banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Tomas Wiesner Qazim Laçi

Sürpriz trafik cezaları cep yakacak

 

Sistemde yaşanan sıkıntı, 'trafik cezalarının elektronik ortamda gönderilmesi' uygulamasındaki gecikmeden kaynaklanıyor. Sistem yılbaşından itibaren aktif hale geldi.

Bu yüzden geçmiş yıllardan kalan milyonlarca ceza makbuzunun işlenme süreci devam ediyor. Bu da mağduriyetlere yol açıyor. Örneğin 2009'da 100 lira ceza kesilen Ö.S'ye geçen hafta gecikme faiziyle birlikte 350 liralık ödeme makbuzu gönderildi.
Üç yıldır her altı ayda bir internetten Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödediği ve araç muayenesinde vergi borcunun karşısına çıkmadığını ifade eden Ö.S. "Ben 100 liralık cezayı unuttum. Aradan geçen üç yıllık sürede her altı ayda bir MTV borcumu ödüyorum. Trafik cezam olup olmadığını da kontrol ediyorum. Araç muayenesi sırasında vergi borcu yoktur yazısı alıyoruz. Herhangi bir şekilde aradan geçen sürede hatırlatma olmadı. Geçen hafta 350 liralık borç çıkarıldı. Ödemezsem haciz işlemi başlatılacak." dedi.
Yılbaşından itibaren kesilen cezaların otomatik olarak sisteme işlendiğini ifade eden Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, eski cezaların sisteme girişinin ise devam ettiğini söyledi.
Edinilen bilgilere göre Türkiye genelindeki vergi daireleri emniyet tarafından kesilen trafik cezası makbuzlarının tamamını sisteme işlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Hatta bazı ekipler gece mesaisine kalarak bir an önce ceza makbuzlarını sisteme girmek için çalışıyor.
Vergi dairelerine bu kapsamda geçmiş yıllarda 14 milyon ceza makbuzu gönderilmişti. Yeni araç alan birçok kişi de taşıtın eski sahibinin borcunu ödemek zorunda kalabiliyor. İdare tarafından 2009 yılında işlenen suç sayısına göre 4 milyon 890 bin trafik cezası makbuzu gönderilirken, aynı rakam 2010 yılında 2 milyon 764 bin oldu.
Ceza makbuzlarının sisteme işlenmesi ile birlikte Maliye Bakanlığı'nın da yüzü gülecek. Bütçe verilerine göre 2012 sonunda toplamda trafik para cezası kaleminden 179 milyon 967 bin liralık tahsilat yapılması öngörülüyor. Ancak geçmiş yıllardan gelen ceza faturalarının da sisteme işlenmesiyle birlikte yılın ilk altı aylık döneminde 288 milyon 758 bin liralık trafik para cezası tahakkuku gerçekleşti.
Tahsilat miktarı ise 42,7 milyon lirada kaldı. Altı aylık sonuçları değerlendiren üst düzey bir bakanlık yetkilisi, trafik cezasına ilişkin tahakkuk eden borç rakamının 500 milyon lirayı bulabileceğini söyledi.
Ercan BAYSAL / Zaman

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.