banner2
Öne Çıkanlar Aşağı Yazıcı Akhisar Belediyespor Filip Panak Asger Sorensen Angelo Preciado

Tarım Ürünleri fiyat endeksi nasıl oldu? TÜİK verileri açıkladı

TÜİK verilerine göre Tarım ÜFE, 2016 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,11 azalırken, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,15, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,53 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,08 artış gösterdi.

Aylık değişim, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 3,10 ve balıkçılıkta yüzde 8,20 azalış, ormancılık ürünlerinde ise yüzde 2,50 artış olarak gerçekleşti.

En fazla aylık azalış çok yıllık bitkisel ürünler ana grubunda oldu.

Bir önceki aya göre değişim, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,42, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6,22, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler ana grubunda ise yüzde 0,50 azalış olarak gerçekleşti.

Alt tarım gruplarından sebzeler bir önceki aya göre yüzde 7,39 azaldı.

Alt tarım gruplarından tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar yüzde 1,69 ve turunçgiller yüzde 0,60 artış, çeltik ise yüzde 1,37 azalış gösterdi. 

Üretici Fiyat Endeksi nedir? tarım üfe nedir

Bu maddedeki bazı bilgilerin kaynağı belirtilmemiştir. Maddeye uygun biçimde kaynaklar ekleyerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
Üretici Fiyatı Endeksi ya da kısaltması (ÜFE), Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.


Türkiye'de kullanımı
TÜİK, 2005 yılından itibaren , üretici enflasyonunu belirlemek için ÜFE'yi kullanmaya başlamıştır. Önceden kullanılan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE), yurtiçinde üretimi yapılan maddelerin fiyatlarının, kısmen üreticiden kısmen de üretim yapmayan ve toptan satışla uğraşan aracılardan elde edilmesi ile hesaplanan; fiyatlara, tüketiciye yansıyan vergiler ile toptancı marjlarının dahil olduğu, karma bir fiyat endeksiydi. Gerek malların tüketim aşamasındaki fiyat değişimlerini ölçen TÜFE'ye karşılık üretim aşamasındaki fiyat değişimlerini ölçen daha anlamlı bir endeks oluşturmak amacıyla Üretici Fiyatları Endeksi hesaplamasına geçilmiştir.

TÜFE-ÜFE farkı
TÜFE ile ÜFE arasındaki temel fark, fiyat derlenen birimlerde ortaya çıkmaktadır.

TÜFE'de fiyatlar, üreticilerin yanı sıra toptan satış noktalarından da (sebze, meyve ve balık hâllerinden) derlenmektedir. Toptan eşya fiyatlarına Katma Değer Vergisi (KDV) gibi vergiler dahil edilmektedir.
ÜFE'de, fiyatların özellikle üreticilerden derlenmesi esastır ve ürün fiyatları vergiler hariç, yurtiçi peşin satış fiyatlarıdır.

Tarım,
Avcılık,
Ormancılık
Balıkçılık
Sanayide:
Madencilik ve taş ocakçılığı
İmalat sanayii
Elektrik, gaz ve su sektörleri

ÜFE kapsamı dışındaki sektörler
ÜFE'de kapsanan beş ana sektör dışında kalan ticaret ve hizmet faaliyetlerinde yer alan sektörler endekste kapsanmamaktadır. Bunlar, inşaat, toptan ve perakende ticaret, otel ve lokantalar, ulaştırma, depolama, haberleşme, malî aracı kuruluşların faaliyetleri, eğitim, sağlık işleri ve sosyal hizmetler gibi sektörlerdir.

Kullanım amacı
Üretici Fiyatı Endeksi,aşağıdakilerin de aralarında bulunduğu çeşitli konularda karar alıcılara yardımcı olan önemli bir göstergedir.

Enflâsyon ve ekonomideki fiyat hareketlerinin izlenmesi
Hükümetlerin ekonomik politikalarının belirlenmesi
Ücretlerin ve fiyatların ayarlanması
Üretim ve verimlilik hesapları
Muhasebe hesapları
Fiyat analizlerine ilişkin çalışmalar
Yatırım kararları

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.