banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Suruç ovası kuruyor, yetkililer ne diyor?

Türkiye’nin en önemli projelerinden olan GAP kapsamında inşa edilen ve Türkiye’nin en büyük, dünyanın da 5. büyük sulama tüneli olan ve bu kapsamda 950 bin 970 dönüm arazinin sulanması hedeflenen projede yaşanan aksaklıklar çiftçileri mağdur ediyor.

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım Şebekesi 19-15 nolu sulama hattı kapsamında yer alan Çakırlı, Şehit Nüsret, Yediyol mahallerinde yaklaşık bir aydır suyun gelmemesi çiftçileri çileden çıkardı.

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesinin tamamlanmasına rağmen çıkan arızalardan dolayı bazı köylere suyun verilmemesinden dolayı mağdur olduklarını belirten çiftçiler, ekinlerinin kurumaması için mazotla çalışan pompalarla diğer köylerden akan deredeki atık suları çekerek tarlalarını sulamaya çalışıyorlar.

Bir ay önce şebekede meydana gelen arızadan sonra köylerine suyun gelmediğini ifade eden çiftçiler, yaklaşık 15 bin dönümlük ekili arazinin kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sorunun çözümü için çalmadık kapı bırakmadıklarını ileri süren çiftçiler, proje ve uygulanmasından sorumlu DSİ Müdürlüğü ve milletvekilleri ile görüşmelerine rağmen sorunun halen devam ettiğini belirtti.

Bu yıl suyun bırakılmasının DSİ tarafından kararlaştırıldığını dile getiren çiftçiler, bu yüzden mevcut köylerdeki çiftçilerin de buna güvenerek sulu ürün ektiklerini, suyun düzenli gelmemesinden dolayı da ekinlerin kurumaya başladığını belirterek, görüştükleri DSİ’nin ise "başınızın çaresine bakın" dediğini iddia etti.

Proje bitirildiği halde köylerine suyun gelmediğini, bu yüzden de mazotlu motorlarla su çekmeye çalıştıklarını ifade eden Çakırlı Mahalle Muhtarı Bilal Öncel, yetkililere seslenerek bir an su sorununa çözüm bulunmasını istedi.

“Ben daha birinci suyu bile veremedim”

Çektiği kredi ile ektiği 100 dönüm mısırına bir su dahi veremediğini belirten Yediyol Mahallesinde çiftçilik yapan Mehmet Dervişoğlu, “Ben 150 milyar kredi çektim ve şu anda tarlamda ancak 20 dönüm yeşerdi. Ve ben daha birinci suyu bile veremedim. Bu yüzden mısırı terk edecek duruma geldim. Bu 19’uncu hattın üzerinde durmadan arıza çıkıyor. 19-15'te ise su bile yok. Biz DSİ’ye gerekli başvuruları yaptık onların söylediği tek bir şey var. Diyorlar ki ‘çiftçi hırsız’ Neredeyse bize tarlanızı ekmeyin diyorlar. Milletvekillerini aradım halledeceklerini söylüyorlar ama hala bir sonuç çıkmadı. Bu sorunumuzun bir an önce giderilmesini istiyorum.” diye konuştu.

“Boruları döşemişim fıskiyeleri bağladım su bekliyoruz”

Diğer köylerden akan suyun biriktiği dereden satın aldığı santrifüj ile tarlasını sulamaya çalıştığını söyleyen İsa Göngür isimli çiftçi ise şöyle konuştu:

“10 bin masrafım tarlada kaldı. Cumhurbaşkanına, Başbakana herkese sesleniyorum. Ramazan dediler, bayram dediler ama hala sorunlarımız çözülmedi. Bakın dereden aldığım su ile mısırı sulamaya çalışıyorum. Bakın sulanmış kısım bir karış olmuş ama sulanmaya kısım küçücük hepsi solmuş. Boruları döşemişim fıskiyeleri bağladım su bekliyoruz.”

“DSİ’ye haber ettim ama bölge müdürü bugün, yarın diyerek oyalıyor”

25 bin masraf yaparak ektiği pamuğuna hala birinci suyu bile veremediğini, bu yüzden pamuğunu kuruduğunu ifade eden Aziz Öncel ise “Bu kadar masraf yapmışım ama bu pamuğu yarın öbür gün söküp atacağım. Yazık değil mi bana. Devlet su getirmiş ama su yok. Ben buraya 200 dönüm pamuk ekmişim ve suyun olmadığını DSİ’ye haber etmişim. Bölge müdürü bizi bugün yarın diyerek oyalıyor. Ben bu masrafımı kimden alacağım. Cumhurbaşkanından, Bakandan yardım bekliyoruz. Sisimiz duysunlar.” şeklinde konuştu.

Öte yandan konu hakkında görüşmek istediğimiz DSİ yetkilileri aramalarımıza cevap vermedi. (Osman Gülebak-İLKHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.