banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Tarım kongeresi boş sandalyelerle açıldı

Tarımın başkenti Şanlıurfada düzenlenen ve katılımın olmadığı 9. Tarım Ekonomisi Kongresi Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda başladı. İlginin olmadığı kongrede ilk gün notları şöyle;

Nuri Okutan: “GAP Eylem Planı Tamamlandığında Şanlıurfa Türkiye’nin En Büyük Tarım Şehri Olacaktır”

Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda başladı.

Kongrenin açılışına Türkiye’nin değişik kentlerinden alanında uzmanların yanı sıra, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü İ. Halil Mutlu, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Al, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya ŞUGİAD Başkanı Mehmet Öksüzoğlu katıldı.

Kongre açılışında selamlama konuşmalarının ardından açılış konuşması yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan şunları söyledi: “Şanlıurfa’da bu buluşmanın ayrı bir anlam ifade ettiğini düşünüyorum. Konu tarım olunca hele tarım ekonomisi olunca bu buluşmanın Şanlıurfa’da başka bir ağırlık kazandığı kanaatindeyim.

Bu şehri tarif ederken birçok yönleri ile tarif etmek gerekiyor. Ateşin insanı yakmadığı şehir; bir bereket şehri; Peygamberler şehri ve bir medeniyet, kültür şehri. Elimizdeki bulgular gösteriyor ki, Şanlıurfa, tarımın ilk olarak yapılmaya başlandığı, buğdayın kültüre alınıp yayıldığı, tahılların gen merkezi ve yerleşik hayata ilk geçilen coğrafyadır.

Mazisine baktığımızda birçok zenginlikler, güzellik üretmiş; bu güzellikleri hem kendisi yaşamış hem içinde bulunduğu medeniyete yaşatmış bir şehir Şanlıurfa. Ama içinde bulunduğu bu büyük potansiyeli, sahip olduğu tecrübeyi çok iyi kullanmayan bir şehir haline gelmiş. Bizler her alanda eğitimi ön plana çıkararak bu potansiyeli tekrar harekete geçirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bu anlamda yapılan bu kongrenin ilimiz ve üniversitemizin katkılarıyla yapılıyor olması geleceğe dair ümitlerimizi diri tutmamızı sağlıyor.

Şanlıurfa rekoltenin zaman zaman farklılaşmasıyla birlikte, Türkiye’de pamuğun % 54’ünü, mercimeğin % 40’ını, mısırın % 13’ünü, fıstığın % 51’ini üretirken, Türkiye’deki sulanabilir tarım arazisinin % 11’ine sahiptir. Yani ülkemiz için stratejik değerdeki bu ürünlerin merkezinde yapıyoruz bu kongreyi. GAP eylem planı 2012’de tamamlandığında sulanabilir arazimizin 550 bin dekardan 900 bin dekara çıkacaktır. Bu oranlarla Şanlıurfa Türkiye’de 1. Sırada yer alacak ve Türkiye’nin en büyük tarım kenti olacaktır.

Tarım kenti Şanlıurfa’mızda yapılan yatırımlarla, kırsal kalkınmayı destekleme projeleriyle, sübvansiyonlarla bütün bu potansiyel ortaya çıkacak ve bu meydan ateşiyle şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz aydınlanacaktır. Bugün ülkemizde et ithalatı ve et fiyatları gündemimizde yoğun olarak tartışılıyor. Biz fiyat tartışmalarının dışında hem hayvancılıkta hem de tarımda ortaya felsefemizi koyduğumuz takdirde fiyat tartışmalarının üstünde bir bakış açışı geliştirmiş oluruz. Bizim ülkemizin altyapısı buna müsaittir ve bunu başarabilecek güçtedir.

Bu sebeple, bugün şehrimizde yapılan tarım ekonomisi kongresi daha da önem arz etmektedir. Bu kongrenin ilimize, bölgemize ve ülkemize katkılar sağlayacağı konusunda ümit varım. Kongre vesilesiyle ilimize gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Vali Okutan’ın konuşmasının ardından, programları sebebiyle kongreye katılamayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın gönderdikleri telgraflar okundu.

Kongreye katkıda bulunanlara plaketleri takdim edildi. Kongre 3 gün boyunca devam edecek.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.