden de söz ederek, proje kapsamında 50 çiftçinin pamuk ektiği 5 bin dekarlık arazide, gece sulaması yöntemi uygulandığını belirtti. Demirbağ, "Gece sulaması ile bir milyar litre su tasarrufu sağlandı. Gündüzleri ortalama 14 saat süren sulama, gece sulaması ile 10 saate indi. Bir sezonda 13 sulama yapılırken, bu rakam 8'e indi. Dekar başına 100 liralık ek kazanç sağladı. Çiftçiler, bir dekarda 400-500 kg pamuk elde ederken, gece sulama yaparak 650 kg pamuk elde etmeye başlıyor. Günün sıcak saatlerinde yapılan sulama sonucunda, aşırı su buharlaşmasıyla su israfının yanı sıra yüksek ortam sıcaklığı ve aşırı yüklenilen hatlar ısınmakta ve bu da arızalara yol açarak elektrik kesintilerine sebep olmaktadır" diye konuştu.

‘TEMİZ BİR SAYFA AÇILACAK’
Neşet Demirbağ, çiftçilerin daha önce kullandıkları sayaçların sökülerek, yerine yeni sayaçların takılacağını eski sayaçlarla ilgili hiçbir işlem yapılmayacağını ve bu konuda temiz bir sayfa açılacağını da söyledi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Demirbağ, "Tereddütlü olan çiftçilerimizin çekinmesine gerek yok. Sökülen sayaçlarla ilgili kesinlikle herhangi bir işlem yapılmayacak. Ayrıca yeni takılan sayaçlar için de çiftçimiz bir bedel ödemeyecek’’ dedi. Kurumsal İlişkiler Başkanı Demirbağ, açıklamaları sırasında çiftçilere, katılmaları halinde kampanyada neler kazanabileceklerini de detaylarıyla anlattı.
Uygulama hakkında enerji şirketi yetkililerinden bilgi alan çiftçiler ise, kampanyaya katılabileceklerini belirttiler. Çiftçiler, bu yıl sayaç takarak deneme şanslarının olacağını, kendilerinin lehine olan bu durumdan dolayı şirkete trafo üstü pano uygulaması için her türlü desteği vereceklerini kaydettiler.

MODERN SİSTEMLE SULAMA YAPAN ÇİFTÇİYE ZİYARET
Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ ve diğer yetkililer, daha sonra modern sistemle tarımsal sulama yapan Mehmet Nur Aba isimli çiftçiyi ziyaret ederek, hem enerji, hem de sudan tasarruf sağladığı için kendisine teşekkür ettiler.
Aba’nın tarlasını dolaşan Demirbağ, yer altı sularının korunmasına yönelik olarak zeytin, badem, nar, fıstık gibi ağaçlar ve az su tüketen ürünlerin ekilmesi sonucu su tasarrufunun yanı sıra ürün veriminin ve kalitesinin de artmasıyla damlama sulama sistemi sayesinde çiftçilerimizin de kazançlı olduğunu söyledi. Bu sistemi uygulayan tüm çiftçilerin enerji ve sudan tasarruf ettikleri gibi kendilerinin de kazandığını belirten Demirbağ, ”Büyük çapta ekim yapan çiftçilerin de damlama sulama sistemine geçmesi, geleceğe yönelik olarak umut veriyor. Damlama sulamanın önümüzdeki yıllarda bölgede giderek daha fazla yaygınlaşacağını bekliyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.