banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Balıklıgöl Tomas Wiesner

Suriyelilere ödenecek ücrette belli oldu



Gaziantep Vali Vekili Halil Uyumaz, geçici koruma izni verilen Suriyelilerin çalışma izinleri hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda geçici koruma sağlanan Suriyelilerin geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışma izni için başvuru yapabilecekleri belirtildi.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Vali Vekili Halil Uyumaz, İŞ-KUR İl Müdürü Siraç Ekin ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun katıldı.

Suriyelilere asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek

Yeni yönetmelik ile geçici koruma sağlanan Suriyelilerin kalma hakkı verilen illerde çalışma iznine başvurmalarına imkan verileceğini belirten Uyumaz, geçici koruma sağlanan Suriyelilere asgari ücretin altında ücret ödenemeyeceğini vurguladı.

Uyumaz, “İlgili illerde vatandaşlarımızın istihdamını ve çalışma barışını korumak amacıyla geçici koruma sağlanan yabancıların çalıştırılmasında, işyerinde çalışan Türkiye vatandaşı sayısı üzerinden bir istihdam kotası düzenlenmektedir.”dedi.

Suriyelilere çalışma hayatına katılma imkânı sağlanacak

Yönetmelik ile geçici korunan Suriyelilere çalışma hayatına katılma imkânı sağlanarak, kayıt dışı çalıştırılmasının önüne geçilmesinin amaçlandığını söyleyen Uyumaz, “Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni muafiyeti kapsamındadır. Çalışma izni muafiyeti başvuruları, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılır. Sağlık meslek mensuplarının Sağlık Bakanlığından, eğitim meslek mensuplarının Milli Eğitim Bakanlığından veya Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığından ön izin aldıktan sonra çalışma izni için başvuru yapmaları gerekmektedir.” bilgisini verdi.

Geçici olarak koruma altına alınan Suriyelilerin kanun kapsamında çalışma izni almadan çalıştırılamayacağını belirten İŞ-KUR İl Müdürü Siraç Ekin ise konuşmasında, kuralı ihlal eden kişilere para cezası kesileceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun da yönetmelikle ilgili bilgiler verdi.(İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.