banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Suruç'ta suyla yetişecek meyveleri araştırdı
GAP Eylem Planı kapsamında 2012’nin sonunda bir kısmı sulamaya açılması planlanan Şanlıurfa’nın Suruç Ovası ile ilgili çalışmalar hızlandı. GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi çerçevesinde, sulamaya açılacak alanlarda çiftçiler, sulamaya hazırlık ve ürün desenleri konusunda eğitilirken bir taraftan da çiftçiler kendi imkânlarıyla sulu tarıma hazırlanıyorlar. Bu çiftçilerden biri olan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Aybastı köyünde emekli öğretmen olan ve yaptığı çalışmalardan dolayı halk arasında ekodede olarak bilinen İ. Halil Akkuş, sulamaya açılacak Şanlıurfa’nın Suruç ovasında yetişebilecek desenler ile ilgili çalışmasını tamamladı. 2 bin metre karelik ekolojik bahçesinde 10 yıldır yaptığı çalışmaların sonunda, bağ, bahçe, tarla, sebze, tıbbi ve aromatik bitkiler olmak üzere 40 çeşit üzerinde çalışmasını tamamlayan ekodede çalışmalarını hazırlayarak dosya haline getirdi.
Suruç bölgesine ekolojik olarak uyum sağlayabilecek katma değeri yüksek pazar merkezli çeşitlerle bölge insanının refah düzeyini yükseltmeyi hedefliyorum diyen Ekodede olarak bilinen  İ. Halil Akkuş, ”Öğretmenlikten emekli olduktan sonra kendi köyüme yerleştim. Babamdan kalan köy içersindeki 2 bin metrekarelik alanı araştırmalarımda kullanmak üzere bahçeye çevirdim. Suruç bölgesine uyum sağlayan ekolojik tarımın reçetesini hazırladım. Bölgede yok olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan sebze, meyve, tıbbi ve aromatik bitkiler ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvan türlerini koruma altına aldım.” Dedi.
Çalışmalarında kimyasal gübre kullanmayan Akkuş, gübre ihtiyacını beslediği tavuk, güvercin, küçükbaş hayvan ve bitki atıklarından elde ediyor. Ekolojik tarımı tüm Suruç ovasına yaymayı amaçlayan Akkuş, bölge topraklarının bir zamanlar binlerce tür ve çeşide ev sahipliği yaptığını söyledi. GAP topraklarının çok verimli olduğunun altını çizen Akkuş, suya kavuşan bölgelerde birçok bitki türü yetiştirilebileceğini söyledi.
Açık hava fabrikası adını taktığı eko bahçesinde Babil asma çeşitleri, fıstık, kayısı, mimoza, pavlova (kral ağacı), palmiye, elma, dut, armut, mürdüm eriği, incir, şeftali, tıbbi bitkilerden; kapari, gözeli, kekik, biberiye, biber ve süs bitkileri, sebzelerden; patlıcan domates, biber, hıyar, salatalık, acur, baharatlardan; rezene, kişniş ve çörekotu yetiştiriyor.
Emekli öğretmen İ.Halil Akkuş yetiştirdiği ağaç türlerinin fidelerini okul, karakol ve camilere ücretsiz olarak veriyor.
www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.