banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Şanlıurfaspor

ŞUGİAD Fas Ticaret heyeti Şanlıurfa’ya döndü
Şanlıurfa’dan giden iş adamları heyetini Fas’ın Bulman Bölgesi Fes şehri ticaret, sanayi ve hizmet odası başkanı sayın Fuad Zeyn Fillali, TUSKON üyesi Türk Fas İş Adamları Derneği (TÜFİAD) genel sekreteri Gökmen Ertaş ve Fas’lı iş adamları karşıladı.

Açılış konuşmasını yapan Fas Bulman Bölgesi
ticaret, sanayi ve hizmet odası başkanı sayın Fuad Zeyn Fillali “Başta kendim, üyeler, çalışanlar ve müntesiblerim adına ülkemiz Fas’a hoş geldiniz diyorum. Bu ziyaretiniz her seviyede yardımlaşma bağlarını kuvvetlendirme açısından büyük önem taşıyor. Türkiye ile aramızda dini, kültürel bakımından ortak noktalarımız var. Ayrıca imzalanan serbest ticaret antlaşması da bu bağlardan birisidir. Bölgemizde uluslar arası havaalanı, yabancı yatırımcılar için ayrıcalık taşıyan cazip teşvikler ve odamız tarafından destek ve danışmanlık hizmetlerimiz vardır.” dedi. Konuşmasında bölgenin cazibesinden bahseden Fillali “bölgemiz zengin ve çok çeşitli bir sanayi dokusuna sahip. Mekanik, elektronik, demir, kimya sanayii gibi. Özellikle tekstil, hazır giyim ve gıda sanayii bu bölgenin ihracatının % 96’sını oluşturuyor. Bölge zeytin sanayisi ve salamurası açısından meşhurdur. Yapılan serbest ticaret antlaşmalarıyla bir milyar insana ulaşmanın kapısı Fas’tır. Ayrıca bölgemiz geleneksel sanayi sektörü açısından önemli bir tecrübeye sahiptir. Siz kardeşlerimizi her geçen gün büyüyen ve gelişen sanayimize katkı yapmaya, yatırıma davet ediyoruz ”dedi. TUSKON üyesi Türk Fas İş Adamları Derneği (TÜFİAD) genel sekreteri Gökmen Ertaş ise “Fas’la tarihsel olarak ciddi bir benzerliğimiz olmasına rağmen son yıllara kadar gerek ticari gerekse de kültürel etkileşim fazla olmamıştır. Tuskon olarak son yıllardaki gelişmeleri yakından takıp ettik ve birçok iş antlaşmalarına vesile olduk. Altı yıl öncesine kadar 280 milyon dolar olan ticaretimizi 1.2 milyar dolara çıkardık. Üç binden fazla iş adamına ülkeyi tanıtma imkanını sunduk. Beş yüz’e yakın iş adamını Türkiye’ye ticari heyet olarak götürdük” dedi.

Proğramda Şanlıurfa heyeti adına konuşan Şanlıurfa İl Ticaret borsası Meclis Başkanı Mehmet Emin Aydın “ Nasıl ki Afrika’nın parlayan yıldızı Fas ise, Dünya’nın parlayan yıldızı Türkiye, Türkiye’nin parlayan yıldızı ise Şanlıurfa’dır. Fas’ın tarım ve turizm potansiyeli nasıl yüksekse, Şanlıurfa’nın da tarım ve turizm potansiyeli yüksektir. Bu süreçte yüzünü ileriye çevirmiş, medeniyetlere beşiklik etmiş kadim şehir Şanlıurfa’nın iş adamları olarak benzer özelliklere sahip ülkeniz ve ülkemiz arasında inşa edilmekte olan kardeşlik, sevgi ve ticari köprülere bir tuğla da biz koyabilirsek bundan onur duyacağız” dedi. Program ikili iş görüşmeleriyle devam etti.


NMT Boru A.Ş’ yi temsilen katılan Musa Tataş “Fas heyetinin beklediğimizin çok üstünde bir ciddiyetle görüşmelere hazırlanıp bizleri karşıladığını gördük. Bu onların Türkiye insanına ve bizleri temsil eden Fas’taki Tuskon temsilciliğine bakış açısını gösteriyor. Adeta bizlerle herhangi bir iş yapabilecek olmanın heyecanını yaşadıklarını gözlerindeki ışıltılarda gördük. Bizlerse çok rahat ticaret yapabileceğimiz ve birçok bakir alanın bulunduğu bir ülke gördük karşımızda. Böyle bir gezinin hepimize ufuk kazandırdığı kanısındayım ”dedi.

 

Kosgeb destekli Fas ticaret gezisini koordine eden Mezopotamya Tur yetkilisi Suat Gümüşçü ise duygularını şöyle ifade etti “ Ayrı bir kıta, ayrı bir ülke, ayrı bir ırk, ayrı bir dil fakat aynı yürekleri taşıdığımızı gördüğümüz Fas’lı kardeşlerimizin anadolu misafirperverliğini aratmayacak derecede bizleri karşılamış olmalarının sıcaklığı ile başladığımız fas gezimizde, bir tarafta atlas okyanusunun köpüklü mavisi, diğer tarafta palmiye ağaçları gölgesinde çöl kumunun üzerine kurulmuş tamamı tuğla kızılı renklerinde olan harika mimarisi ile Marakeş,afrikanın en büyük alış veriş merkezlerinin bulunduğu şehir kazablanka, Mardinin görsel ikizi, deri cenneti fes , balık diyarı Rabat rüyalar ülkesi fas fas fas… Allah’a şükürler olsun ki dönüşümüz diyar-ı nebi ,makamı İbrahim olan  Urfa’ya yoksa idris nebi gibi kimimiz innemizi, kimimiz ipliğimizi, kimimizde yüksüğümüzü yitirdik diyecektik de binmeyecektik beklide bizi geri getiren uçağımıza.Biz Mezopotamya tur olarak geçtigimiz yıl Güneyafrika ,Bosna Hersek, Kuzey Irak ve Fas gezilerimizde olduğu gibi bu yılda ŞUGİAD iş birliğiye artan oranda geziler yapacağız dedi.”
www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.