banner2
Öne Çıkanlar Taşlıdere Eyyübiye Belediyesi Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor

ŞUTSO'dan sera için NABSO'ya destek

Hollanda Tarım Ticaret Destek Ofisi (NABSO) Genel Müdürü Jop Kipp ve Genel Müdür Yardımcısı Eren Kızılateş bir dizi temasları gerçekleştirmek ve Karaali Jeotermal sera Bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere geldiği Şanlıurfa’da ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin’i ziyaret ederek destek istedi.

 

Hollanda Tarım Bakanlığı’nın girişimi olan Hollanda Tarım Ticaret Destek Ofisi (NABSO) Genel Müdürü Jop Kipp ve Genel Müdür Yardımcısı Eren Kızılateş, Karaali Jeotermal Sera Bölgesini, Avrupa’ya ve dünyaya açmak, yeni yatırımlar için zemin oluşturmak, Türk ve Hollandalı yatırımcıları tanıştırarak iş birliğinde bulunulmasını sağlamak için geldiği Şanlıurfa’da, Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E. Sabri Ertekin’i ziyaret etti.

Amaçlarının Yatırımları teşvik etmek olduğunu vurgulayan NABSO yetkilileri Başkan Ertekin’den destek istedi. Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Ertekin her türlü desteğe hazırız mesajı vererek şu ifadeleri kullandı: “İklim koşulları ve jeotermal rezervler göz önüne alındığında da seracılığın ilimizde yerli ve yabancı yatırımcılar için ne kadar uygun bir yatırım sektörü olduğu görülüyor. Ayrıca kaynakların etkin ve doğru kullanılmasıyla seracılığın önemi her geçen gün daha da artacaktır. Şanlıurfa’da seracılık yapmak diğer illere göre daha avantajlı ve kârlı, yöreye özel yüzde 50’ye varan hibe desteği var. Şanlıurfa, bulunduğu stratejik konum itibariyle Hollanda için Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine açılan bir kapı durumundadır. Özellikle ortak pazarlara Şanlıurfa ve Hollanda firmalarının işbirliği içinde açılmasının, ikili ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat niteliği taşıdığını düşünüyoruz. Hollanda ile Şanlıurfa arasında bir sinerji oluşturmalı, alanının, yeniden ihraç ticareti yöntemi (Re-Export), olabileceği, çeşitli iştirakler geliştirmeliyiz. İlimizde Hollanda-Şanlıurfa iştirakiyle ürünlerin üretilerek Irak, Suriye, Mısır gibi yakın ülkelere ulaşmasını sağlayabiliriz, Böylelikle Hollanda  düşük ulaşım maliyetine ve kolay pazar oluşturulabilme gücüne kavuşabilecektir. Gelişmiş bir ticaret geleneği olan Hollanda, Re-Export ticarette uzmanlaşmış, toplam ihracatı içinde Re-Export, payı yüzde 40 civarında olduğunu biliyoruz. Uzakdoğu ülkeleri başta olmak üzere, birçok firma ve kuruluş, özellikle Rotterdam Limanı nedeniyle Avrupa'nın bir ticaret ve dağıtım merkezi olan Hollanda'yı, Avrupa'ya açılan bir kapı olarak görmektedir. Bu noktada hem Şanlıurfa hem de Hollanda bulundukları konum itibariyle, birbirilerini tamamlayıcı bir özellik göstermektedir.

 

Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya pazarlarına ortaklaşa açılma şansına sahibiz, bundan dolayıdır ki karşılıklı ticarete ve işbirliğine fırsat vermek durumundayız. Seracılıkta da pazar oluşturmaya yönelik çalışabiliriz. Bunun için seracılık eğitimlerinin verilmesi, üretilen ürünün pazarlama tekniklerinin öğrenilmesi gerekiyor, Bu konuda da NABSO ile işbirliği yapmaya hazırız. İlimizdeki işsizliğe İstihdam noktasında katkı sağlayacağını söyleyebiliriz. Yapılacak yatırımlar için her türlü desteği sunmaya hazırız “dedi.

 

NABSO Genel Müdürü Jop Kipp ise Şanlıurfa ya yaptığı ziyaretten memnuniyetini belirtti. Şanlıurfa’nın önemli bir tarım kenti olduğunu, yapılacak yatırımların her iki ülke için olumlu olacağını dile getirerek şu açıklamayı yaptı: “Burada oluşturacağımız ticaret ortamında önemli olan tarımsal çeşitlilik bilincini ortaya çıkarmak. NABSO’nun tarımsal ağırlığı olan çiçekçilik sektörü Şanlıurfa’da oldukça yeni. Amacımız bu sektörü Şanlıurfa’da da geliştirmek. İlk adımda kâr elde edip gitmek gibi bir niyetimiz yok. Daha önce Antalya ve Denizli’ye gittik. Şanlıurfa’da diğer kentlerden daha uygun ortamı gördüğümüz için Nisan ayında yapacağımız Türkiye gezisini Şanlıurfa’ya ayırmayı planlıyoruz” dedi.

 

Gerçekleşen görüşmeye, NABSO yetkililerinin yanı sıra GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, ŞUTSO Meclis üyesi İbrahim Halil Peltek, işadamları Sıtkı Açanal ve Yusuf Çelik de katıldı.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.