banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Emir Preldzic 4 Sanlıurfa Haber

Tarım Danışmanlarına Bilgisayar


 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Şanlıurfa’da görev yapan 152 TARGEL (Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi) Danışmanına; görev yaptıkları köylerde çiftçilerin işlemlerini daha hızlı yapmak, merkezle irtibat sağlamak ve çiftçilere teknolojik olarak kolaylık sağlamak amacıyla internetiyle birlikte laptop gönderdi.

 

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlen bilgisayar dağıtım töreninde özel bir bankanın tarım üzerine hazırladığı kitap seti de TARGEL Danışmanlarına verildi.

 

Şanlıurfa’da görev yapan 152 tarım danışmanına bilgisayar ve kitap dağıtım töreni Tarım İl Müdürlüğüne ait toplantı salonunda gerçekleştirildi.

 

Törene Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ile kamu kurumlarının amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan törende yaptığı konuşmasında; GAP’ın merkezi Şanlıurfa’da Eylem Planıyla birlikte üretim ve çalışmalar arttığını belirterek, “Şanlıurfa’da kaynağa, üretime yönelik çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülüyor. GAP eylem planının tamamlanmasıyla birlikte 900 hektarlık bir alanda sulu tarım yapılacak. O zaman ürünlerde üretim dört kat artacak ve desen de çeşitlenecek. Sanayi ve diğer sektörler artık yatırım amacıyla Şanlıurfa’ya geliyor. Her hafta yatırımlarla ilgili toplantı yapıyoruz. Büyük sanayiciler sanayi tipi tarıma ilgi göstermeye başladı. Gelecekte yatırımlar stratejik tarıma yönelik olacak. Şanlıurfa bu yatırımlardan nasibini alarak, bir kez daha bereketin merkezi olduğunu gösterecektir” dedi.

 

Vali Okutan, Tarım danışmanlarının daha sözlü olarak aktardıkları bilgileri çiftçilere artık kitaplarla da anlatma imkânı yakalayacaklarını ifade ederek, “Bu kitaplar, bilgi ve tecrübelerin aktarılmasında ciddi anlamda katkı sağlayacak. Bilgisayarlarla hem teknolojiyi takip edip, çitçilere aktarma hem de projelerinizi daha rahat hazırlama imkânı bulacaksınız. Kitapları okuyun. Bilgi olmadan, yeni teknoloji ve buluşların çiftçi ve ürüne aktarılması mümkün değil. Bu kitap ve bilgisayar sizlere bu katkıyı sağlayacak” dedi.

 

Okutan, Karaali bölgesinde sondaj çalışmalarının yapıldığını belirterek, “300 metrede 80 derecelik suya ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu sıcak suyun orada çıkmasıyla birlikte Şanlıurfa tarımının ufku açılacak. Sera ürünlerini yetiştirme ve balıkçılık yapma imkânı doğacak. Buradan üretilen ürünler bölgeye dağıtılacak. Hayvancılıkla ilgili olarak da 2011 eylem planı kapsamında 10 bin süt ineği Şanlıurfa’ya gelecek. 3–5 yıl içinde bu süt ineklerinin 30 bine ulaşacak. Bu da demektir ki tarım okulumuz, Harran Üniversitesi ve merkezlerimizle birlikte tarımın uygulamaya geçtiği merkez haline geleceğiz” şeklinde konuştu.

 

Ferhat Şelli ise, bakanlık olarak çiftçilerin yanı başında hizmet veren 5 bin TARGEL Danışmanın Türkiye genelinde görev yaptığını belirterek, Şanlıurfa’da 125’i Ziraat Mühendisi ve 27’si de Veteriner Hekim olmak üzere 152 TARGEL Danışmanın kentte bulunan 760 köyde çiftçilere hizmet verdiğini söyledi.

 

Şelli, dağıtılan bilgisayarların internetleriyle birlikte verildiğini, hem danışmanların hem de çiftçilerin bilişim dünyasından yararlanacağını söyleyerek, “Yeni teknolojilere ulaşma imkânı bulacaklar. Bakanlık olarak dağıtımız bilgisayarlar internet aracılığıyla iletişimi de sağlayacak. Bu bilgisayarlarla çiftçilerimiz destekleme müracaatlarını kuracağımız sistem sayesinde il ve ilçe tarım müdürlüklerine gitmek yerine danışmanlarına başvurmak kaydıyla bulundukları yerden yapma imkânı bulacaklar” dedi.

 

 Yahya Akman ise, Şanlıurfa’nın tarım kenti olduğunu belirterek, Avrupa’yı besleyecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Bu potansiyeli çiftçilerle kurulacak olumlu iletişim sayesinde TARGEL Danışmanlarının sağlayacağını söyleyen Akman, dağıtılan kitaplar ve bilgisayar sayesinde danışmanların çiftçilere daha fazla yardımcı olunabileceğini bildirdi.

 

Tarım alanındaki katkılarından dolayı Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli’ye Tarım İl Müdürü Remzi Çubuk birer plaket verdi.

Plaket töreninin ardından Vali Nuri Okutan, Ferhat Şelli ve Yahya Akman da targel danışmanlarına interneti üstünde olan bilgisayar ve kitap setlerini dağıttılar.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.